2021 nyarán jártunk (és persze kóstoltunk) már Turanitz Katalin és bátyja, Gergő háza – azaz étterme táján. Szüleik 1994 (születésem éve:)) óta működő vendéglőjét vették át, és alakították a retró büfét a környék egyik legmenőbb gasztroparadicsomává. Természetesen nem minden klasszik recepttől váltak meg, de leporolták azokat, és feldobták az étlapot több friss, fiatalos fogással. Az örökség népszerűsége arra sarkallta őket, hogy egy 100%-ban saját egységgel is próbálkozzanak: így 2016-ban megnyitották a székesfehérvári Patent Gasztrobárt.
Kéne egy patent hely… legyen Patent!
Gergő húga, Katka nagy mágus, ha névötletekről van szó. Hozzá köthető a BBQ-körökben elismert KGB, ami a testvérpár BBQ-s projektje. Nyugi, semmi köze az Állambiztonsági Bizottsághoz: csupán a nevük kezdőbetűiből áll össze, mint Katka-Gergő-BBQ.
Amikor a székesfehérvári gasztrobár nevén agyaltak, Katka fejében állt össze, hogy ha egy patent helyet akarnak, akár el is nevezhetnék így. 😀 Ez is bizonyítja, hogy nem kell túlgondolni a dolgokat!
Egy elég viszontagságos nap zárásaként érkeztünk Lacival a helyre, de minden nehézség elillant, amikor megérkeztek az asztalunkra a Patent Gasztrobár finomságai. Gergő állította össze a menünket, amibe ha akartam, se tudtam volna belekötni. Hamburgert, wrapet és egy pad thait is kóstoltunk.
Kajaügyek a Patentben
Megfér egy menün a hamburger és a pad thai? Bár korábban én is szkeptikusként inkább nemmel válaszoltam volna, Erdei Péter a Patent Gasztrobár főszakácsa/üzletvezetője bebizonyította, hogy nem zárják ki egymást. Még a pho leves, a wrap és a tépett húsok is beférnek a menüre úgy, hogy minőségben nem kell egyikkel sem kompromisszumot kötni.
A székesfehérvári egység befejezőkonyhaként működik, az ételek előkészítése Velencén, a Tekergőben történik. A pizzát nem hozták magukkal, ugyanis egy profi pizzasütő kemence hatalmas helyet és energiát igényel, azt pedig tudjuk, hogy az a pizza, ami utazott, sosem lehet tökéletesen olyan, mint amikor friss.
A tépett húsok viszont nem bánják a szállítást. Sertés és marha heti egyszer sül a szmókerekben, amikből egyébként egy csini rózsaszín is van a KGB testvéreknél. Ahhoz viszont, hogy senki se maradjon pulled husi nélkül, egyszerre 200 kg-ot dobnak füstre, eltérő ideig. A pulled pork 8-10, a marhaszegy 10-12, a pulled beef pedig 16-20 órát tölt a szmókerbe zárva.
Világbajnok pad thai és egyéb „apróságok”
Először a pizza szélét szoktam megenni, hogy a legjobb része a végére maradjon, de most mégis a (szerintem) legjobb kajával kezdtem, ami a pad thai volt. Az egy dolog, hogy gigantikus adag, ott helyben nem is tudtam megenni, csak éppen belekóstolni. Arra viszont nem számítottam, hogy a tökéletes ízharmónia és a zöldségek frissessége megmarad másnapra is! Hatalmas ívben lekörözött minden ázsiai tésztázót a szememben (és a számban).
Pulled pork wrap
Aki kijut az amerikai BBQ-világbajnokságra, annak biztos, hogy van érzéke ehhez a típusú konyhatechnológiához. És mit ad isten! A KGB 2018-ban versenyzett Kentuckyban, és a 120 csapat közül a középmezőnyben végeztek.
Mint megtudtam, csak és kizárólag sütés előtt fűszereznek (ez az úgynevezett rub), és úgy kerül a rácsra a hús, amit legfeljebb 150 fokon hőkezelnek, füsttel. A profi technikát évek óta csiszolgatják, de nemcsak a húsra, hanem a körítésre sem lehet panasz. Bár a sertés a hangsúlyos, nem tömör, nehéz az étel, mert kerül bele zöldség is. A vékony tortillalap viszont szinte elveszik a történetben, ami szerintem tök jó, így nem „szendvicshatású” a wrap. És persze olyan, mintha diétás is lenne. (Amúgy tényleg ráfoghatjuk.)
Cheddar burger
A cheddarraguban „úszó” burger lelke a marhahúsból készült pogácsa. Alapvetően nem fűszerezik, csak a rostlapon, sütés előtt sózzák és borsozzák. Ez a nemes egyszerűség teszi tökéletessé. A kötelező burger-összetevők, mint a saláta, a jalapeno vagy a bacon, ebből sem hiányoznak, de az olvadt sajtszósz miatt válik addiktívvá a kaja. Kár ragozni: ilyen egy korrekt hambi. Az evés igényel némi logisztikát: az állkapcsunkat akasszuk ki, vagy szedjük ketté?
Limitált férőhely, korlátlan élmény a Patent Gasztrobár falai között
Ne a Patentbe szervezzetek 20 fős baráti találkozót, de egy kisebb társasággal tökéletes ebéd- vagy vacsiopció. Ha a környéken laktok, éljetek a kiszállítás és az elvitel lehetőségével! A patentes kaják az otthon melegében is ugyanolyan élményt adnak, mint a belvárosi udvarban. Jó időben persze egész más a helyzet: a teraszon ácsorgó szmóker mellé kikerülnek székek és asztalok, és a menő zenés-zabálós bulik is rendszeresek a „Tekergősök” székesfehérvári egységében.
Cím: 8000 Székesfehérvár, Kossuth u. 14.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk! Ne felejtsétek: az igazán fekete öves Street Kitchen-rajongók az összes platformon követik Kacsa urat, hogy ne maradjanak le a legjobb receptekről és naprakészek legyenek mindenben, ami gasztronómia!