A házi falafel készítésnek három fő szabálya van, az első, hogy kizárólag száraz csicseriborsóval érdemes dolgozni. Szóval a konzerv és főtt verziót engedd el, amennyiben fullos végeredményt szeretnél.
A száraz csicseriborsót egy tálba rakjuk és felengedjük bő vízzel. 8-12 órán át ázni hagyjuk, majd leszűrjük és átmossuk.
A friss zöldfűszereket finomra aprítjuk, majd nagy teljesítményű aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a csicseriborsót, a chiliport, a fokhagymagerezdeket, a római köményt, sót, borsot, a kardamomot, a szódabikarbónát, az őrölt koriandert, az olívaolajat, a reszelt citromhéjat és a szezámmagot. Alaposan lezúzzuk, amíg egy morzsalékos állagot kapunk.
Itt lép életbe a második szabály! Nem szabad krémes állagúra turmixolni, hanem morzsalékosabbra kell hagyni. Ha nem viszi rendesen az aprítógép, érdemes néha megállni és kanállal átkeverni a masszát, majd így turmixolni tovább.
A masszába belekeverjük a csicseriborsólisztet, és egy vizes fagyikanállal 12 gombócot formázunk belőle. A gombócokat nyugodtan nyomkodjuk óvatosan össze a kezünkkel, és rakjuk őket egy tálcára felhasználásig.
A harmadik fontos szabály a tökéletes házi falafelhez, hogy bő, forró olajban kell sütni. Lehet air fryerben és sütőben is, de közel se lesz olyan extra a végeredmény. Szóval inkább vállald be a bő olajba sütést.
Az olajat kb. 160-180 fokosra melegítjük, és hármasával aranybarnára sütjük a falafeleket.
Humusszal, aprított petrezselyemmel, pirított szezámmaggal, lepénykenyérrel, zataar sült krumplival, meg amivel csak akarjuk, azzal tálaljuk!
A +1 ráadás tipp, ha tényleg a legjobb falafelt akarod elkészíteni és elfogyasztani, hogy a sütés utáni 10. percben érdemes frissen betolni a kész kis csicseriborsó-fasírtokat.
Legszaftosabbfalafel
Házilag falafelt készíteni nem is olyan nagy ördöngösség, mint azt gondolnánk. A munka nagy részét elvégzik a csicseriborsók, ahogy áznak a vízben. Utána már csak egy erős aprítógép és egy szintén erős szagelszívó kell, mert ezt bő, forró olajban kell sütni az igazán fullos végeredményért!
Vegán
Ez a recept bebizonyítja, hogy a legszaftosabb falafel nem csak egyszerűen elkészíthető, de brutál finom is lehet! A végeredményen te magad is meglepődsz majd, simán eladhatnád egy menő közel-keleti bisztróban. :D
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A házi falafel készítésnek három fő szabálya van, az első, hogy kizárólag száraz csicseriborsóval érdemes dolgozni. Szóval a konzerv és főtt verziót engedd el, amennyiben fullos végeredményt szeretnél.
A száraz csicseriborsót egy tálba rakjuk és felengedjük bő vízzel. 8-12 órán át ázni hagyjuk, majd leszűrjük és átmossuk.
A friss zöldfűszereket finomra aprítjuk, majd nagy teljesítményű aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a csicseriborsót, a chiliport, a fokhagymagerezdeket, a római köményt, sót, borsot, a kardamomot, a szódabikarbónát, az őrölt koriandert, az olívaolajat, a reszelt citromhéjat és a szezámmagot. Alaposan lezúzzuk, amíg egy morzsalékos állagot kapunk.
Itt lép életbe a második szabály! Nem szabad krémes állagúra turmixolni, hanem morzsalékosabbra kell hagyni. Ha nem viszi rendesen az aprítógép, érdemes néha megállni és kanállal átkeverni a masszát, majd így turmixolni tovább.
A masszába belekeverjük a csicseriborsólisztet, és egy vizes fagyikanállal 12 gombócot formázunk belőle. A gombócokat nyugodtan nyomkodjuk óvatosan össze a kezünkkel, és rakjuk őket egy tálcára felhasználásig.
A harmadik fontos szabály a tökéletes házi falafelhez, hogy bő, forró olajban kell sütni. Lehet air fryerben és sütőben is, de közel se lesz olyan extra a végeredmény. Szóval inkább vállald be a bő olajba sütést.
Az olajat kb. 160-180 fokosra melegítjük, és hármasával aranybarnára sütjük a falafeleket.
Humusszal, aprított petrezselyemmel, pirított szezámmaggal, lepénykenyérrel, zataar sült krumplival, meg amivel csak akarjuk, azzal tálaljuk!
A +1 ráadás tipp, ha tényleg a legjobb falafelt akarod elkészíteni és elfogyasztani, hogy a sütés utáni 10. percben érdemes frissen betolni a kész kis csicseriborsó-fasírtokat.

Ez a falafel nemcsak vegán és fehérjében gazdag, de annyira ütős, hogy önmagában is megállja a helyét. Tálald friss pitával, házi hummusszal és jó adag petrezselyemmel – vagy dobj mellé sült krumplit, hogy tényleg street food feeling legyen otthon!
A legszaftosabb falafel mellett van egy, s más még a tarsolyunkban, hiszen falafelből sosem elég! Itt is van még három recept!
Ha tetszett a Legszaftosabb falafel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!