A zúzott fokhagymát megpirítjuk a forró olajon, majd hozzáadjuk a vajat. Erre rátesszük a kiolvasztott parajt, sózzuk, borsozzuk. Ízesítjük egy csapott teáskanál fehér borssal, majd a végén kóstoljuk, ha kell, még rakhatunk bele. Kb. 5 percig pároljuk, majd felöntjük 200 ml vízzel, és 5 percig forraljuk.
Ha netán fagyasztott szálas parajt szereztetek be, és nem olyan krémes, ti viszont krémes parajfőzeléket szeretnétek, most van itt az ideje, hogy egy botmixerrel pépesítsétek.
A főzelékhez hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és hagyjuk újra felforrni. Mikor újra forr, a lisztből 200 ml vízzel csomómentes habarást készítünk, hozzákeverjük a forrásban lévő parajhoz, és kiforraljuk.
A feltéthez tojásonként egy evőkanál olajon tükörtojást vagy fordított tojást sütünk hozzá, és ezzel tálaljuk a kész parajfőzeléket.
Lajos-féleklasszikusspenótfőzelék
Vannak olyan klasszikusok, amiken bár lehetne csavarni, de minek? A spenótfőzelék pont ilyen, egyszerűen úgy jó, ahogy van. Most megmutatom nektek, én hogy szoktam készíteni, akár friss, akár fagyasztott lapuljon a kamrában.
A klasszikus spenótfőzelék az egyik legkedveltebb magyar főzelék, amely gyorsan elkészül, egyszerű, mégis rendkívül tápláló. Akár tükörtojással, akár sült virslivel vagy fasírttal tálalod, ez a krémes, fokhagymás főzelék garantáltan felidézi a gyerekkor ízeit. Ebben a receptben megmutatom, hogyan készül a fagyasztott, illetve a friss spenótból összeállított verzió.
Hozzávalók
a feltéthez
Elkészítés
A zúzott fokhagymát megpirítjuk a forró olajon, majd hozzáadjuk a vajat. Erre rátesszük a kiolvasztott parajt, sózzuk, borsozzuk. Ízesítjük egy csapott teáskanál fehér borssal, majd a végén kóstoljuk, ha kell, még rakhatunk bele. Kb. 5 percig pároljuk, majd felöntjük 200 ml vízzel, és 5 percig forraljuk.
Ha netán fagyasztott szálas parajt szereztetek be, és nem olyan krémes, ti viszont krémes parajfőzeléket szeretnétek, most van itt az ideje, hogy egy botmixerrel pépesítsétek.
A főzelékhez hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, és hagyjuk újra felforrni. Mikor újra forr, a lisztből 200 ml vízzel csomómentes habarást készítünk, hozzákeverjük a forrásban lévő parajhoz, és kiforraljuk.
A feltéthez tojásonként egy evőkanál olajon tükörtojást vagy fordított tojást sütünk hozzá, és ezzel tálaljuk a kész parajfőzeléket.
Ha friss parajból készítenétek a spenót főzeléket, nagyon ügyeljetek az alapos, bő vizes mosásra, hogy ne maradjanak benne homokszemek. A parajt ezután a vajas-fokhagymás alapra tesszük, és folyadék pótlása nélkül addig pároljuk, míg teljesen, szinte a tizedére összeesik. Ennek még így is magas a víztartalma, így a 200 ml víz hozzáadása turmixolás előtt nem szükséges, tejet, és tejszínt adunk hozzá, majd lehet pépesíteni. A továbbiakban ugyanígy járunk el, mint a fagyasztott verziónál.

Amikor a főzelék elkészül, és a fokhagyma illata finoman keveredik a friss spenót aromájával, egyszerűen lehetetlen nem megkóstolni azonnal. A krémes állag, a lágy ízek és a tökéletes fűszerezés olyan házias élményt ad, amitől ez a főzelék újra és újra visszakerül majd az asztalodra. Frissen tálalva egyszerűen verhetetlen.
A spenót főzelék formájában is elég ütős, na de itt nem áll meg a tudomány! Próbáld ki ezeket az isteni spenót recepteket is:
Ha tetszett a lajos-féle klasszikus spenótfőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



