Meggyes receptek

Puhameggyespiskótanagymamamódra

Puha meggyes piskóta nagymama módra
Puha meggyes piskóta nagymama módra

Hozzávalók
6 db
tojás
120 g
kristálycukor
140 g
finomliszt
10 g
sütőpor
1 csipet
350 g
meggy
A tepsi kenéséhez
1 ek
vaj
1 ek
finomliszt

Elkészítés
  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük, a sárgájákat pedig kihabosítjuk a cukorral.

  2. A lisztet átszitáljuk, és összekeverjük a sütőporral és a sóval. A tojássárgás részhez keverjük a lisztet, majd fellazítjuk a fehérjehabbal, és a tésztát enyhén kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk.

  3. Megszórjuk az átmosott, lecsepegtetett meggyszemekkel, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre.

www.streetkitchen.hu

Emlékszel még a nagyi sütijére? Arra a finom illatra, ami a konyhából áradt? Ez a puha meggyes piskóta nagymama módra pont ezt az érzést hozza vissza. Egy igazi klasszikus, ahol a könnyed tészta találkozik a savanykás meggyel, egyszerűen és ellenállhatatlanul.

Ez a puha meggyes piskóta a nagymama sütijeinek emlékét idézi fel, amire mindannyian nosztalgiával gondolunk vissza. Könnyű, levegős tészta és savanykás meggy találkozik, ráadásul pofonegyszerű elkészíteni. Tökéletes választás kezdő sütizőknek is: ha betartod a tippeket, garantált lesz a sikerélmény.

Hozzávalók

1 26 x 18 cm-es tepsihez
6 db
tojás
120 g
kristálycukor
140 g
finomliszt
10 g
sütőpor
1 csipet
350 g
meggy
A tepsi kenéséhez
1 ek
vaj
1 ek
finomliszt

Elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket habbá verjük, a sárgájákat pedig kihabosítjuk a cukorral.

  2. A lisztet átszitáljuk, és összekeverjük a sütőporral és a sóval. A tojássárgás részhez keverjük a lisztet, majd fellazítjuk a fehérjehabbal, és a tésztát enyhén kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk.

  3. Megszórjuk az átmosott, lecsepegtetett meggyszemekkel, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre.

Puha meggyes piskóta nagymama módra
Puha meggyes piskóta nagymama módra (Fotó: Street Kitchen)

Tippek:

A tésztánál segíthet, ha minden hozzávaló szoba-hőmérsékletű. A lisztet és a sütőport szitáljuk át, mielőtt a masszához adjuk. Így elkerüljük a csomókat, és a tészta sokkal levegősebb lesz. Amikor a száraz hozzávalókat belekeverjük, csak addig dolgozzunk, amíg éppen összeáll – a túlzott keverés elrontja a piskóta puhaságát.

A meggy a főszereplő, ezért fontos a helyes előkészítés. Használhatunk friss vagy fagyasztott meggyet is. Ha fagyasztottat választunk, mindenképpen olvasszuk ki teljesen, és alaposan csepegtessük le a levét. Sőt, egy konyhai papírtörlővel itassuk is le róla a felesleges nedvességet. Ez azért fontos, mert a sok folyadék eláztathatja a piskótát. Egy trükk, amit a nagymama is használt: a lecsepegtetett meggyet forgassuk át egy kevés lisztben, mielőtt a tésztára szórnánk, így sütés közben nem süllyednek le a szemek a tepsi aljára.

A sütésnél figyeljünk a hőfokra és az időre. Közepesen forró, 180 fokos sütőben süssük, amíg a teteje szép aranybarna lesz, és tűpróbakor a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta marad. Ne süssük túl, különben kiszárad! Amint kivettük a sütőből, hagyjuk a tepsiben kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

A régi hangulatot megőrző sütik a legjobbak a világon. Egyszerűek és nagyszerűek, ráadásul minden esetben megúszósak. Ha tetszett a puha meggyes piskóta nagymama módra, kalandozzatok el más kevert sütemények irányába is:

Rebarbarás kevert süti

Szilvabefőttes-pudingporos kevert süti

Cukormentes őszibarackos kevert süti

Ha tetszett a Puha meggyes piskóta nagymama módra receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept