A felaprított fokhagymát és a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát egy lábosban elkezdjük pirítani az olajon.
Ha alaposan lepirult, sózzuk, hozzáadjuk a köményt, egy merőkanál forró vizet és a fűszerpaprikát. 1-2 percet főzzük, míg szépen kioldódnak a színek, majd a fűszeres-hagymás alap kétharmadát kikanalazzuk egy tálba és félretesszük, ezt majd a tálaláskor hasznosítjuk.
A visszamaradt hagymára mehet a nagyobb kockára vágott burgonya és a majoránna. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és 6-7 percet főzzük.
Mehet rá utána a nagyobb kockákra felvágott kelkáposzta. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje, és így főzzük további 6 percet. Ha szükséges, sózzuk, és ellenőrizzük a folyadéktartalmát – ha kell, öntünk még alá egy kis vizet, hogy éppen ellepje.
A lisztet kikeverjük vízzel, és vékony sugárban hozzácsorgatjuk a főzelékhez. Borsozzuk, és alaposan kiforraljuk. Tányérba szedjük a főzeléket, és a félretett pirított hagymával tálaljuk.
Kelkáposzta-főzelék,ahogyLajoskészíti
Néha az embernek csak egy ilyen egyszerű, klasszikusra van szüksége, mint a kelkáposzta-főzelék. És ez is nagyon jól tud esni.
A kelkáposzta-főzelék tipikusan az az étel, amit mindenki ismer gyerekkorából –ez a recept ugyan a hagyományos alapokra épül, de pont annyit finomít rajta, hogy könnyedebb és frissebb legyen, mégis megtartsa azt az otthonos ízt, amitől olyan megnyugtató.
A kelkáposzta szerencsére gyorsan puhul, így a főzelék hamar elkészül, és az egész konyhát megtölti a klasszikus „nagyi-féle” illatokkal. Ha szereted a retró fogásokat, de egy picit modernebb, könnyedebb verzióra vágysz, ez lesz az a recept, amit újra és újra előveszel majd.
Hozzávalók
Elkészítés
A felaprított fokhagymát és a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát egy lábosban elkezdjük pirítani az olajon.
Ha alaposan lepirult, sózzuk, hozzáadjuk a köményt, egy merőkanál forró vizet és a fűszerpaprikát. 1-2 percet főzzük, míg szépen kioldódnak a színek, majd a fűszeres-hagymás alap kétharmadát kikanalazzuk egy tálba és félretesszük, ezt majd a tálaláskor hasznosítjuk.
A visszamaradt hagymára mehet a nagyobb kockára vágott burgonya és a majoránna. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és 6-7 percet főzzük.
Mehet rá utána a nagyobb kockákra felvágott kelkáposzta. Felöntjük annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje, és így főzzük további 6 percet. Ha szükséges, sózzuk, és ellenőrizzük a folyadéktartalmát – ha kell, öntünk még alá egy kis vizet, hogy éppen ellepje.
A lisztet kikeverjük vízzel, és vékony sugárban hozzácsorgatjuk a főzelékhez. Borsozzuk, és alaposan kiforraljuk. Tányérba szedjük a főzeléket, és a félretett pirított hagymával tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc
Készítéshez egy nagyméretű lábas a legjobb, mert a kelkáposzta nagy mennyiségnek tűnik, de hamar összeesik. Ha a hagyományos rántás helyett könnyedebb verziót szeretnél, készítheted habarással is, vagy akár teljesen liszt nélkül, burgonyával sűrítve.
Imádod Lajos receptjeit? A kelkáposzta főzelék mellett még sok másik kaját is találsz tőle, próbáld ki ezeket is!
Lajos-féle klasszikus csirkepaprikás galuskával
Ha tetszett a kelkáposzta-főzelék, ahogy lajos készíti receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



