A belváros első bisztrójában nemcsak bruncholni, de menüzni is élményszámba megy – teszteltük a Stikát
A két tulajdonos, Mihály és Henrik a Sarki Fűszeresben lettek barátok, majd a közös munka közös étteremhez vezetett. A hely egyébként onnan kapta a nevét, hogy még a legszűkebb baráti körüknek sem szóltak arról, mire készülnek, „stikában” nyitottak meg.
A reggelikínálatuk nagyon erős, nem csoda hát, hogy 10 órakor már nincs hely a teraszon, így a későn kelőknek nem árt asztalt foglalni, ha kint szeretnék élvezni az indián nyár utolsó sugarait. Természetesen a tojásos reggelik a legnépszerűbbek, készítenek tükörtojást, rántottát és omlettet is, az Eggs Benedict-választékuktól pedig könnybe lábad az ember szeme, és legszívesebben az összeset kikérné. Aki másra vágyna, annak van magyaros, francia, bécsi és angol reggeli, de a bageleik is szuperek. Akinek dél körül nincs ínyére való ebédmenü (ami egyébként kizárt), az 6-féle bombasztikus hambiból választhat, de van még tortilla és saláta, na meg persze desszert is, szóval egyhamar nem lehet megunni az étlapjukat. Szerencsére farkaséhesen érkeztem, úgyhogy alig vártam, mit tartogatnak számunkra.
Royal Benny
Mit mondhatnék, mindig is az erős kezdésben hittem, így egyből a legbrutálisabb, legfullosabb Eggs Benedictre, a Royalra esett a választásom. A neve nem is lehetne jobb, hiszen ennek a tányérnak a látványától valószínűleg országok királyai csorgó nyállal esnének neki. És akkor mondom a tartalmát: házi angol muffinnal indul ez a csoda, amire jön két perfekt módon kivitelezett buggyantott tojás, az elmaradhatatlan hollandi, prémium norvég lazac, kaviár – nem csak mutatóban! –, mellé pedig friss madársaláta. Most komolyan, ilyen indítás után mégis mi, de tényleg, mi ronthatja el a napot?!
Amellett, hogy eszméletlenül finom, hatalmas adag, így garantálom, hogy egy jó darabig nem leszel éhes utána. Ha muszáj lenne belekötnöm valamibe, az talán az lenne, hogy a muffin kicsit nehezen vágható a kapott késsel, de ezen viszonylag hamar átlendültem, mert ennyire jó lazacot nem tudom, mikor tettek elém utoljára. Több prémium beszállítóval is dolgoznak, így biztosra vehetitek, hogy nem a sarki éjjel-nappaliból szerzik az alapanyagokat, ami minden fogásukon erőteljesen érezteti is a hatását. Nem fogok hazudni, az árában is, de garantálom, hogy ezt a reggelit nem felejtitek el egyhamar (4190 Ft). Egyébként nem kevesebb, mint 10-féle Benedict közül választhatunk, amik 2590 Ft-ról indulnak, szóval tuti, hogy mindenki talál kedvére valót!
Acai bowl
Bár a különböző superfoodok egyre népszerűbb fogásnak számítanak reggeli és ebéd szintjén is, az Acai bowlt még mindig viszonylag kevesen ismerik. Ez egy Amazóniából származó bogyós gyümölcs, aminek a szervezetre tett kedvező hatásával könyveket tölthetnénk meg, de most legyen elég annyi, hogy az antioxidáns-tartalma a csillagokat veri, és még a koleszterinszintet is csökkenti. Tehát aki örök életre és még három napra vágyik, az ne is nézelődjön tovább, ez lesz a jó választás.
Állagát tekintve sűrű, hőmérsékletét tekintve hideg. Miután elkészítik a bogyóból ezt a durván jó színű pépet, adnak hozzá némi mogyoróvajat, a tetejét pedig szezonális gyümölcsökkel és magvakkal díszítik. A kollégánk szerint kicsit túl fanyar volt, de nekem meg pont ez tetszett benne. Lehet, hogy placebo hatás, de utána tényleg azt érzed, hogy majd kicsattansz, főleg, ha még egy pohár frissen facsart narancslé is lecsúszik mellé (2590 Ft).
Ebédmenü
Ahogy azt már említettem, ide nem csak reggel érdemes érkezni, mert biztos, hogy a környék egyik legjobb ebédmenüjével büszkélkedhetnek. Festményeket megszégyenítő tálalásban érkeznek olyan egyszerű fogások is, mint pl. egy carbonara, nagymamáink levesei pedig sose látott köntöst kapnak. Nem titkoltan szeretnek játszani a különböző textúrákkal és köretekkel, így biztos lehetsz benne, hogy itt sosem lesz unalmas az ebéded. A Stika ebédmenüje hetente változik, és összeválogatós rendszerben működik. Vagyis mindig van 3-féle előétel, 3-féle főétel (húsos/vega vegyesen!), valamint egy desszert. A két fogás ára 2190 Ft, amiért lassan egy gyrostálat nem lehet kapni, szóval én azt mondom, irány a Dob utca!
Paradicsomleves kecskesajttal / kacsamell tormás almakrémmel és zellerrel
Kicsivel jobban hangzik, mint egy gyrostál, nem? Persze isten ments, hogy megsértsem a gyroshívőket, de azt gondolom, hogy ezért megéri jönni pár megállót, vagy lesétálni az irodából. A paradicsomleves az olaszos vonalat erősíti, kellemesen fűszeres, de nem tolakodó. A tányérban található még hajszálvékonyra szeletelt zellerszalag, aszalt paradicsom, a zöldfűszeres kecskesajtot pedig a tányér aljára kenik, és valahogy mindig a legjobbkor üti fel a fejét. Képtelen lennék bármi rosszat mondani erről a levesről, fantasztikusan finom volt.
A kacsa szintén jól elkészített, talán egyetlen perccel sülhetett volna tovább, aki viszont valóban a rozét szereti, annak hibátlan. Bár amiről itt inkább értekeznünk kell, az a köret. Nem tudom, milyen ebédmenüs helyen találkoztatok utoljára tormás almakrémmel, mindenesetre számomra nagyon üdítő az ilyesfajta kreativitás, főleg az á la carte étlapon kívül. Ahelyett, hogy letudnák a menüt egy nagy szelet rántott bármivel, ugyanúgy rászánják az időt, az alapanyagot, a gondolkodást.
Ha a közelben laktok, és valamilyen hihetetlen oknál fogva még nem fedeztétek fel a Stikát, ne legyen kérdés, hol érjen a következő ebéd vagy lusta vasárnap!
Cím: 1072 Budapest, Dob utca 46/A
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!