Vastag falú edényben alaposan felhevítjük az olajat, és néhány percig egy csipet sóval fonnyasztjuk benne a felkockázott hagymát, majd mehet hozzá a szeletelt fokhagyma, a darabolt paprika, illetve a csíkokra vágott aszalt paradicsom is.
Az edénybe kerülő minden új összetevőt kevés sóval megszórunk, így lesz kiegyensúlyozott az étel. Ha megfonnyadtak, kicsit karamellizálódtak a zöldségek, jöhet az átmosott, lecsepegtetett lencse és a fűszerek. Alaposan átkeverjük, rövid párolás után jöhet a passzírozott paradicsom. Kb. 20 percig közepesen alacsony lángon forraljuk, időnként megkeverve. Az alaplevet 3-4 kisebb részletben öntjük az edénybe, mindig akkor, amikor már kicsit sűrűbb a szósz.

A tortillalapokat egyenlő méretű cikkekre vágjuk, és egy nagy tálban átforgatjuk az olajjal és a fűszerekkel. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket úgy, hogy a lehető legkevésbé fedjék egymást. 175 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben először 10 percig, majd egy rázás, megfordítás után 2-3 percig sütjük őket. A sütőből kivéve meglocsoljuk lime-lével, és egy tálba szedjük. Ahogy hűl, úgy lesz egyre ropogósabb.
A következő összetevő a bab, amit kb. 15 percig főzünk. Közben 1-2-szer megkóstoljuk a szószt, fűszerekkel és sóval tökéletesítjük. Végül a kukorica is belekerül, amit 10 percig főzünk. A főzés legvégén hozzáadjuk a juharszirupot és a lime-levet.
A pico de gallóhoz apróra vágjuk a hagymát, a koktélparadicsomot és a koriandert, összekeverjük, és kóstolás után sóval, borssal, lime-lével és olívaolajjal ízesítjük.
Tálalásnál a chilis bab tetejére szedünk egy kis pico de gallót, és a fűszeres chipset használjuk kanálnak. :-)
