Rakott tészták

Olaszrakotttészta

Olasz rakott tészta
olasz-rakott-teszta

Hozzávalók
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 ek
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
250 g
grill kolbász
(fehér)
1 mk
chilipehely
1 tk
morzsolt oregánó
1 tk
morzsolt bazsalikom
1 tk
füstölt pirospaprika
100 ml
száraz fehérbor
400 g
passata
Az összeállításhoz
300 g
penne
250 g
ricotta
260 g
mozzarella
1 csipet
őrölt szerecsendió
30 g
parmezán
1 db
tojássárgája
bors

Elkészítés
  1. A raguhoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és elkezdjük dinsztelni egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon. Mikor már kapott egy kis színt a hagyma, sózzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel még 1-2 percig pirítjuk.

  2. A kolbászokat hosszában bevágjuk és kifejtjük belőle a húst, amit kis falatnyi darabokra csipkedünk. A megpirított hagymás alapra dobjuk a kolbászhúst, kicsit lepirítjuk, majd jöhetnek a fűszerek, amiket szintén kicsit átpirítunk, végül a serpenyőbe öntjük a fehérbort. Felforraljuk és 1 percig főzzük, majd beleöntjük a passatát is. Megkóstoljuk, és ha kell, még sózzuk, majd félretesszük.

  3. Az összeállításhoz először megfőzzük a tésztát bő, sós vízben, de a csomagoláson jelzett időnél 2 perccel kevesebb ideig, majd leszűrjük.

  4. A ricottát összekeverjük a reszelt mozzarella felével, a szerecsendióval, a reszelt parmezánnal és a tojássárgájával, majd sózzuk, borsozzuk. 

  5. Egy tepsiben elterítjük a paradicsomos ragu egyharmadát, erre jöhet a tészta fele, majd még egyharmad ragu. Ezután rámorzsoljuk a ricottás keveréket, jöhet rá a maradék tészta, végül a maradék ragu.

  6. A tejére szórjuk a maradék reszelt mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük. 

  7. Ha a teteje nem pirulna kellőképp, az utolsó pár percben kapcsoljuk át a sütőt grillfunkcióra.

www.streetkitchen.hu

Valószínűleg ebből a receptből is legalább annyi verzió létezik, mint ahány olasz falucska, de kár azon vitatkozni, hogy melyik az “eredeti”, inkább készítsd el és győződj meg róla, hogy finom!

A fehérboros-paradicsomos ragu fűszeres és illatos, a ricottás krém pedig lágyan olvad bele a forró tésztába. Az egész egy ropogósra sült, sajtos tető alatt bújik meg – pont, ahogy szeretjük. Az olasz rakott tészta akkor lesz igazán jó, ha nem sajnálod a fűszereket és a jóféle sajtot. :)

Hozzávalók

4 fő részére
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 ek
olívaolaj
2 gerezd
fokhagyma
250 g
grill kolbász
(fehér)
1 mk
chilipehely
1 tk
morzsolt oregánó
1 tk
morzsolt bazsalikom
1 tk
füstölt pirospaprika
100 ml
száraz fehérbor
400 g
passata
Az összeállításhoz
300 g
penne
250 g
ricotta
260 g
mozzarella
1 csipet
őrölt szerecsendió
30 g
parmezán
1 db
tojássárgája
bors

Elkészítés

  1. A raguhoz a vöröshagymát finomra vágjuk, és elkezdjük dinsztelni egy nagyobb serpenyőben az olívaolajon. Mikor már kapott egy kis színt a hagyma, sózzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel még 1-2 percig pirítjuk.

  2. A kolbászokat hosszában bevágjuk és kifejtjük belőle a húst, amit kis falatnyi darabokra csipkedünk. A megpirított hagymás alapra dobjuk a kolbászhúst, kicsit lepirítjuk, majd jöhetnek a fűszerek, amiket szintén kicsit átpirítunk, végül a serpenyőbe öntjük a fehérbort. Felforraljuk és 1 percig főzzük, majd beleöntjük a passatát is. Megkóstoljuk, és ha kell, még sózzuk, majd félretesszük.

  3. Az összeállításhoz először megfőzzük a tésztát bő, sós vízben, de a csomagoláson jelzett időnél 2 perccel kevesebb ideig, majd leszűrjük.

  4. A ricottát összekeverjük a reszelt mozzarella felével, a szerecsendióval, a reszelt parmezánnal és a tojássárgájával, majd sózzuk, borsozzuk. 

  5. Egy tepsiben elterítjük a paradicsomos ragu egyharmadát, erre jöhet a tészta fele, majd még egyharmad ragu. Ezután rámorzsoljuk a ricottás keveréket, jöhet rá a maradék tészta, végül a maradék ragu.

  6. A tejére szórjuk a maradék reszelt mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt összesütjük. 

  7. Ha a teteje nem pirulna kellőképp, az utolsó pár percben kapcsoljuk át a sütőt grillfunkcióra.

olasz-rakott-teszta-7
Olasz rakott tészta (Fotó: Street Kitchen)

Ez az olasz rakott tészta igazi komfortkaja: minden rétegében ott van a mediterrán életérzés, és a szaftos ragu-ricotta kombináció egyenesen abbahagyhatatlan. Tálalhatod friss bazsalikommal, rukkolasalátával vagy akár csak egy pohár borral.

Ha bejönnek a rétegezős, szaftos, sütőben sült tészták, akkor ezeket is érdemes kipróbálnod!

Gombás rakott tészta

Tonhalas-olívás rakott tészta

Tejszínes-csirkés rakott tészta maradék tésztából

Ha tetszett az olasz rakott tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése