Hozzávalók
- 800 g burgonya
- só, bors
- 4 g szárított élesztő
- 1 mk kristálycukor
- 2 ek langyos tej
- 300 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 1 db tojás
- 2 ek sertészsír
A kenéshez
- 1 db tojás
Krumplis bodag
Hozzávalók
- 800 g burgonya
- só, bors
- 4 g szárított élesztő
- 1 mk kristálycukor
- 2 ek langyos tej
- 300 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 1 db tojás
- 2 ek sertészsír
A kenéshez
- 1 db tojás
A krumplis bodag első lépéseként a burgonyát héjastól megfőzzük bő, enyhén sós vízben. Miután kicsit hűlt, lehúzzuk a héját, és egy burgonyanyomón áttörjük. Az élesztőt elkeverjük a cukorral és a tejjel, és 3-4 percig hagyjuk pihenni. Egy nagy tálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojást és a zsírt, sózzuk, borsozzuk, aztán mehet bele a kihűlt burgonya és az élesztős tej is. Alaposan bedagasztjuk a tésztát, majd letakarva 45 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk, és 4-5 cm átmérőjű „pogácsákat” szaggatunk belőle. Pár helyen 1-2 mm mélyen bevagdossuk a tetejüket, újra letakarjuk és kb. 15 percig kelesztjük. Majd lekenjük a tetejüket felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Elkészítési idő: 20 perc
- Kelesztési idő: kb. 1 óra
- Sütési idő: kb. 25 perc
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!