Hozzávalók
A tésztához
- 700 g burgonya (tisztítva)
- 50 g vaj
- 1 csipet só
- 200 g liszt
- liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez
- 750 g túró
- 1 - 2 ek tejföl
- 1 tk vaníliakivonat
- 100 g porcukor
- 1 db citrom héja
- 1 db narancs héja
A pirított morzsához
- 200 g zsemlemorzsa
- 50 g porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 50 g vaj
A sodóhoz
- 400 ml habtejszín
- 2 tk vaníliakivonat
- 200 ml tej
- 80 g porcukor
- 7 db tojássárgája
- 1 csipet só
Hozzávalók
A tésztához
- 700 g burgonya (tisztítva)
- 50 g vaj
- 1 csipet só
- 200 g liszt
- liszt a nyújtáshoz
A töltelékhez
- 750 g túró
- 1 - 2 ek tejföl
- 1 tk vaníliakivonat
- 100 g porcukor
- 1 db citrom héja
- 1 db narancs héja
A pirított morzsához
- 200 g zsemlemorzsa
- 50 g porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 50 g vaj
A sodóhoz
- 400 ml habtejszín
- 2 tk vaníliakivonat
- 200 ml tej
- 80 g porcukor
- 7 db tojássárgája
- 1 csipet só
A túrós derelye elkészítéséhez a burgonyát megfőzzük, és még melegen összetörjük a vajjal és sóval. Hagyjuk kihűlni, majd összedolgozzuk a liszttel, fóliába csomagoljuk, és 1 órán át pihentetjük a hűtőben.
A töltelék hozzávalóit egy aprítógéppel krémesre zúzzuk. A zsemlemorzsát egy tapadásmentes, száraz serpenyőben barnára pirítjuk, majd összekeverjük a porcukorral, a fahéjjal és a vajjal.
A sodó alapanyagait egy fémtálban habverővel összekeverjük, majd gőzfürdő felett, folyamatos keverés mellett 85 fokig melegítjük, aztán a hűtőben lehűtjük. A pontos hőmérséklet ellenőrzéséhez érdemes maghőmérőt használni.
A tésztát két részre osztjuk, és alaposan alálisztezve 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd a töltelékből 2 teáskanálnyi gombócokat pakolunk rá, és jöhet az üres tésztalap, amivel lefedjük.
Derelyevágóval kivágjuk, és forrásban lévő, enyhén sós vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Végül pirított morzsába forgatjuk a derelyéket, és a sodóval tálaljuk.
- Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
- Pihentetés: 60 perc
Ha tetszett a túrós derelye vaníliasodóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Nemcsak a derelyét, hanem a gombócokat is szeretitek? Nekünk ezek a kedvenceink:
Barackos-túrókrémes gombóc zabkekszmorzsában
Fehér és étcsokival töltött gombóc