Savanyúságok

Savanyítottlilakáposzta

Savanyított lila káposzta

Hozzávalók
1 kg
lila káposzta
1 mk
egész kömény
3 db
babérlevél
2 ek

Elkészítés

A savanyított lila káposzta elkészítéséhez először is, érdemes az üveget csírátlanítani, amibe az káposzta kerülni fog. A káposztát egy káposztagyalu vagy egy éles kés segítségével minél vékonyabbra vágjuk, majd elkezdjük belepakolni az üvegbe. Miután belekerült az üvegbe 1-2 marék káposzta, azt megszórjuk a kömény egy részével, beleteszünk egy babérlevelet, és megsózzuk. Fontos, hogy minden egyes réteget egy fakanál vagy klopfoló segítségével alaposan megdöngöljük, hogy roncsolódjon a káposzta, ezáltal jobban kiengedi a levét. Ezt a rétegezést addig ismételjük, amíg meg nem telik az üveg. Egy orvosi spatulával vagy más nehezékkel leszorítjuk, hogy minden káposzta a levében tudjon úszkálni, és legalább 2, de inkább 3-4 hétre félretesszük szobahőmérsékleten érlelődni. 

savanyitott-lila-kaposzta
Savanyított lila káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 15 perc
  • Pihentetés: 3 hét

A téli időszak rendesen kimeríti az emberek vitaminkészleteit, hiszen a fagyok miatt jóval kevésbé jutunk hozzá változatos zöldséghekhez és gyümölcsökhöz. Ezen segít a befőzés, amivel tartósítani tudjuk a vitamindús terményeinket, és ha a zöldségeinket savanyítjuk, még az emésztésünknek is jót teszünk a fogyasztásukkal.

Káposztával töltött paprika

Házi kovászos uborka egy kis csavarral

Ecetes hegyes erős paprika

www.streetkitchen.hu

Tudtad, hogy a lila káposztában több C-vitamin van, mint a narancsban? Tudtad, hogy a lila káposzta lila színét a benne lévő antocián természetes vegyületnek köszönheti? Tudtad, hogy a lila káposztát már az ókori Rómában is előszeretettel fogyasztották? Tudtad, hogy a lila káposzta magas káliumtartalma miatt szabályozza a vérnyomást? Tudtad, hogy attól, mert a lila káposzta lila, még nem az Újpestnek drukkol? Na most, hogy már ezek tudatában vagy, itt a remek alkalom, hogy készíts otthon egy jó adag savanyított lila káposztát.

Hozzávalók

2 literes csatos üveghez
1 kg
lila káposzta
1 mk
egész kömény
3 db
babérlevél
2 ek

A savanyított lila káposzta elkészítéséhez először is, érdemes az üveget csírátlanítani, amibe az káposzta kerülni fog. A káposztát egy káposztagyalu vagy egy éles kés segítségével minél vékonyabbra vágjuk, majd elkezdjük belepakolni az üvegbe. Miután belekerült az üvegbe 1-2 marék káposzta, azt megszórjuk a kömény egy részével, beleteszünk egy babérlevelet, és megsózzuk. Fontos, hogy minden egyes réteget egy fakanál vagy klopfoló segítségével alaposan megdöngöljük, hogy roncsolódjon a káposzta, ezáltal jobban kiengedi a levét. Ezt a rétegezést addig ismételjük, amíg meg nem telik az üveg. Egy orvosi spatulával vagy más nehezékkel leszorítjuk, hogy minden káposzta a levében tudjon úszkálni, és legalább 2, de inkább 3-4 hétre félretesszük szobahőmérsékleten érlelődni. 

savanyitott-lila-kaposzta
Savanyított lila káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 15 perc
  • Pihentetés: 3 hét

A téli időszak rendesen kimeríti az emberek vitaminkészleteit, hiszen a fagyok miatt jóval kevésbé jutunk hozzá változatos zöldséghekhez és gyümölcsökhöz. Ezen segít a befőzés, amivel tartósítani tudjuk a vitamindús terményeinket, és ha a zöldségeinket savanyítjuk, még az emésztésünknek is jót teszünk a fogyasztásukkal.

Káposztával töltött paprika

Házi kovászos uborka egy kis csavarral

Ecetes hegyes erős paprika

Ha tetszett a Savanyított lila káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept