Hozzávalók
- 250 g szárazbab
- 30 g zsírszalonna
- 500 g marhalapocka
- 1 fej hagyma (nagy)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 db paradicsom
- ½ db paprika
- 0.25 hegyes erős paprika
- 1 ek pirospaprika
- ½ tk füstölt paprika
- ½ tk őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 100 g füstölt marhahús
- 2 ½ l víz/alaplé
- 1 szál répa (nagyobb)
- ½ szál fehérrépa
- 0.25 db zellergumó
- 2 db krumpli
- 1 tk 10%-os ecet
- 1 csokor friss petrezselyem
A tálaláshoz
- tejföl
- kovászos kenyér
Hozzávalók
- 250 g szárazbab
- 30 g zsírszalonna
- 500 g marhalapocka
- 1 fej hagyma (nagy)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 db paradicsom
- ½ db paprika
- 0.25 hegyes erős paprika
- 1 ek pirospaprika
- ½ tk füstölt paprika
- ½ tk őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 100 g füstölt marhahús
- 2 ½ l víz/alaplé
- 1 szál répa (nagyobb)
- ½ szál fehérrépa
- 0.25 db zellergumó
- 2 db krumpli
- 1 tk 10%-os ecet
- 1 csokor friss petrezselyem
A tálaláshoz
- tejföl
- kovászos kenyér
A babgulyás előkészítését előző este elkezdjük. A babot egy éjszakára beáztatjuk bő vízbe. Felhasználás előtt leszűrjük.
A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, egy nagy lábasban zsírjára pirítjuk, majd kiszedjük a pörcöt. A visszamaradt zsiradékon, magas hőmérsékleten, 5 percig pirítjuk a kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott húst. Rádobjuk az apróra vágott kétfajta hagymát is, és további 5 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikákat, majd ha összeestek, megszórjuk a kétféle pirospaprikával, az őrölt köménnyel, és hozzáadjuk a babérlevelet. Felöntjük kb. 200 ml vízzel, és addig főzzük, amíg el nem fő a víz.
Ezután beletesszük a lecsepegtetett babot és a füstölt húst, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Ha felforrt, alacsony lángon addig főzzük, amíg a bab ¾-ig meg nem fő (még nem teljesen puha, kicsit kemény a belseje). Ekkor belerakjuk az 1 x 1 cm nagyságúra vágott zöldségeket (a krumpli kivételével). Ha ezek is félig megpuhultak, mehet bele a 1,5-2 cm-es nagyságúra vágott krumpli is. Ha minden zöldség puhára főtt, ízesítjük egy kevés ecettel.
Ha túl sűrűnek találjuk, 100-200 ml vízzel hígíthatunk rajta. Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet is, és friss tejföllel, illetve kovászos kenyérrel tálaljuk.
Ha tetszett a babgulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!