A vegán kalács elkészítésének első lépéseként langyos tejbe szórunk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd 6 percig hagyjuk felfutni szobahőmérsékleten.
Egy dagasztógép üstjébe dobjuk a lisztet, egy csipet sót, a maradék cukrot, hozzáöntjük az élesztős növényi tejet és az olívaolajat, majd hagyjuk a gépet dolgozni, amíg egy egynemű tésztát gyúr belőle nekünk, amit aztán légmentesen lefedve kelesztünk 60 percig szobahőmérsékleten.
A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett felületen kicsit még átgyúrjuk pár mozdulattal, majd négy egyenlő részre osztjuk és négyes fonással kalácsot készítünk belőle. Az összefont kalácsot lefedjük és szobahőmérsékleten még 30 percig kelesztjük. Ezután lekenjük egy kevés juharsziruppal, megszórjuk a sütésálló cukorral, és 180 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütjük. Miután megsült 45-50 percet érdemes várni, míg hűl. Ezután pedig fogyasztható. Légmentesen tárolva két napig puha marad! Utána pedig rengeteg maradékmentő recepthez felhasználhatjátok, amihez találtok recepteket az SK oldalán.

- Elkészítési idő: 25 perc
- Pihentetési idő: 1 óra 20 perc
- Sütési idő: 35 perc
Akkor sem kell éhesen távoznotok a húsvéti ünnepségből, ha nem esztek húst. Mutatunk pár receptet, amik bebizonyítják, hogy a füstölt sonkán túl is van élet:
Rusztikus, pikáns sültburgonya-saláta
Spenótos palacsinta buggyantott tojással