A quinoasaláta elkészítéséhez a quinoát alaposan átmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg szinte teljesen felszívta a levét. Ezután lefedve 10-20 percig hagyjuk állni.
Az uborkát és a céklát nagyjából 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd összekeverjük a quinoával, a kesudióval és a vékonyan félfőre vágott salottával. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük olívaolajjal, aprított kaporral, balzsamecettel, majd elkeverjük.
Egy lapos, szélesebb lábasba annyi vizet öntünk, hogy a lábas falán kb. 8 cm-ig érjen. Hozzáöntjük az ecetet, forráspontig melegítjük, majd visszább vesszük a hőfokot, hogy ne forrjon, de még csak ne is gyöngyözzön a víz, viszont tűzforró legyen. A tojásokat megtörjük, majd mindegyiket külön-külön egy kisebb pohárba tesszük. A vizet körkörösen megkavarva, vigyázva arra, hogy ne forogjon túl gyorsan, de lassan se, óvatosan beleengedjük a tojásokat, majd 3-4 perc alatt megfőzzük őket. Folyamatosan ellenőrizzük az ujjunkkal nyomkodva, hogy a sárgája még folyós maradjon, de a fehérje főtt legyen. A quinoasalátát a buggyantott tojással tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc
Na de miért is mondtuk, hogy sokoldalú a quinoa? Mert legyen szó vega vagy húsos kajáról, mindegyikben megállja a helyét! Jöjjön is néhány bizonyíték, ami nem quinoasaláta.
Ricottás quinoával töltött kápia paprika
Quinoás répafasírt tejszínes-mustáros párolt káposztával
Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal