Hozzávalók
- 100 ml olívaolaj
- 1 ½ ek füstölt fűszerpaprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ½ ek juharszirup
- 2 tk folyékony füst (de ez elhagyható, ebben az esetben rakjunk hozzá plusz 1 ek füstölt fűszerpaprikát)
- 80 ml sötét szójaszósz
- só, bors
- 2 tk fűszerkömény
- 4 ek paradicsompüré
- 1 kg nagy fejű portobello gomba
A salsához
- 1 db gránátalma magjai
- 1 db kígyóuborka
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 5 db paradicsom (90 g/db)
- 12 - 14 karika savanyított jalapeno
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- só, bors
- 2 db lime
A tálaláshoz
- 2 doboz vegaföl (150 g-os kiszerelés)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- ½ db lime
- 2 csomag bolti pita (400 g-os kiszerelés)
- 2 doboz bolti natúr hummusz (250 g-os kiszerelés)
Hozzávalók
- 100 ml olívaolaj
- 1 ½ ek füstölt fűszerpaprika
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ½ ek juharszirup
- 2 tk folyékony füst (de ez elhagyható, ebben az esetben rakjunk hozzá plusz 1 ek füstölt fűszerpaprikát)
- 80 ml sötét szójaszósz
- só, bors
- 2 tk fűszerkömény
- 4 ek paradicsompüré
- 1 kg nagy fejű portobello gomba
A salsához
- 1 db gránátalma magjai
- 1 db kígyóuborka
- 1 fej lila hagyma (100 g/fej)
- 5 db paradicsom (90 g/db)
- 12 - 14 karika savanyított jalapeno
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- só, bors
- 2 db lime
A tálaláshoz
- 2 doboz vegaföl (150 g-os kiszerelés)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- ½ db lime
- 2 csomag bolti pita (400 g-os kiszerelés)
- 2 doboz bolti natúr hummusz (250 g-os kiszerelés)
Első lépésként kikeverünk egy viszonylag sűrűbb pácot, amihez alaposan elkeverjük egy tálban az olajat, a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, a juharszirupot, a folyékony füstöt (de ez elhagyható, ebben az esetben rakjunk hozzá plusz 1 ek füstölt fűszerpaprikát), a szójaszószt, borsot, a fűszerköményt és a paradicsompürét. Bár a szójaszósz önmagában is sós, nyugodtan kóstoljunk rá a pácra, és ha igényli, akkor egy kevés sót dobjunk még hozzá. (Ez igaz a többi fűszerre is, bátran fűszerezzünk!)
A gombák szárát kitörjük, az így kapott gombakalapokat fogjuk majd felhúzni egy hosszabb fém nyársra. (Ez olyan hosszú legyen, hogy elférjen a sütőben.) A kalapokat alaposan bekenjük a pácunkkal, és ha van időnk, akkor nyugodtan berakhatjuk a bepácolt gombákat egy dobozban pihenni a hűtőbe 2-3 órára. A bepácolt gombákat felhúzzuk a nyársra, és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Lekenjük a maradék páccal, majd 210 fokra előmelegített sütőben 25-27 percig sütjük – félidőnél érdemes egyet forgatni rajta, hogy mindenhol szép kérget kapjon.
Amíg sül a gomba, megpucoljuk a gránátalmát, és a magjait egy nagy keverőtálba dobjuk. Ehhez mehetnek az apró kockákra vágott zöldségek – tényleg figyeljünk arra, hogy minél kisebbre vágjuk az uborkát, lila hagymát, paradicsomot, és tegyünk ugyanígy a savanyított jalapenóval is. Mehetnek bele a finomra a fűszernövények is, aztán sózzuk, borsozzuk, ráfacsarjuk a lime-ok levét, és az egészet alaposan elkeverjük.
A vegafölt kikeverjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal és lime-lével.
A portobello gyros összeállítása
A pitákat kevés olívaolajon lepirítjuk egy serpenyőben, majd felcsíkozzuk. A kész gombakebabot kikapjuk a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, hogy a nyársat könnyebben meg tudjuk fogni, de azért így is használjunk hozzá konyharuhát! Éles késsel levágunk a gombából, majd tálalunk. Mehet a tányérra a „gombahús”, mellé a salsa, egy kis hummusz, majd a felcsíkozott piták. Végül pedig leöntjük a salsánkat a vegafölös szósszal.
- Elkészítési idő: 35 perc
- Sütési idő: 25-27 perc
Ha tetszett a portobello gyros receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!