Marhahúsos ételek

Babgulyás

Babgulyás

Hozzávalók
250 g
szárazbab
30 g
zsírszalonna
500 g
marhalapocka
1 fej
hagyma
(nagy)
1 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 db
paradicsom
0.5 db
paprika
0.25
hegyes erős paprika
1 ek
pirospaprika
0.5 tk
füstölt paprika
0.5 tk
őrölt kömény
2 db
babérlevél
100 g
füstölt marhahús
2.5 l
víz/alaplé
1 szál
répa
(nagyobb)
0.5 szál
fehérrépa
0.25 db
zellergumó
2 db
krumpli
1 tk
10%-os ecet
1 csokor
friss petrezselyem
A tálaláshoz
tejföl
kovászos kenyér

Elkészítés

Az eredeti babgulyás készítése nem éppen megúszós, de higgyétek el, megéri a befektetett melót! Első lépésként már előző este beáztatjuk a babot egy éjszakára bő vízbe. Felhasználás előtt aztán leszűrjük.

Így készül a babgulyás marhahúsból:

A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, egy nagy lábasban zsírjára pirítjuk, majd kiszedjük a pörcöt. A visszamaradt zsiradékon, magas hőmérsékleten, 5 percig pirítjuk a kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott húst. Rádobjuk az apróra vágott kétfajta hagymát is, és további 5 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikákat, majd ha összeestek, megszórjuk a kétféle pirospaprikával, az őrölt köménnyel, és hozzáadjuk a babérlevelet. Felöntjük kb. 200 ml vízzel, és addig főzzük, amíg el nem fő a víz. 

Ezután beletesszük a lecsepegtetett babot és a füstölt húst, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Ha felforrt, alacsony lángon addig főzzük, amíg a bab ¾-ig meg nem fő (még nem teljesen puha, kicsit kemény a belseje). Ekkor belerakjuk az 1 x 1 cm nagyságúra vágott zöldségeket (a krumpli kivételével). Ha ezek is félig megpuhultak, mehet bele a 1,5-2 cm-es nagyságúra vágott krumpli is. Ha minden zöldség puhára főtt, ízesítjük egy kevés ecettel. 

Ha túl sűrűnek találjuk, 100-200 ml vízzel hígíthatunk rajta. Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet is, és friss tejföllel, illetve kovászos kenyérrel tálaljuk.

Eredeti babgulyás recept, babgulyás marhahúsból, egyszerű babgulyás recept, marha babgulyás, bab gulyásleves recept
Babgulyás (Fotó: Street Kitchen)

A marha babgulyás recept csak egy a sok közül, próbáljátok ki ezeket az izgalmas variációkat is!

Zé-féle csülkös babgulyás

Mexikói babgulyás

Babgulyás házi csipetkével

www.streetkitchen.hu

Nem vagyok egy nagy gulyásleves-rajongó, viszont a babgulyást nagyon szeretem! Ennél a levesnél nem biztos, hogy találunk gazdagabbat, ízesebbet, és tényleg a legjobb hideg tejföllel és friss kovászos kenyérrel!

Hozzávalók

5 - 6 főre
250 g
szárazbab
30 g
zsírszalonna
500 g
marhalapocka
1 fej
hagyma
(nagy)
1 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 db
paradicsom
0.5 db
paprika
0.25
hegyes erős paprika
1 ek
pirospaprika
0.5 tk
füstölt paprika
0.5 tk
őrölt kömény
2 db
babérlevél
100 g
füstölt marhahús
2.5 l
víz/alaplé
1 szál
répa
(nagyobb)
0.5 szál
fehérrépa
0.25 db
zellergumó
2 db
krumpli
1 tk
10%-os ecet
1 csokor
friss petrezselyem
A tálaláshoz
tejföl
kovászos kenyér

Az eredeti babgulyás készítése nem éppen megúszós, de higgyétek el, megéri a befektetett melót! Első lépésként már előző este beáztatjuk a babot egy éjszakára bő vízbe. Felhasználás előtt aztán leszűrjük.

Így készül a babgulyás marhahúsból:

A zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, egy nagy lábasban zsírjára pirítjuk, majd kiszedjük a pörcöt. A visszamaradt zsiradékon, magas hőmérsékleten, 5 percig pirítjuk a kb. 1 x 1 cm-es kockákra vágott húst. Rádobjuk az apróra vágott kétfajta hagymát is, és további 5 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Rárakjuk az apró kockákra vágott paradicsomot és paprikákat, majd ha összeestek, megszórjuk a kétféle pirospaprikával, az őrölt köménnyel, és hozzáadjuk a babérlevelet. Felöntjük kb. 200 ml vízzel, és addig főzzük, amíg el nem fő a víz. 

Ezután beletesszük a lecsepegtetett babot és a füstölt húst, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel. Ha felforrt, alacsony lángon addig főzzük, amíg a bab ¾-ig meg nem fő (még nem teljesen puha, kicsit kemény a belseje). Ekkor belerakjuk az 1 x 1 cm nagyságúra vágott zöldségeket (a krumpli kivételével). Ha ezek is félig megpuhultak, mehet bele a 1,5-2 cm-es nagyságúra vágott krumpli is. Ha minden zöldség puhára főtt, ízesítjük egy kevés ecettel. 

Ha túl sűrűnek találjuk, 100-200 ml vízzel hígíthatunk rajta. Végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet is, és friss tejföllel, illetve kovászos kenyérrel tálaljuk.

Eredeti babgulyás recept, babgulyás marhahúsból, egyszerű babgulyás recept, marha babgulyás, bab gulyásleves recept
Babgulyás (Fotó: Street Kitchen)

A marha babgulyás recept csak egy a sok közül, próbáljátok ki ezeket az izgalmas variációkat is!

Zé-féle csülkös babgulyás

Mexikói babgulyás

Babgulyás házi csipetkével

Ha tetszett a Babgulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept