Indiai ételek

Spenótos-lencsésdahl

Spenótos-lencsés dahl
Spenótos-lencsés dahl

Hozzávalók
3 ek
étolaj
1
gyömbér
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
8 gerezd
fokhagyma
bors
1 tk
kurkuma
1 l
zöldségalaplé
3 db
babérlevél
250 g
lencse
1 ek
garam masala
1 tk
őrölt koriandermag
1 tk
őrölt görögszéna
200 g
spenót
1 csokor
koriander
1 konzerv
kókusztej
(400 g-os kiszerelés)
0.5 db
lime leve
1 csipet
chilipor
A tálaláshoz
250 g
főtt rizs

Elkészítés
  1. A dahlhoz egy magas falú serpenyőben egy kis olajon lepirítjuk az apróra vágott gyömbért, hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a kurkumát is. Pár perc pirítás után felöntjük a zöldségalaplével, és beledobjuk a babérlevelet. 

  2. A lencsét egy szűrő segítségével alaposan átmossuk, és hozzáadjuk az alaphoz. Ezt követően jöhetnek bele a fűszerek: garam masala, őrölt koriander és görögszéna, majd fedő alatt addig főzzük, amíg meg nem puhul a lencse. 

  3. A spenótot a korianderzölddel és a kókusztejjel leturmixoljuk, majd ezt a keveréket is hozzáadjuk a dahlhoz. Mehet bele a fél lime leve és a chilipor, és pár percet még rotyogtatjuk, mielőtt elzárjuk alatta a gázt. Főtt rizzsel kínáljuk.

www.streetkitchen.hu

A Szaftos kaják támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A dahl egy klasszikus, krémes, sűrű állagú indiai lencsefőzelék. Gazdagon fűszerezett, gyakran van benne kurkuma, garam masala, római kömény, koriander, gyömbér és chili is. Alább egy spenótos verzió receptjét dahlolom el. :)

pictogram

Vega

pictogram

Laktózmentes

pictogram

Vegán

A spenótos-lencsés dahl egy igazi comfort food, ami egyszerre melengető, tápláló és tele van fűszerekkel. Az indiai konyha egyik alapétele a dahl (vagy dal), ami szó szerint „lencsét” jelent, de egyben egy sűrű, fűszeres főzelékszerű fogás neve is.

Hozzávalók

4 főre
3 ek
étolaj
1
gyömbér
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
8 gerezd
fokhagyma
bors
1 tk
kurkuma
1 l
zöldségalaplé
3 db
babérlevél
250 g
lencse
1 ek
garam masala
1 tk
őrölt koriandermag
1 tk
őrölt görögszéna
200 g
spenót
1 csokor
koriander
1 konzerv
kókusztej
(400 g-os kiszerelés)
0.5 db
lime leve
1 csipet
chilipor
A tálaláshoz
250 g
főtt rizs

Elkészítés

  1. A dahlhoz egy magas falú serpenyőben egy kis olajon lepirítjuk az apróra vágott gyömbért, hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a kurkumát is. Pár perc pirítás után felöntjük a zöldségalaplével, és beledobjuk a babérlevelet. 

  2. A lencsét egy szűrő segítségével alaposan átmossuk, és hozzáadjuk az alaphoz. Ezt követően jöhetnek bele a fűszerek: garam masala, őrölt koriander és görögszéna, majd fedő alatt addig főzzük, amíg meg nem puhul a lencse. 

  3. A spenótot a korianderzölddel és a kókusztejjel leturmixoljuk, majd ezt a keveréket is hozzáadjuk a dahlhoz. Mehet bele a fél lime leve és a chilipor, és pár percet még rotyogtatjuk, mielőtt elzárjuk alatta a gázt. Főtt rizzsel kínáljuk.

Spenótos-lencsés dahl rizzsel
Spenótos-lencsés dahl (Fotó: Street Kitchen)

Tálalhatod basmati rizzsel, naan kenyérrel vagy simán magában, és egy kis lime vagy citromlé a tetején csodákra képes. Hűtőben 2-3 napig eláll, sőt, másnapra még jobban összeérnek az ízek, úgyhogy meal prepnek is tökéletes. Teljes értékű, vegán, és garantáltan jóllaksz vele – miközben egy kanállal beutazod fél Indiát.

A spenótos-lencsés dahl mellett nézd meg ezeket az indiai kajákat is:

Curry maradék zöldségekből

Paneer sajtos burger currys lencsesalátával

Joghurtos indiai csirkecomb kelkáposztás-kókusztejes csicseriborsó-raguval

Ha tetszett a spenótos-lencsés dahl receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése