Hozzávalók
A burgonyasalátához
- 1 kg burgonya
- 2 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 30 ml 10%-os ételecet
- 100 ml majonéz
- 200 ml tejföl
A lencsefasírthoz
- 200 g vörös lencse
- 500 ml víz
- 70 g paradicsomszósz
- só, bors
- 110 g reszelt sárgarépa
- 100 g zabpehelyliszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 tk fűszerpaprika
- 1 tk fűszerkömény
- 40 ml olívaolaj
A tálaláshoz
- 1 szál újhagyma
Hozzávalók
A burgonyasalátához
- 1 kg burgonya
- 2 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 30 ml 10%-os ételecet
- 100 ml majonéz
- 200 ml tejföl
A lencsefasírthoz
- 200 g vörös lencse
- 500 ml víz
- 70 g paradicsomszósz
- só, bors
- 110 g reszelt sárgarépa
- 100 g zabpehelyliszt
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3 tk fűszerpaprika
- 1 tk fűszerkömény
- 40 ml olívaolaj
A tálaláshoz
- 1 szál újhagyma
A hideg lencsefasírt burgonyasalátával recept első lépéseként a burgonyát megtisztítjuk, 3-4 cm-es kockákra vágjuk és sós, forrásban lévő vízben felrakjuk főni. Puhára főzzük úgy, hogy egy villa könnyen átszúrható legyen a darabokon. A megfőtt burgonyát egy sütőpapírral bélelt tálcára borítjuk és kihűtjük.
Amíg hűl a burgonya, megfőzzük a vörös lencsét a vízben, amit a paradicsomszósszal, sóval és borssal ízesítünk. Ha elfőne a leve, nyugodtan adhatunk hozzá még egy kevés vizet. Mikor a lencse puhára főtt, mondhatni krémes állagot ért el, egy keverőtálba rakjuk, hozzáadjuk a reszelt répát, a zabpehelylisztet, a zúzott fokhagymát, az aprított petrezselymet, a fűszereket és 20 ml olívaolajat. Összegyúrjuk a masszát és 10 percre félrerakjuk.
Ha letelt az idő, a masszából diónyi golyókat formázunk és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, meglocsoljuk a maradék olajjal, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30-35 percre. Amikor letelt az idő, kivesszük a sütőből és kihűtjük.
A kihűlt burgonyát elkeverjük a vékonyra szeletelt lila hagymával, az aprított petrezselyemmel és a burgonyasali többi hozzávalójával, és el is készültünk.
Tálalásnál megszórhatjuk még frissen vágott újhagymakarikákkal.
- Elkészítési idő: 35 perc
- Sütési idő: 30-35 perc
- Hűtési idő: 1-2 óra
Ha tetszett a hideg lencsefasírt burgonyasalátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!