Tészták

Gorgonzolás-diósfarfalle

Gorgonzolás-diós farfalle
Gorgonzolás-diós farfalle

Hozzávalók
250 g
farfalle tészta
50 g
dióbél
100 g
gorgonzola sajt
200 ml
habtejszín
bors

Elkészítés
  1. A tésztát lobogó, sós vízben elkezdjük kifőzni. Közben a diót a darált diónál durvábbra aprítjuk, hagyunk közte néhány nagyobb darabot. A dió háromnegyedét száraz serpenyőben megpirítjuk, majd beletördeljük a gorgonzolát.

  2. Amint a gorgonzola elkezdett olvadni, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd alacsony lángon kevergetve megvárjuk, amíg teljesen eloszlik a sajt a tejszínben. 

  3. Az al dentére főtt tésztát egy szűrőkanállal kimerjük a vízből, és a serpenyő tartalmához adjuk. Rövid átkeverés és összeforralás után tálaljuk, majd a maradék dióval díszítjük. Melegen, azonnal fogyasztjuk.

www.streetkitchen.hu

Dió és gorgonzola. Az ikonikus duó, amiről talán nem is tudtál. Egyszerű, pikk-pakk megvan és igazi ízbomba.

A gorgonzolás diós farfalle tipikusan az a tésztaétel, amihez nem kell órákig a konyhában állni, mégis olyan ízbombát kapsz a tányérodra, mintha egy menő milánói trattoria menüjéről rendelted volna. A gorgonzola krémes, enyhén csípős karaktere és a pirított dió ropogós, diós-mély íze tökéletes páros – a farfalle (masnitészta) pedig nem csak cuki, de jól is tartja a szószt.

Hozzávalók

2 főre
250 g
farfalle tészta
50 g
dióbél
100 g
gorgonzola sajt
200 ml
habtejszín
bors

Elkészítés

  1. A tésztát lobogó, sós vízben elkezdjük kifőzni. Közben a diót a darált diónál durvábbra aprítjuk, hagyunk közte néhány nagyobb darabot. A dió háromnegyedét száraz serpenyőben megpirítjuk, majd beletördeljük a gorgonzolát.

  2. Amint a gorgonzola elkezdett olvadni, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd alacsony lángon kevergetve megvárjuk, amíg teljesen eloszlik a sajt a tejszínben. 

  3. Az al dentére főtt tésztát egy szűrőkanállal kimerjük a vízből, és a serpenyő tartalmához adjuk. Rövid átkeverés és összeforralás után tálaljuk, majd a maradék dióval díszítjük. Melegen, azonnal fogyasztjuk.

Gorgonzolás-diós farfalle
Gorgonzolás-diós farfalle (Fotó: Street Kitchen)

Ha extrázni szeretnéd, egy marék rukkola vagy körtedarabkák is mehetnek rá – elképesztően jól működik az édes–sós–diós kombó. Könnyű, gyors, mégis kicsit ünnepi – pont olyan, mint egy jó olasz este, csak otthon.

Dióvásárláskor a legfontosabb, hogy friss legyen – semmiképp se legyen avas, keserű vagy dohos szagú. A dióbél színe legyen világos, egyenletes, és ne legyen rajta penészfolt. Héjas dió esetén figyelj arra, hogy a héj ép legyen, ne zörögjön benne a bél, mert az azt jelzi, hogy már kiszáradt. A darált vagy szeletelt dió különösen romlékony, ezért mindig ellenőrizd a szavatossági idejét, és otthon tartsd légmentesen zárva, hűvös helyen – vagy akár a fagyasztóban. Így sokáig megőrzi az ízét és aromáját.

A gorgonzolás-diós farfalle mellett más király tésztánk is van!

Puttanesca penne

Carbonara ramen

Pikáns padlizsános tészta

Ha tetszett a gorgonzolás-diós farfalle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept