A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Nem egy olyan recept van, amihez a tojásnak csak az egyik részét kell felhasználni, így a másik fele megmarad. Elmondjuk, melyiket hogyan kell tárolni, és főleg, hogy meddig áll el a tojássárgája és tojásfehérje!
Meddig tárolható a sárgája?
A helyzet az, hogy a tojássárgája egy fokkal kényesebb a tojásfehérjénél, így egy napnál tovább nem javasoljuk, hogy tárold és felhasználd. A legjobb, ha azonnal összepattintasz belőle egy tuti majonézt vagy mártást, de használhatod a tojásos pirított rizs felturbózásához, rántott húsokhoz, vagy nemes egyszerűséggel meg is sütheted omlettnek, sőt frittatát is készíthetsz belőle.
Ha mégsem tudod még aznap felhasználni, akkor öntsd egy pohárba, önts hozzá olajat, takard le, majd tedd a hűtőbe. Az olaj segít abban, hogy ne száradjon ki és ne bőrösödjön meg a tojássárgája. Legkésőbb azonban a következő napon fel kell használnod, máskülönben már nem garantálhatja semmi sem, hogy megúszod a gyomorrontást.
Meddig áll el a tojásfehérje?
A tojásfehérje esetében ugyancsak az a legjobb, ha még aznap felhasználod és készítesz belőle pisztáciás kekszet, máglyarakást, pavlovát, vagy összehozol belőle egy fitt rántottát. Sőt, torták, sütik díszítéséhez is használhatod a habot. Ha diétázol, gyümölcsök társaságában mutatós és finom desszertet is kanyarinthatsz belőle, ráadásul pillanatok alatt, ha édesítő társaságában kemény habbá vered, majd a neked tetsző gyümölccsel tálalod.
Ha azonban az azonnali felhasználás nem kivitelezhető, egy kicsivel könnyebb dolgod van, mint a sárgájával, mert bár a hűtőben ugyanúgy rövid ideig, egy, maximum két napig áll csak el a fehérje, de a sárgájával ellentétben ezt fagyaszthatod is. Arra azonban ügyelned kell, hogy amikor kiveszed a fagyasztóból, hagyd, hogy a hűtőben olvadjon fel, majd azonnal használd fel olyan ételekbe, amiket főzni, illetve sütni kell. A lényeg, hogy mindenképpen érje hőhatás, mert nyersen a felolvasztott tojásfehérjét nem szabad felhasználni.
Ha tetszett a meddig áll el a tojássárgája, tojásfehérje cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!