Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 0.25 db hegyes erős paprika
- 1 db krumpli
- 1 szál répa (nagyobb)
- 1 szál fehérrépa (kisebb)
- 0.25 db zellergumó
- 2 - 3 ek olaj vagy zsír
- 500 g marhalapocka
- só, bors
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 3 l alaplé vagy víz
- 500 g száraz lencse (előző nap beáztatva)
- 2 tk ecet
A tálaláshoz
- tejföl
- friss, rusztikus kenyér
Hozzávalók
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 0.25 db hegyes erős paprika
- 1 db krumpli
- 1 szál répa (nagyobb)
- 1 szál fehérrépa (kisebb)
- 0.25 db zellergumó
- 2 - 3 ek olaj vagy zsír
- 500 g marhalapocka
- só, bors
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 2 db babérlevél
- 3 l alaplé vagy víz
- 500 g száraz lencse (előző nap beáztatva)
- 2 tk ecet
A tálaláshoz
- tejföl
- friss, rusztikus kenyér
Az egyszerű lencsegulyáshoz először felaprítunk mindent: a hagymákat finomra, a paradicsomot és a hegyes erőst kis kockákra, a krumplit kb. 1,5 cm-es kockákra. A répát és a fehérrépát elfelezzük, és kb. 2 mm vastag szeletekre vágjuk, a zellert pedig 1 cm-es kockákra. Azért kell más-más nagyságúra vágni a zöldségeket, hogy egyszerre készüljenek el.
Az olajon vagy zsíron magas hőmérsékleten megpirítjuk a 2-3 cm-es kockákra vágott húst. Ha minden oldala körbepirult, rádobjuk a hagymákat, sózzuk, borsozzuk. Ha üvegesre párolódott a hagyma, mehet rá a paprika és a paradicsom. Ha ezek is összeestek, megszórjuk a kétféle pirospaprikával, köménnyel, babérlevéllel. Elkeverjük, és felöntjük 300-400 ml vízzel. Fedő alatt addig főzzük, amíg majdnem teljesen megpuhul, közben pótoljuk a vizet, mintha egy pörköltöt csinálnánk. Ez a folyamat minden húsnál eltérő lehet, attól függően, hogy milyen fiatal volt az állat (legalább 1 óra).
Ha ez kész, felöntjük az alaplével vagy vízzel, felforraljuk, majd mehet bele az összes maradék zöldség és a lencse. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhulnak a zöldségek. A végén egy kis ecettel fejezzük be. Kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
Ha tetszett az egyszerű lencsegulyás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!