A piskótához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket.
Egy másik tálban elkeverjük az olajat, a vaníliaaromát, a kristálycukrot és a vizet, majd a két tál tartalmát összeöntjük, és homogén állagú tésztává keverjük.
Ezt elsimítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezett sütőkeretben vagy tepsiben, és előmelegített sütőben, 170 fokon 20-25 percig sütjük. Ha megsült, rajta hagyjuk a keretet és félretesszük hűlni.
Addig elkészítjük a krémet, amihez egy tálban kihabosítjuk a növényi vaj és túró helyettesítőt a porcukorral.
Ha kihűlt a piskótaréteg, ráhalmozzuk a túrós réteget, spatulával elegyengetjük és hűtőbe tesszük.
A narancsos zseléhez egy gyorsforralóba kimérjük az üdítőt és hozzákeverjük a pudingport. Ezt közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre főzzük addig, amíg el nem kezd besűrűsödni és üveges lesz picit a krém.
Kivesszük a sütit a hűtőből, a narancsos zselét a tetejére öntjük és elsimítjuk.
Visszatesszük a hűtőbe 30 percre, amíg be nem húz, hogy lehessen szeletelni.
A felszeletelt sütit kandírozott naranccsal díszítve tálaljuk.
Karácsonyiüdítőszelet
Kedvenc gyerekkori sütink vegán verzióban!
Vegán
A retró üdítőszelet most új köntösben, vegán verzióban tér vissza! A piskóta mézeskalácsos fűszerezést kapott, amit egy lágy, növényi túrós réteg, majd egy narancsos zselé koronáz meg. A tészta szódabikarbónával és sütőporral készül, így szép levegős lesz, a zseléhez pedig elég egy kis üdítő és pudingpor – egyszerű, mégis mutatós megoldás. Ha eddig tartottál a vegán sütiktől, ezzel bátran kezdheted az ismerkedést! :)
Hozzávalók
Elkészítés
A piskótához egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, a sütőport és a mézeskalács fűszerkeveréket.
Egy másik tálban elkeverjük az olajat, a vaníliaaromát, a kristálycukrot és a vizet, majd a két tál tartalmát összeöntjük, és homogén állagú tésztává keverjük.
Ezt elsimítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezett sütőkeretben vagy tepsiben, és előmelegített sütőben, 170 fokon 20-25 percig sütjük. Ha megsült, rajta hagyjuk a keretet és félretesszük hűlni.
Addig elkészítjük a krémet, amihez egy tálban kihabosítjuk a növényi vaj és túró helyettesítőt a porcukorral.
Ha kihűlt a piskótaréteg, ráhalmozzuk a túrós réteget, spatulával elegyengetjük és hűtőbe tesszük.
A narancsos zseléhez egy gyorsforralóba kimérjük az üdítőt és hozzákeverjük a pudingport. Ezt közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett csomómentesre főzzük addig, amíg el nem kezd besűrűsödni és üveges lesz picit a krém.
Kivesszük a sütit a hűtőből, a narancsos zselét a tetejére öntjük és elsimítjuk.
Visszatesszük a hűtőbe 30 percre, amíg be nem húz, hogy lehessen szeletelni.
A felszeletelt sütit kandírozott naranccsal díszítve tálaljuk.

A fűszeres piskóta, a könnyed krém és a ragyogó narancsréteg igazi karácsonyi hangulatot varázsol. Tálalás előtt pár szem kandírozott naranccsal díszítve még elegánsabb lesz – vendégvárónak, ajándéknak vagy ünnepi desszertnek is tökéletes választás. Ha egyszer elkészíted, biztos, hogy mindenki kérni fogja a receptet!
Ha bejött ez a vegán karácsonyi finomság, mutatunk még néhány mentes sütit, amik ünnepi asztalon is megállják a helyüket:
Ha tetszett a karácsonyi üdítőszelet receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



