Hozzávalók
A tésztákhoz
- 300 g penne
- 300 g spagetti
A raguhoz
- 2 fej hagyma (kb. 300 g)
- 2 - 3 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa (kb. 250 g)
- só, bors
- 1 tk cukor
- 200 g paradicsompüré
- 1 kg darált marhahús (de sertéssel vegyítve az igazi)
- 300 ml vörösbor
- 1 - 2 ág rozmaring
- 1 - 2 ág kakukkfű
- 200 ml tejszín
A besamelhez
- 100 g vaj
- 3 ek liszt
- 600 ml tej
- 150 g trappista sajt
- só, fehér bors
- ½ db szerecsendió
- 150 ml tejszín
A tetejére
- 100 g parmezán
Hozzávalók
A tésztákhoz
- 300 g penne
- 300 g spagetti
A raguhoz
- 2 fej hagyma (kb. 300 g)
- 2 - 3 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál répa (kb. 250 g)
- só, bors
- 1 tk cukor
- 200 g paradicsompüré
- 1 kg darált marhahús (de sertéssel vegyítve az igazi)
- 300 ml vörösbor
- 1 - 2 ág rozmaring
- 1 - 2 ág kakukkfű
- 200 ml tejszín
A besamelhez
- 100 g vaj
- 3 ek liszt
- 600 ml tej
- 150 g trappista sajt
- só, fehér bors
- ½ db szerecsendió
- 150 ml tejszín
A tetejére
- 100 g parmezán
Két külön lábasban felteszünk vizet, ha felforrt, előfőzzük a kétféle tésztát – ez kb. a csomagoláson jelzett idő felét jelenti –, majd leszűrjük, és egy időre félretesszük. Persze, ha éppen akad egy fajta tésztából elég, használjátok azt.
A hagymát apróra vágjuk, és aranybarnára pirítjuk egy erős lángon hevített nagy lábasban az olajon, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát is. Közben lereszeljük a répákat, sózzuk, borsozzuk, a levét leöntjük, és ezt is a hagymákhoz adjuk, majd rászórjuk a cukrot, és szépen odapirítjuk-megkaramellizáljuk.
Mikor elég pörzsanyag keletkezett, azaz szépen lepirult, hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit odakapatjuk, majd jöhet rá a darált hús, és erős lángon alaposan lepirítjuk. Ha a hús aranybarna, felöntjük a borral, majd visszavéve a lángot, hagyjuk redukálódni kb. 30 percet. Közben hozzáadjuk a zöldfűszereket is, és időnként felöntjük egy kevés vízzel, hogy mindig kellően szaftos legyen.
Közben elkészítjük a besamelt, amihez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet, egy kicsit pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, és simára forraljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd belereszeljük a sajtot, legvégül pedig hozzáadjuk a tejszínt.
Az időközben elkészült raguból kiszedjük a zöldfűszereket, és beleöntjük a tejszínt, majd további 10-15 percig redukáljuk.
A rakott tésztát összeállítjuk: egy hőálló tálba egyenletesen elhelyezzük a spagettit, erre szedjük a ragut. A tetejére jöhet a penne, majd a besamel szósszal zárjuk. A tetejére parmezánt reszelünk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük nagyjából 25 percre. Ha a sajt már aranybarnára sült, kivesszük, és tálalás előtt 5-10 percet pihentetjük.
Előkészítési idő: 90 perc
Ha tetszett a Roland-féle rakott tészta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!