A darált húst egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a tojást, a zsemlemorzsát, a pirospaprikát, a majoránnát, valamint ízlés szerint sót és borsot. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd a masszából diónyi méretű gombócokat formázunk.
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és a húsgombócokat körbepirítjuk, hogy aranybarna kérget kapjanak. Ezután kiszedjük a gombócokat, és félretesszük.
A serpenyőben, a megmaradt zsiradékon lepirítjuk a cikkekre vágott gombát, majd félretesszük, és zsírjára pirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a hegyes-erőset és a lepirított gombát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel, és visszatesszük a gombócokat. Lefedve, alacsony lángon pároljuk 15 percig.
Közben a tejfölt elkeverjük a liszttel és a mustárral, majd a gombócokhoz adjuk. Alaposan összeforgatjuk, és addig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Ha szükséges, még sózzuk vagy borsozzuk.
Tálaláskor megszórjuk aprított petrezselyemmel. Kedvünkre való körettel tálaljuk, én most tésztát választottam hozzá.
Betyároshúsgombóc
Ha a karikás ostor használata nem megy, és a pödört bajusz se jött össze, ne add fel! Ezzel a recepttel még mindig csempészhetsz egy kis betyárosságot az életedbe!
Egy jó húsgombóc mindig aranyat ér, de ez a betyáros változat egészen új szintre emeli az élményt. A szaftos, fűszeres gombócokat gombás-szalonnás-paradicsomos alap veszi körül, amit a tejfölös, mustáros szósz tesz ellenállhatatlanná. Lássuk, hogyan készül a betyáros húsgombóc!
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A darált húst egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a tojást, a zsemlemorzsát, a pirospaprikát, a majoránnát, valamint ízlés szerint sót és borsot. Az egészet alaposan összedolgozzuk, majd a masszából diónyi méretű gombócokat formázunk.
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és a húsgombócokat körbepirítjuk, hogy aranybarna kérget kapjanak. Ezután kiszedjük a gombócokat, és félretesszük.
A serpenyőben, a megmaradt zsiradékon lepirítjuk a cikkekre vágott gombát, majd félretesszük, és zsírjára pirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a hegyes-erőset és a lepirított gombát. Rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük 2 dl vízzel, és visszatesszük a gombócokat. Lefedve, alacsony lángon pároljuk 15 percig.
Közben a tejfölt elkeverjük a liszttel és a mustárral, majd a gombócokhoz adjuk. Alaposan összeforgatjuk, és addig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Ha szükséges, még sózzuk vagy borsozzuk.
Tálaláskor megszórjuk aprított petrezselyemmel. Kedvünkre való körettel tálaljuk, én most tésztát választottam hozzá.

Tipp: amikor hozzáadjuk a tejfölt a gombócokhoz, óvatosan keverjük el a szafttal, hogy ne törjük össze őket, de ha nagyon biztosra szeretnénk menni, akkor szedjük ki a gombócokat, jól keverjük el a tejfölt a szafttal, majd tegyük vissza őket.
Tálalhatod friss főtt tésztával, tarhonyával vagy akár burgonyapürével, attól függően, milyen irányba vinnéd el a komfortélményt. Ha igazán hangulatos, házias vacsorára vágysz, ez a recept garantáltan betalál.
Ezeket a köreteket érdemes kipróbálni hozzá, mind remekül passzol a betyárosi ízvilághoz:
Ha tetszett a Betyáros húsgombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!