A quinoa egy gabonaféle, ami technikailag mégsem az: az álgabonák közé sorolják. Ez annyit tesz, hogy a gabonafélékhez hasonlóan kell elkészíteni és fogyasztani, de tulajdonképpen egy ehető magról van szó.
A quinoa főzése
A rengeteg pozitív egészségügyi hatása mellett azért is egyre gyakoribb vendég a quinoa a legtöbb háztartásban, mert nagyon egyszerű elkészíteni. 2 egység vízhez 1 egység quinoára van szükség. A quinoa főzése 3 egyszerű lépésből áll:
- A vizet elkezdjük melegíteni egy lábasban, és közben beleöntjük az átmosott quinoát.
- Ízesítjük kevés sóval.
- 15-20 percig fedő alatt forraljuk.
- Ehetjük köretként, keverhetjük salátához, turbózhatjuk sajttal, zöldségekkel vagy hússal/hallal is.
Alkalomadtán, főzés közben át lehet keverni párszor, de a leggyakrabban használt fehér quinoa állagra sosem lesz egy pergős rizs. Kicsit tapadósabb, kásaszerűbb, de enyhén roppan. A fekete változat teljesen más textúrájú, pedig ugyanúgy készül. A vörös quinoa a kettő között helyezkedik el: nem pereg, de nem is tapad.
Receptek quinoával
Ákos szereti a fullextrás dolgokat, úgyhogy ehhez a céklás-uborkás quinoasalátához is kétféle quinoát használt: a vöröset és a fehéret keverte.
Egy vegán ételhez ugyanakkor érdemes a vörös vagy akár a fekete quinoát választani, ugyanis ezeknek markánsabb az íze, mint a fehérnek, így jobban passzolnak a natúr, növényi ízekhez. Ebben a quinoával töltött vegán cukkiniben is a vörös quinoa lett a főszereplő.
Az intenzív, húsos kaják mellé viszont éppen a fehér quinoa lesz a jó választás! Az oregánós marhahúspogácsa eleve elég erős, de vörös pesztós babbal tálalva nem is bírna el egy ízesebb köretet.
Levesbe ritkán teszünk álgabonát, pedig Nóri csicseriborsós zöldséglevese éppen a quinoától lesz érdekes!
Ha tetszett a quinoa főzése cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
Fotók: Shutterstock, Street Kitchen