Hirdetés
Green Kitchen

Babgulyás

Hozzávalók

5 - 6
főre
+
250 g szárazbab
30 g zsírszalonna
500 g marhalapocka
1 fej hagyma (nagy)
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 db paradicsom
½ db paprika
0.25 hegyes erős paprika
1 ek pirospaprika
½ tk füstölt paprika
½ tk őrölt kömény
2 db babérlevél
100 g füstölt marhahús
2 ½ l víz/alaplé
1 szál répa (nagyobb)
½ szál fehérrépa
0.25 db zellergumó
2 db krumpli
1 tk 10%-os ecet
1 csokor friss petrezselyem

A tálaláshoz

tejföl
kovászos kenyér
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Babgulyás

Nem vagyok egy nagy gulyásleves-rajongó, viszont a babgulyást nagyon szeretem! Ennél a levesnél nem biztos, hogy találunk gazdagabbat, ízesebbet, és tényleg a legjobb hideg tejföllel és friss kovászos kenyérrel!
Kipróbáltam, jóóó lett!
4
Hirdetés

Hozzávalók

5 - 6
főre
+
250 g szárazbab
30 g zsírszalonna
500 g marhalapocka
1 fej hagyma (nagy)
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 db paradicsom
½ db paprika
0.25 hegyes erős paprika
1 ek pirospaprika
½ tk füstölt paprika
½ tk őrölt kömény
2 db babérlevél
100 g füstölt marhahús
2 ½ l víz/alaplé
1 szál répa (nagyobb)
½ szál fehérrépa
0.25 db zellergumó
2 db krumpli
1 tk 10%-os ecet
1 csokor friss petrezselyem

A tálaláshoz

tejföl
kovászos kenyér
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A babgulyás előkészítését előző este elkezdjük. A babot egy éjszakára beáztatjuk bő vízbe. Felhasználás előtt leszűrjük.

A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, egy nagy lábasban zsírjára pirítjuk, majd kiszedjük a pörcöt. A visszamaradt zsiradékon, magas hőmérsékleten, 5 percig pirítjuk a kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott húst. Rádobjuk az apróra vágott kétfajta hagymát is, és további 5 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikákat, majd ha összeestek, megszórjuk a kétféle pirospaprikával, az őrölt köménnyel, és hozzáadjuk a babérlevelet. Felöntjük kb. 200 ml vízzel, és addig főzzük, amíg el nem fő a víz. 

Ezután beletesszük a lecsepegtetett babot és a füstölt húst, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Ha felforrt, alacsony lángon addig főzzük, amíg a bab ¾-ig meg nem fő (még nem teljesen puha, kicsit kemény a belseje). Ekkor belerakjuk az 1 x 1 cm nagyságúra vágott zöldségeket (a krumpli kivételével). Ha ezek is félig megpuhultak, mehet bele a 1,5-2 cm-es nagyságúra vágott krumpli is. Ha minden zöldség puhára főtt, ízesítjük egy kevés ecettel. 

Ha túl sűrűnek találjuk, 100-200 ml vízzel hígíthatunk rajta. Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet is, és friss tejföllel, illetve kovászos kenyérrel tálaljuk.

Babgulyás
Babgulyás

Ha tetszett a babgulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások