A raguhoz a zsíron megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, közepes hőfokon, kb. 7 perc alatt. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, fél percig tovább pirítjuk, majd beletesszük a serpenyőbe a darált húst, és 2-3 perc alatt azt is átpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a köménnyel, a fűszerpaprikával, a daráltpaprika-krémmel, felöntjük a passatával, a vízzel, és 10 percig főzzük. A riszt bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és a raguhoz keverjük.
Besamel mártás:
A besamelhez vajat melegítünk egy serpenyőben, hozzáadjuk a lisztet, egy habverő segítségével elkeverjük, majd 1 perc pirítás után 2-3 lépésben felöntjük a tejjel. Sózzuk, belenyomjuk a fokhagymát, és forrástól számítva kb. fél percig főzzük. Közben szinte folyamatosan keverjük, mert könnyen lekap.
A brokkolit kisebb rózsákra szedjük, és sós, forrásban lévő bő vízben 2 percig főzzük, majd leszűrjük. A szárát is nyugodtan főzzük meg, csak előtte vágjuk fel kisebb darabokra és arra figyeljünk, hogy ennek több idő kell, mint a rózsáknak.
A besameles rakott brokkoli összeállítása:
A tepsi aljába kanalazzuk a húsos ragu felét, majd jöhet a brokkoli fele, a besamel fele, és a sajtnak szintén csak a fele. Majd ismét a ragu, a brokkoli, a besamel, végül a sajt. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre, utána grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, és kb. 5 perc alatt aranybarnára pirítjuk a tetején a sajtot. Kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd felvágva tálaljuk.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 25 perc