A radikális májusi fogyókúra helyett érdemes már márciusban ráállni kevesebb zsír és cukor fogyasztására. Ez nemcsak néhány kiló mínuszban nyilvánul majd meg, hanem több energiában is. Ha nincs időnk otthon főzni, akkor érdemes a bejáratott helyett olyan helyekre menni, ahol az egészséges, zöldségekben dús étkezés is megvalósítható.
Good Karma Kitchen
A városban már két helyen, a pesti és a budai oldalon is eléritek a Good Karma ételeit, amelyek az indiai ízvilágra hajaznak, de mégis másképp, mint ahogyan eddig megszoktuk. Gyorsétterem, de mégis egészséges – ez volt a fő koncepciója az egyébként filmes producer Jennifer Websternek, aki bár amerikai, évtizedek óta Budapesten él, és a filmes szakmából nyergelt át a vendéglátásra. A Good Karma mégsem egy újabb indiai étterem, a főszerep elsősorban a gluténmentes ételeké és a zöldségeké.
Semmiképp se hagyjátok ki a dosa rollt, ami a dél-indiaiak hagyományos palacsintája. Rizsből és lencséből készül, melyeket egész éjszakán át hagynak vízben ázni, majd reggel pürésítik, és kész is a vegán tészta. Ebbe kerül később mindenféle földi jó: zöldsaláta, sárgarépa, uborka, vörös káposzta, ecetes hagyma, friss fűszernövények, és ha úgy tartja kedvünk, némi hús is. Cikkünk itt.
Hokedli
Az egészséges étkezés keretében szerencsére nem kell lemondani a finom, magyaros főzelékről sem, feltéve ha a Hokedlibe mentek, ahol sosem használnak rántást a sűrítéshez! A Hokedli egy újhullámos főzelékező, az ő ételeik nem tartalmaznak lisztet, minden önmagával van sűrítve, így a főzelék nemcsak egészséges, hanem gluténmentes is. Bori persze emellett mindig figyel a szezonalitásra is. A Hokedliben minden nap 3 levest és 3 főzeléket kóstolhattok, amit érdemes is kipróbálni, ha szeretnétek újat tanulni a zöldségekről. Cikkünk a helyről itt.
Fruccola
Szintén két helyen működik a városban a Fruccola, amit legtöbben a széles salátakínálatról ismernek, pedig mindennap elérhető náluk napi menü is, a hétfő mindig húsmentes, a péntek pedig halas nap, így az egészséges étkezés garantált. Sokak kedvence a pultból összeválogatható saláta, de én inkább az előre csomagolt, üveges verziókra esküszöm, a paradicsomos-csirkés bulgur például hatalmas kedvencem, és mindig jól is lakom vele. Az üveget pedig visszaváltják, így a csomagolás is környezetbarát.
Veganeeta – Balatonalmádi
Az ország egyik kedvenc vegán étterme a Balatonalmádiban működő Veganeeta, ami még egy kirándulást is megér azoknak, akik különleges, húsmentes ételekre vágynak. Árvai Anita a fővárosi ügyvédlétet cserélte le a balatoni vendéglátós szerepkörre, és bár a Balaton első vegán éttermében pár éve még senki nem hitt, mégis hatalmas robbanás lett. Az étlap mindenkinek kínál valamilyen opciót, gyakorlott vegánoknak is, és azoknak is, akik még csak most ismerkednek a húsmentes életmóddal. Anita rendszeresen tart főzőkurzusokat is, megéri hozzá ellátogatni, ha bármilyen értelemben töltekezni szeretnétek. Cikkünk a helyről itt.
LYR – Pécs
Talán furcsán hangzik, hogy Pécs egyik legnépszerűbb étterme egy vegán hely, pedig így van. A LYR a pécsi lakosok és egyetemisták egyik kedvenc találkozó-, ebédelő- és kávézóhelye, ahol kizárólag a tulajdonosok hosszú évek alatt kikísérletezett receptjei szerint készülnek a kizárólag vegán ételek, amelyek olyan laktatóak, hogy fel sem tűnik, nem húst eszel. Nagy kedvencünk a Batáta Burger, természetesen a húst egy szép színes növényi pogácsa helyettesíti, de nagyon ajánljuk a wrapeket is. Cikkünk a helyről itt olvasható.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!