Vega kaják

Céklás-uborkásquinoasalátabuggyantotttojással

Céklás-uborkás quinoasaláta buggyantott tojással

Hozzávalók
100 g
vörös quinoa
100 g
fehér quinoa
180 g
uborka
180 g
főtt cékla
60 g
kesudió
30 g
salottahagyma
só, bors
50 ml
olívaolaj
0.5 csokor
kapor
50 ml
balzsamecet
100 ml
ecet
4 db
tojás

Elkészítés

A quinoasaláta elkészítéséhez a quinoát alaposan átmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg szinte teljesen felszívta a levét. Ezután lefedve 10-20 percig hagyjuk állni.

Az uborkát és a céklát nagyjából 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd összekeverjük a quinoával, a kesudióval és a vékonyan félfőre vágott salottával. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük olívaolajjal, aprított kaporral, balzsamecettel, majd elkeverjük.

Egy lapos, szélesebb lábasba annyi vizet öntünk, hogy a lábas falán kb. 8 cm-ig érjen. Hozzáöntjük az ecetet, forráspontig melegítjük, majd visszább vesszük a hőfokot, hogy ne forrjon, de még csak ne is gyöngyözzön a víz, viszont tűzforró legyen. A tojásokat megtörjük, majd mindegyiket külön-külön egy kisebb pohárba tesszük. A vizet körkörösen megkavarva, vigyázva arra, hogy ne forogjon túl gyorsan, de lassan se, óvatosan beleengedjük a tojásokat, majd 3-4 perc alatt megfőzzük őket. Folyamatosan ellenőrizzük az ujjunkkal nyomkodva, hogy a sárgája még folyós maradjon, de a fehérje főtt legyen. A quinoasalátát a buggyantott tojással tálaljuk.

ceklas-uborkas-quinoa-salata-buggyantott-tojassal-5
Céklás-uborkás quinoasaláta buggyantott tojással (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 30 perc

 

Na de miért is mondtuk, hogy sokoldalú a quinoa? Mert legyen szó vega vagy húsos kajáról, mindegyikben megállja a helyét! Jöjjön is néhány bizonyíték, ami nem quinoasaláta.

Ricottás quinoával töltött kápia paprika

Quinoás répafasírt tejszínes-mustáros párolt káposztával

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

www.streetkitchen.hu

A quinoa egy nagyon izgalmas álgabona, tökéletes köretként vagy akár egytálételnek, salátának, tölteléknek, tehát tényleg széles a paletta. Izgalomból ebben a receptben se lesz hiány, nagyon jó ízkombinációk játszanak szerepet.

Hozzávalók

4 főre
100 g
vörös quinoa
100 g
fehér quinoa
180 g
uborka
180 g
főtt cékla
60 g
kesudió
30 g
salottahagyma
só, bors
50 ml
olívaolaj
0.5 csokor
kapor
50 ml
balzsamecet
100 ml
ecet
4 db
tojás

A quinoasaláta elkészítéséhez a quinoát alaposan átmossuk, majd kétszeres mennyiségű sós vízben, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg szinte teljesen felszívta a levét. Ezután lefedve 10-20 percig hagyjuk állni.

Az uborkát és a céklát nagyjából 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd összekeverjük a quinoával, a kesudióval és a vékonyan félfőre vágott salottával. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük olívaolajjal, aprított kaporral, balzsamecettel, majd elkeverjük.

Egy lapos, szélesebb lábasba annyi vizet öntünk, hogy a lábas falán kb. 8 cm-ig érjen. Hozzáöntjük az ecetet, forráspontig melegítjük, majd visszább vesszük a hőfokot, hogy ne forrjon, de még csak ne is gyöngyözzön a víz, viszont tűzforró legyen. A tojásokat megtörjük, majd mindegyiket külön-külön egy kisebb pohárba tesszük. A vizet körkörösen megkavarva, vigyázva arra, hogy ne forogjon túl gyorsan, de lassan se, óvatosan beleengedjük a tojásokat, majd 3-4 perc alatt megfőzzük őket. Folyamatosan ellenőrizzük az ujjunkkal nyomkodva, hogy a sárgája még folyós maradjon, de a fehérje főtt legyen. A quinoasalátát a buggyantott tojással tálaljuk.

ceklas-uborkas-quinoa-salata-buggyantott-tojassal-5
Céklás-uborkás quinoasaláta buggyantott tojással (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 30 perc

 

Na de miért is mondtuk, hogy sokoldalú a quinoa? Mert legyen szó vega vagy húsos kajáról, mindegyikben megállja a helyét! Jöjjön is néhány bizonyíték, ami nem quinoasaláta.

Ricottás quinoával töltött kápia paprika

Quinoás répafasírt tejszínes-mustáros párolt káposztával

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

Ha tetszett a Céklás-uborkás quinoasaláta buggyantott tojással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept