A raguhoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és elkezdjük dinsztelni egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon. Mikor már kapott egy kis színt a hagyma, sózzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel még 1-2 percig pirítjuk.
A kolbászokat hosszában bevágjuk és kifejtjük belőle a húst, amit kis falatnyi darabokra csipkedünk. A megpirított hagymás alapra dobjuk a kolbászhúst, kicsit lepirítjuk, majd jöhetnek a fűszerek, amiket szintén kicsit átpirítunk, végül a serpenyőbe öntjük a fehérbort. Felforraljuk és 1 percig főzzük, majd beleöntjük a passatát is. Megkóstoljuk, és ha kell, még sózzuk, majd félretesszük.
Az összeállításhoz először megfőzzük a tésztát bő, sós vízben, de a csomagoláson jelzett időnél 2 perccel kevesebb ideig, majd leszűrjük.
A ricottát összekeverjük a reszelt mozzarella felével, a szerecsendióval, a reszelt parmezánnal és a tojássárgájával, majd sózzuk, borsozzuk.
Egy tepsiben elterítjük a paradicsomos ragu egyharmadát, erre jöhet a tészta fele, majd még egyharmad ragu. Ezután rámorzsoljuk a ricottás keveréket, jöhet rá a maradék tészta, végül a maradék ragu.
A tejére szórjuk a maradék reszelt mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük.
Ha a teteje nem pirulna kellőképp, az utolsó pár percben kapcsoljuk át a sütőt grillfunkcióra.
Olaszrakotttészta
Valószínűleg ebből a receptből is legalább annyi verzió létezik, mint ahány olasz falucska, de kár azon vitatkozni, hogy melyik az “eredeti”, inkább készítsd el és győződj meg róla, hogy finom!
A fehérboros-paradicsomos ragu fűszeres és illatos, a ricottás krém pedig lágyan olvad bele a forró tésztába. Az egész egy ropogósra sült, sajtos tető alatt bújik meg – pont, ahogy szeretjük. Az olasz rakott tészta akkor lesz igazán jó, ha nem sajnálod a fűszereket és a jóféle sajtot. :)
Hozzávalók
Az összeállításhoz
Elkészítés
A raguhoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és elkezdjük dinsztelni egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon. Mikor már kapott egy kis színt a hagyma, sózzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel még 1-2 percig pirítjuk.
A kolbászokat hosszában bevágjuk és kifejtjük belőle a húst, amit kis falatnyi darabokra csipkedünk. A megpirított hagymás alapra dobjuk a kolbászhúst, kicsit lepirítjuk, majd jöhetnek a fűszerek, amiket szintén kicsit átpirítunk, végül a serpenyőbe öntjük a fehérbort. Felforraljuk és 1 percig főzzük, majd beleöntjük a passatát is. Megkóstoljuk, és ha kell, még sózzuk, majd félretesszük.
Az összeállításhoz először megfőzzük a tésztát bő, sós vízben, de a csomagoláson jelzett időnél 2 perccel kevesebb ideig, majd leszűrjük.
A ricottát összekeverjük a reszelt mozzarella felével, a szerecsendióval, a reszelt parmezánnal és a tojássárgájával, majd sózzuk, borsozzuk.
Egy tepsiben elterítjük a paradicsomos ragu egyharmadát, erre jöhet a tészta fele, majd még egyharmad ragu. Ezután rámorzsoljuk a ricottás keveréket, jöhet rá a maradék tészta, végül a maradék ragu.
A tejére szórjuk a maradék reszelt mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük.
Ha a teteje nem pirulna kellőképp, az utolsó pár percben kapcsoljuk át a sütőt grillfunkcióra.

Ez az olasz rakott tészta igazi komfortkaja: minden rétegében ott van a mediterrán életérzés, és a szaftos ragu-ricotta kombináció egyenesen abbahagyhatatlan. Tálalhatod friss bazsalikommal, rukkolasalátával vagy akár csak egy pohár borral.
Ha bejönnek a rétegezős, szaftos, sütőben sült tészták, akkor ezeket is érdemes kipróbálnod!
Ha tetszett az olasz rakott tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!




