Hozzávalók
- 200 g liszt
- 50 g porcukor
- 25 g kukoricakeményítő
- 1 ek fokhagymapor
- 1 ek só
- 500 ml tej
- 1 ek ecet
- 3 db padlizsán
A sütéshez:
- olaj
A tálaláshoz:
- reszelt parmezán
- apróra vágott friss petrezselyem
A szószhoz:
- 500 ml forró víz
- 2 db chilipaprika
- 200 g paradicsom, a héja lehúzva
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 5 gerezd fokhagyma
- 50 g mandula
- 1 ek vörösborecet
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 ek méz
- 1 tk só
- frissen őrölt fekete bors
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 50 g porcukor
- 25 g kukoricakeményítő
- 1 ek fokhagymapor
- 1 ek só
- 500 ml tej
- 1 ek ecet
- 3 db padlizsán
A sütéshez:
- olaj
A tálaláshoz:
- reszelt parmezán
- apróra vágott friss petrezselyem
A szószhoz:
- 500 ml forró víz
- 2 db chilipaprika
- 200 g paradicsom, a héja lehúzva
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 5 gerezd fokhagyma
- 50 g mandula
- 1 ek vörösborecet
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 1 ek méz
- 1 tk só
- frissen őrölt fekete bors
Sült krumpli egészséges kivitelben
Szerintem a legjobb bunda, amit a következőkben megismertek, ami csak körülvehet egy padlizsánt. Kívül ropogós, belül krémes és hozzá a szósz, ami nélkül nem lenne teljes az élvezet. Ha unod a gyorséttermi köreteket próbáld ki ezt az erősen addiktív „alternatív sült krumplit”!
Hogyan is készül a sült padlizsán?
A szószhoz először a forró vizet ráöntjük a chilire egy kis tálban. Lefedjük légmentesen és hagyjuk dolgozni a forró vizet kb. negyed órát. Utána kivesszük a chiliket, levágjuk a száraikat és kimagozzuk őket. Az összes hozzávalót egy aprítóba tesszük és csapatjuk kb. 1 percig, amíg nagyjából homogén nem lesz az állaga. Kész is az isteni csípős szósz! Tipp! Ha nem szeretitek a csípős dolgokat, olvassatok tovább, a recept végén találtok még brutál finom szószokat!
Összekeverjük a lisztet, cukrot, a keményítőt, a fokhagymát és a sót egy közepes tálban. 2 deci tejhez hozzáadjuk az ecetet és állni hagyjuk 10 percig, ezután a maradék tejet is jól belekeverjük. A padlizsánt ujjnyi darabokra vágjuk. Az olajat egy lehetőleg öntöttvas lábasban addig melegítjük, amíg el nem éri a 170 fokot.
Először beledobjuk a padlizsánt a lisztkeverékbe és jól meghempergetjük, majd onnan kivéve megmártjuk a tejes keverékben, majd ismét mehet a lisztes cuccba. Egyszerre csak keveset készítünk elő és azokat óvatosan merítjük bele az olajba. Kb. 5 percig sütjük, vagy amíg aranybarna színű nem lesz.
Szósz alternatívák
- Ha nem szeretitek a csípős szószt, akkor csekkoljátok le Jani szószait, amiből leginkább a fahéjas verziót próbáljátok ki! Ezekből bármelyik jó lehet, de főleg a fahéjas mustárszósz, amit ki kell próbálnotok!
- De nem feledkezhetünk meg a klasszikus sajtszószról sem.