A Gurman Bisztrót ajánlásra kerestem fel, és milyen jól tettem! Hiába mentem már el itt ezerszer, a hely annyira pici, mint a tenyerem. Belépve csak a pult és pár bárszék fogad. Na meg a friss tészta isteni illata – ez ugyanis, kérem, nem más, mint egy orosz street foodozó, ahol kizárólag orosz töltött tészták ehetők.
Pelmenyi és varenyiki. Az meg mi?
Azon belül is pelmenyi és varenyiki, úgyhogy kezdem azzal, hogy gyorsan elmondom, mi a különbség a kettő között. Mármint a formáján kívül, hiszen annyi látszik, hogy az egyik kerek, a másik pedig inkább félhold alakú és nagyobb. Összetételében és eredetében is van ugyanis különbség: míg a pelmenyi az oroszok, a varenyiki inkább az ukránok nemzeti eledele. A varenyiki némileg édesebb tésztából készül, ez azért van, mert kis cukrot és tejet is tesznek bele. Éppen ezért gyakran készítik édes töltelékkel is – a Gurman bisztróban is kapható gesztenyés és túrós változatban is.
Én mondjuk maradtam a sósnál, egyrészt megfelelően éhes voltam, másrészt az édes tésztákat kevésbé szeretem. Kértem egy adag klasszikus pelmenyit és egy adag krumplis varenyikit is, biztos, ami biztos. És előtte a klasszikus orosz céklás levest, a borscsot. Az étlap amúgy ennyiből áll: 1-2 leves, klasszikus pelmenyi és varenyiki, különféle ízesítésekkel. Pelmenyiből van húsos és gombás, varenyikiből pedig káposztás, burgonyás és sós túrós. Ha nem tudsz választani, kérhetsz mixet is, azaz kevert ízeket egy tálra.
Gurman Bisztró: minden frissen, házilag készül
Mindenből van kis és nagy adag, pelmenyiből 10 vagy 15, varenyikiből pedig 9 vagy 13 darab. Mi egy isteni, savanyú, vitaminos borscs levessel indítottunk, ami orosz fekete kenyérrel és jó sűrű tejföllel érkezik (bár én anélkül ettem). Mire a leves elfogyott, el is készült a tészta, gyorsaságból is jól vizsgáztak tehát: pár perc alatt megfő a töltött tészta, amit egyébként frissen készítenek, kizárólag a Gurman számára, eredeti ukrán és orosz receptek alapján.
A varenyiki is nagyon finom volt, de azért nekem a pelmenyi a nagy szerelmem: friss kaporral, sok tejföllel egyszerűen isteni. Kapor amúgy mindenen van, de mivel nagyon megosztó, előre megkérdezik, kérjük-e. Én dupla adagot kértem, annyira imádom. A varenyiki pedig egy nagyon különleges, paradicsomos, Adzsika nevű (eredetileg grúz) szósszal érkezett. Ilyet még tényleg nem ettem, így örültem, hogy kipróbáltam valami újat is.
Finom kaja gyorsan
Nemcsak az étel tökéletes, hanem a kiszolgálás is. Ilyen kedves, közvetlen és lelkes kiszolgálással már nagyon rég találkoztam, pedig az egyszemélyes személyzet mindent maga készít. És mégis ügyesen intéz mindent. Egyetlen dolgot jegyeznék meg: ha éhesek vagytok, ne a kis adagot rendeljétek! Én nem vagyok olyan nagy étkű, de szerintem aki rendesen ebédelne, az a 15-ös pelmenyit kérje. Ennek ára 2500 Ft, a 10 darabos pedig 2000. A 13 darabos mix 3100, a nagy adag varenyiki 2800 Ft. Én egy levessel és egy nagy adag tésztával tudtam végül teljesen jóllakni.
Amit még fontos megjegyezni, hogy az isteni, kézzel készült töltött tésztákat fagyasztva is tudjátok kérni, és haza tudjátok vinni kifőzni. Így jóval olcsóbb is, és bármikor kerekíthettek otthonra egy gyors, minőségi, különleges vacsorát. Nagy társasággal nem ajánlom, mert hacsak nincs teraszos idő, nem fogtok elférni. De abban biztosak lehettek, hogy bármikor is érkeztek ide, szíves fogadtatásban és rengeteg pelmenyiben lesz részetek.
Gurman Bisztró
Cím: 1024 Budapest, Lövőház utca 24.
Értékelés:
- Ízek: 5
- Ár/érték arány: 5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 4 (sajnos nagyon pici)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!