Hirdetés

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Fokhagymával tűzdelt vajas pulykamell

A hús és a zöldségek tökéletes párosítása

Rudolf, a rénszarvas csemegéje

Egészséges csokis süti igenis létezik!
Hirdetés

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Hirdetés
A kínai batyu, azaz jiaozi régóta az egyik nagy kedvencem, és nagy bánatom, hogy egészen Kőbányáig kellett mennem érte, hogy az autentikus verziót kóstolhassam. De csak eddig! Pár hete ugyanis megnyílt a Zhu&Co. a belvárosban, egy csodás új kínai étterem, ahol kifejezetten a batyuké a főszerep.
Hirdetés

Én mindössze két dolgot szeretnék az életben: Olaszországban élni, mert akkor mindennap ehetnék olasz kaját, vagy Kínában élni, és akkor mindennap ehetnék kínait. Szerencsére Budapesten is egyre jobban állunk kínai fronton, köszönhetően többek között a széles körben ismert Wang mesternek, aki fontos küldetésének tartja, hogy megreformálja a Magyarországon elterjedt kínai büfék kínálatát, és megmutassa, mennyivel sokszínűbb a kínai konyha ezeknél az egyenételeknél. Ennek kiemelkedő példája a Biang büfé.

Az új étterem a Nagymező utcában, Fotó: Zhu&Co

Kínai-orosz kooprodukció

Most pedig egy kifejezetten a töltött kínai batyura, azaz a jiaozire specializálódott hely nyílt a belvárosban, a Nagymező utcában. A Zhu&Co. egy fiatal pár közös gyermeke. Mása Moszkvából, Ji pedig Kínából érkezett Budapestre, itt ismerkedtek meg. Mára mindketten tökéletesen beszélnek magyarul, és az is közös bennük, hogy mindketten a médiában dolgoznak. Mása az orosz, Ji pedig a kínai híradót vezeti esténként a köztévén. Emellett Mása már régóta foglalkozik gasztronómiával: Oroszországban élők számára szervez magyar gasztro- és élménytúrákat Budapesten és a Balatonnál.

Sül a jiaozi. Fotó: Kalas Györgyi

Ji 13 éves kora óta él Magyarországon, és mint mondja, a szülei mindig sokat dolgoztak, az elmúlt időszakban főleg tofu készítésével foglalkoztak. Megrendelésre készítették éttermeknek a tofut, de sajnos az utóbbi időben szűkült ennek a piaca, így más megélhetés után kellett nézniük. Mivel gyakran ettek otthon húsos-zöldséges batyut – amit Ji anyukája fantasztikusan készít –, így jött az ötlet, hogy nyissanak egy kis éttermet, ahol kifejezetten ez a népszerű étel lesz a középpontban. Mint Ji mondja, őt is nagyon érdekli a gasztronómia, de azért a bisztrót elsősorban azért nyitotta, hogy a szüleinek legyen munkája.  

Minden frissen készül. Fotó: Zhu&Co

A jiaozi főleg Észak-Kínára jellemző étel, mivel ott hűvösebb van, és kevesebb az alapanyag. (A jiaozi egyébként nem egyenlő a baóval, annak más a tésztája, sokkal levegősebb, mivel van benne élesztő, és a formája is más: nagyobb és kerekebb. Míg a jiaozi hosszúkás és kisebb, talán leginkább a pelmenyihez hasonlít.) 

Mása és párja Ji. Fotó: Kalas Györgyi

Irány a Zu&Co a Nagymező utcában

Tavaly még a járvány előtt találták meg a megfelelő helyiséget a Nagymező utcában, és neki is álltak a végül hét hónapig tartó felújításnak. Mivel nemrég elkészültek vele, úgy döntöttek, járvány ide vagy oda, tesztüzemben elindulnak, így február elején megnyitott a Zhu&Co. A Zhu egyébként nem batyut, hanem malacot jelent, és azért lett ez az étterem neve, mert mint Mása mondja, mindketten nagyon szeretnek enni. Mint a kismalacok, így tulajdonképpen magukról nevezték el az éttermet.

Ji szülei gyúrják a tésztát is. Fotó: Kalas Györgyi

Bár az ételt nem ők, hanem Ji szülei készítik. Mindent szigorúan kézzel, hiszen a jiaozit máshogy nem is lehet. A batyu esetében ugyanis a tészta szélét egy kicsit vékonyabbra kell nyújtani, hogy a töltelék fölött jól összetapadjon. Ezt a folyamatot nem érdemes gépesíteni.  Az étteremben láthatjátok is, hogyan készül ez a kínai specialitás, Ji szülei ugyanis mindent a vendégtérben, a vendégek szeme előtt készítenek.

Minden frissen készül

Ott nyújtják a tésztát és töltik a batyukat. A batyukat formázás után ki lehet főzni forró vízben, vagy megpirítani olajon. A Zhuban kifejezetten ez utóbbira specializálódtak, itt tehát csak sütve kérheted a jiaozit, amit utána egy speciális fokhagymás szójaszószba mártogatva lehet jóízűen elfogyasztani.

A tölteléket is ők készítik frissen, de azért az ízeken és a fűszerezésen csavartak egy kicsit. A batyukból jelenleg ötfélét kérhettek – ebből kettő vegetáriánus. Mindegyik töltelék saját fejlesztés, amit Ji anyukája kísérletezett ki. A sertés mellé ők például a kínai kel helyett savanyított zöldségeket vagy zellert raknak. Ezenkívül van egy rákos és két vega változat: az egyikben cukkinit és tojást, a másikban pedig gombát, üvegtésztát és zöldséget találtok. Nálam a cukkinis-tojásos lett az abszolút befutó.

Sült jiaozi. Fotó: Zhu&Co.

Finom jiaozi, remek ár

A Zhu árban is remek: az Éhes Zhu hat darabot tartalmaz, és 1250 Ft; a Nagyon éhes Zhu pedig 1950 Ft, és ebben 12 darab, azonos ízű batyu található. Kérhettek még válogatást, ami az összes ízt tartalmazza, ez 2250 Ft. Mivel a Zhu&Co. egy kifejezetten mono food bisztró, a batyun kívül csak leves és saláta van. Utóbbiból uborka és alga, illetve nagyon népszerű a friss karalábésaláta is. A wonton levesben pedig szintén találtok batyukat, csak kisebb méretben.

Másának és Jinek még nagyon sok terve van az étteremmel kapcsolatban, de persze egyelőre megvárják, hogy ismét beinduljon az élet a városban. Kapcsolatban állnak például kínai teatermesztőkkel, mert mindketten rajonganak a különleges teákért. Szeretnének majd teadélutánokat, illetve kínai reggeliket is szervezni.

Fotó: Zhu&Co

Egyszerű étel, jó áron

A Wolton keresztül a húsos batyukat haza is rendelhetitek. Ha esetleg kihűl, fogyasztás előtt egy serpenyőben forgassátok át. Mása azt mondja, máris nagyon sokan megtalálták őket, nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak, aminek nagyon örülnek. „Nem féltünk a nyitástól, mert azt látjuk, hogy azok a helyek, ahol finom az étel, és tényleg szívvel-lélekkel csinálják, megmaradnak. Enni mindig fognak az emberek, a miénk pedig nem egy fine dining hely. Egyszerű ételt adunk, jó áron, és erre, úgy gondoljuk, mindig lesz igény.”

Zhu&Co., 1066 Budapest, Nagymező u 66. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?