A vegán burgundi ragu első lépéseként egy lábasban olajat hevítünk, majd lepirítjuk rajta a finomra aprított salottahagymát és fokhagymát. A répát és a gombákat rusztikus darabokra vágjuk, majd ezt is rádobjuk az alapra és pár perc alatt lepirítjuk. Mehet rá a sűrített paradicsom, a csípős paprikakrém, a szójaszósz és a vörösbor. Közepes lángon 6-7 perc alatt elpároljuk belőle az alkoholt, aztán felöntjük a vízzel és hozzádobjuk a friss fűszereket, a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk és elkeverjük. Fedő nélkül közepes lángon addig főzzük, amíg felére redukálódik a folyadék és kissé besűrűsödik, ez 35-40 perc, ennyi idő alatt a nagyobb darabra vágott répák is megpuhulnak. Közben néha megkevergetjük.
A burgonyapüréhez a burgonyát megtisztítjuk, 2 cm-es kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd hozzáadjuk a margarint, sózzuk és egy habverővel krémesre keverjük.
A tofut felkockázzuk 2 cm-es darabokra, megforgatjuk a keményítőben, egy tepsire szórjuk és a 180 fokra melegített sütőbe dobjuk kb. 15 percre.
Hozzákeverjük a sült tofut a burgundi alapjához, alaposan elkeverjük és beállítjuk az ízeket egy citrom kifacsart levével, valamint ha kell, sóval és borssal. 5 percig még főzzük, aztán eltávolítjuk belőle a fűszernövények ágait, és jöhet a tálalás. Burgonyapürét halmozunk a tányérra, és erre mehet egy jó adag a vegán burgundiból.

- Elkészítési idő: 1 óra 10 perc