Medvehagymás receptek

Medvehagymás-gombásrizottó

Medvehagymás-gombás rizottó

Hozzávalók
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 szál
szárzeller
(50 g/szál)
1 gerezd
fokhagyma
200 g
vegyes erdei gomba
2 csokor
medvehagyma
800 ml
zöldségalaplé
200 g
rizottórizs
100 ml
száraz fehérbor
100 g
reszelt parmezán
só, bors
1 db
citrom
60 g
vaj

Elkészítés

A medvehagymás-gombás rizottó első lépéseként finomra aprítjuk a vöröshagymát és a szárzellert, majd felolvasztjuk a vajat egy lábasban és alaposan lepirítjuk rajta a zöldségeket. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombákat és tovább pirítjuk.

A medvehagymát megtisztítjuk: levágjuk a végét, durvára aprítjuk, majd hozzáadjuk a felét a rizottó alapjához. A másik felét 300 ml zöldségalaplével leturmixoljuk. 

Hozzáadjuk a rizottórizst az alaphoz, felöntjük a fehérborral és folyamatos kevergetés mellett, 3-4 perc alatt visszaredukáljuk. Hozzáadunk egy merőkanálnyit a zöldségalapléből, majd amikor elfőtt, mehet hozzá még egy merőkanálnyi, és néha megkevergetjük. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy az alaplevünk, majd felhasználjuk a medvehagymás alaplevünket is ugyanígy – mindig adagolunk az alaphoz egy keveset.

Amikor szinte majdnem megfőtt a rizs, hozzáadjuk a parmezánt, sót, borsot és egy citrom levét. Kb. 2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, és tálaláskor megszórjuk egy kevés parmezánnal és frissen őrölt borssal.

medvehagymas-gombas-rizotto
Medvehagymás-gombás rizottó (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc

Még több tuti rizottó recept:

Zellerkrémes-csirkés rizottó dióval

Zöld rizottó

Erdei gombás rizottó csirkével

www.streetkitchen.hu

Ha valamibe igazán érdemes elhasználni a medvehagymát, az egy rizottó! Felpezsdíti ezt az alapból ízgazdag kaját, és extra zölddé varázsolja.

Hozzávalók

2 főre
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 szál
szárzeller
(50 g/szál)
1 gerezd
fokhagyma
200 g
vegyes erdei gomba
2 csokor
medvehagyma
800 ml
zöldségalaplé
200 g
rizottórizs
100 ml
száraz fehérbor
100 g
reszelt parmezán
só, bors
1 db
citrom
60 g
vaj

A medvehagymás-gombás rizottó első lépéseként finomra aprítjuk a vöröshagymát és a szárzellert, majd felolvasztjuk a vajat egy lábasban és alaposan lepirítjuk rajta a zöldségeket. Belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a felszeletelt gombákat és tovább pirítjuk.

A medvehagymát megtisztítjuk: levágjuk a végét, durvára aprítjuk, majd hozzáadjuk a felét a rizottó alapjához. A másik felét 300 ml zöldségalaplével leturmixoljuk. 

Hozzáadjuk a rizottórizst az alaphoz, felöntjük a fehérborral és folyamatos kevergetés mellett, 3-4 perc alatt visszaredukáljuk. Hozzáadunk egy merőkanálnyit a zöldségalapléből, majd amikor elfőtt, mehet hozzá még egy merőkanálnyi, és néha megkevergetjük. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy az alaplevünk, majd felhasználjuk a medvehagymás alaplevünket is ugyanígy – mindig adagolunk az alaphoz egy keveset.

Amikor szinte majdnem megfőtt a rizs, hozzáadjuk a parmezánt, sót, borsot és egy citrom levét. Kb. 2 percig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről, és tálaláskor megszórjuk egy kevés parmezánnal és frissen őrölt borssal.

medvehagymas-gombas-rizotto
Medvehagymás-gombás rizottó (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc

Még több tuti rizottó recept:

Zellerkrémes-csirkés rizottó dióval

Zöld rizottó

Erdei gombás rizottó csirkével

Ha tetszett a Medvehagymás-gombás rizottó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept