Vegán karácsonyi receptek

Karácsonyiüdítőszelet

Karácsonyi üdítőszelet
karacsonyi-uditos-szelet

Hozzávalók
190 g
finomliszt
35 g
keményítő
25 g
holland kakaópor
1 csipet
4 g
szódabikarbóna
4 g
sütőpor
2 tk
mézeskalács fűszerkeverék
135 ml
étolaj
10 ml
vaníliaaroma
135 g
kristálycukor
158 ml
víz
600 g
növényi túróhelyettesítő
125 g
növényi vaj helyettesítő
3 ek
porcukor
800 ml
narancslé
(narancsüditő)
2 csomag
vaníliás pudingpor
(40 g-os kiszerelés)
70 g
kandírozott narancs

Elkészítés
  1. A piskótához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket.

  2. Egy másik tálban elkeverjük az olajat, a vaníliaaromát, a kristálycukrot és a vizet, majd a két tál tartalmát összeöntjük, és homogén állagú tésztává keverjük. 

  3. Ezt elsimítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezett sütőkeretben vagy tepsiben, és előmelegített sütőben, 170 fokon 20-25 percig sütjük. Ha megsült, rajta hagyjuk a keretet és félretesszük hűlni. 

  4. Addig elkészítjük a krémet, amihez egy tálban kihabosítjuk a növényi vaj és túró helyettesítőt a porcukorral. 

  5. Ha kihűlt a piskótaréteg, ráhalmozzuk a túrós réteget, spatulával elegyengetjük és hűtőbe tesszük. 

  6. A narancsos zseléhez egy gyorsforralóba kimérjük az üdítőt és hozzákeverjük a pudingport. Ezt közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre főzzük addig, amíg el nem kezd besűrűsödni és üveges lesz picit a krém. 

  7. Kivesszük a sütit a hűtőből, a narancsos zselét a tetejére öntjük és elsimítjuk.

  8. Visszatesszük a hűtőbe 30 percre, amíg be nem húz, hogy lehessen szeletelni. 

  9. A felszeletelt sütit kandírozott naranccsal díszítve tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Kedvenc gyerekkori sütink vegán verzióban!

pictogram

Vegán

A retró üdítőszelet most új köntösben, vegán verzióban tér vissza! A piskóta mézeskalácsos fűszerezést kapott, amit egy lágy, növényi túrós réteg, majd egy narancsos zselé koronáz meg. A tészta szódabikarbónával és sütőporral készül, így szép levegős lesz, a zseléhez pedig elég egy kis üdítő és pudingpor – egyszerű, mégis mutatós megoldás. Ha eddig tartottál a vegán sütiktől, ezzel bátran kezdheted az ismerkedést! :)

Hozzávalók

1 18x30 cm-es sütőkerethez
190 g
finomliszt
35 g
keményítő
25 g
holland kakaópor
1 csipet
4 g
szódabikarbóna
4 g
sütőpor
2 tk
mézeskalács fűszerkeverék
135 ml
étolaj
10 ml
vaníliaaroma
135 g
kristálycukor
158 ml
víz
600 g
növényi túróhelyettesítő
125 g
növényi vaj helyettesítő
3 ek
porcukor
800 ml
narancslé
(narancsüditő)
2 csomag
vaníliás pudingpor
(40 g-os kiszerelés)
70 g
kandírozott narancs

Elkészítés

  1. A piskótához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket.

  2. Egy másik tálban elkeverjük az olajat, a vaníliaaromát, a kristálycukrot és a vizet, majd a két tál tartalmát összeöntjük, és homogén állagú tésztává keverjük. 

  3. Ezt elsimítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezett sütőkeretben vagy tepsiben, és előmelegített sütőben, 170 fokon 20-25 percig sütjük. Ha megsült, rajta hagyjuk a keretet és félretesszük hűlni. 

  4. Addig elkészítjük a krémet, amihez egy tálban kihabosítjuk a növényi vaj és túró helyettesítőt a porcukorral. 

  5. Ha kihűlt a piskótaréteg, ráhalmozzuk a túrós réteget, spatulával elegyengetjük és hűtőbe tesszük. 

  6. A narancsos zseléhez egy gyorsforralóba kimérjük az üdítőt és hozzákeverjük a pudingport. Ezt közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre főzzük addig, amíg el nem kezd besűrűsödni és üveges lesz picit a krém. 

  7. Kivesszük a sütit a hűtőből, a narancsos zselét a tetejére öntjük és elsimítjuk.

  8. Visszatesszük a hűtőbe 30 percre, amíg be nem húz, hogy lehessen szeletelni. 

  9. A felszeletelt sütit kandírozott naranccsal díszítve tálaljuk.

karacsonyi-uditos-szelet-2
Karácsonyi üdítőszelet (Fotó: Street Kitchen)

A fűszeres piskóta, a könnyed krém és a ragyogó narancsréteg igazi karácsonyi hangulatot varázsol. Tálalás előtt pár szem kandírozott naranccsal díszítve még elegánsabb lesz – vendégvárónak, ajándéknak vagy ünnepi desszertnek is tökéletes választás. Ha egyszer elkészíted, biztos, hogy mindenki kérni fogja a receptet!

Ha bejött ez a vegán karácsonyi finomság, mutatunk még néhány mentes sütit, amik ünnepi asztalon is megállják a helyüket:

Vegán kókuszgolyó

Vegán brownie

Vegán isler

Ha tetszett a karácsonyi üdítőszelet receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése