Pékség

Vegánkalács

Vegán kalács

Hozzávalók
260 ml
langyos növényi tej
75 g
kristálycukor
10 g
friss élesztő
485 g
kenyérliszt
(BL 80)
90 ml
olívaolaj
20 ml
juharszirup
2 ek
sütésálló díszítő cukor

Elkészítés

A vegán kalács elkészítésének első lépéseként langyos tejbe szórunk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 6 percig hagyjuk felfutni szobahőmérsékleten.

Egy dagasztógép üstjébe dobjuk a lisztet, egy csipet sót, a maradék cukrot, hozzáöntjük az élesztős növényi tejet és az olívaolajat, majd hagyjuk a gépet dolgozni, amíg egy egynemű tésztát gyúr belőle nekünk, amit aztán légmentesen lefedve kelesztünk 60 percig szobahőmérsékleten.

A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületen kicsit még átgyúrjuk pár mozdulattal, majd négy egyenlő részre osztjuk és négyes fonással kalácsot készítünk belőle. Az összefont kalácsot lefedjük és szobahőmérsékleten még 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük egy kevés juharsziruppal, megszórjuk a sütésálló cukorral, és 180 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütjük. Miután megsült 45-50 percet érdemes várni, míg hűl. Ezután pedig fogyasztható. Légmentesen tárolva két napig puha marad! Utána pedig rengeteg maradékmentő recepthez felhasználhatjátok, amihez találtok recepteket az SK oldalán.

vegan-kalacs
Vegán kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő: 1 óra 20 perc
  • Sütési idő: 35 perc 

Akkor sem kell éhesen távoznotok a húsvéti ünnepségből, ha nem esztek húst. Mutatunk pár receptet, amik bebizonyítják, hogy a füstölt sonkán túl is van élet:

Rusztikus, pikáns sültburgonya-saláta

Spenótos palacsinta buggyantott tojással

Serpenyős röszti tükörtojással

Narancsos-chilis sárgarépa-főzelék

www.streetkitchen.hu

Ennél jobb mentes kalácsot még sosem készítettem. De tényleg. Nagyon foszlós és puha, kívül pedig roppanós. Amennyiben nem fogyasztasz állati eredetű alapanyagokat, ez a kalács lesz a tuti befutó.

pictogram

Vegán

Hozzávalók

4 fős kalácshoz
260 ml
langyos növényi tej
75 g
kristálycukor
10 g
friss élesztő
485 g
kenyérliszt
(BL 80)
90 ml
olívaolaj
20 ml
juharszirup
2 ek
sütésálló díszítő cukor

A vegán kalács elkészítésének első lépéseként langyos tejbe szórunk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 6 percig hagyjuk felfutni szobahőmérsékleten.

Egy dagasztógép üstjébe dobjuk a lisztet, egy csipet sót, a maradék cukrot, hozzáöntjük az élesztős növényi tejet és az olívaolajat, majd hagyjuk a gépet dolgozni, amíg egy egynemű tésztát gyúr belőle nekünk, amit aztán légmentesen lefedve kelesztünk 60 percig szobahőmérsékleten.

A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületen kicsit még átgyúrjuk pár mozdulattal, majd négy egyenlő részre osztjuk és négyes fonással kalácsot készítünk belőle. Az összefont kalácsot lefedjük és szobahőmérsékleten még 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük egy kevés juharsziruppal, megszórjuk a sütésálló cukorral, és 180 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütjük. Miután megsült 45-50 percet érdemes várni, míg hűl. Ezután pedig fogyasztható. Légmentesen tárolva két napig puha marad! Utána pedig rengeteg maradékmentő recepthez felhasználhatjátok, amihez találtok recepteket az SK oldalán.

vegan-kalacs
Vegán kalács (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Pihentetési idő: 1 óra 20 perc
  • Sütési idő: 35 perc 

Akkor sem kell éhesen távoznotok a húsvéti ünnepségből, ha nem esztek húst. Mutatunk pár receptet, amik bebizonyítják, hogy a füstölt sonkán túl is van élet:

Rusztikus, pikáns sültburgonya-saláta

Spenótos palacsinta buggyantott tojással

Serpenyős röszti tükörtojással

Narancsos-chilis sárgarépa-főzelék

Ha tetszett a vegán kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése