Vegán receptek

Legszaftosabbfalafel

Legszaftosabb falafel
legszaftosabb-falafel

Hozzávalók
240 g
csicseriborsó
0.5 csokor
petrezselyem
0.5 csokor
koriander
1 tk
chilipor
3 gerezd
fokhagyma
2 tk
római kömény
bors
0.5 tk
kardamom
1 tk
szódabikarbóna
2 tk
őrölt koriander
30 ml
olívaolaj
fél citrom
3 ek
szezámmag
40 g
csicseriborsóliszt
1 adag
bő étolaj a sütéshez
A tálaláshoz
1 adag
hummusz
(házi)
aprított petrezselyem
pirított szezámmag

Elkészítés
  1. A házi falafel készítésnek három fő szabálya van, az első, hogy kizárólag száraz csicseriborsóval érdemes dolgozni. Szóval a konzerv és főtt verziót engedd el, amennyiben fullos végeredményt szeretnél.

  2. A száraz csicseriborsót egy tálba rakjuk és felengedjük bő vízzel. 8-12 órán át ázni hagyjuk, majd leszűrjük és átmossuk.

  3. A friss zöldfűszereket finomra aprítjuk, majd nagy teljesítményű aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a csicseriborsót, a chiliport, a fokhagymagerezdeket, a római köményt, sót, borsot, a kardamomot, a szódabikarbónát, az őrölt koriandert, az olívaolajat, a reszelt citromhéjat és a szezámmagot. Alaposan lezúzzuk, amíg egy morzsalékos állagot kapunk. 

  4. Itt lép életbe a második szabály! Nem szabad krémes állagúra turmixolni, hanem morzsalékosabbra kell hagyni. Ha nem viszi rendesen az aprítógép, érdemes néha megállni és kanállal átkeverni a masszát, majd így turmixolni tovább.

  5. A masszába belekeverjük a csicseriborsólisztet, és egy vizes fagyikanállal 12 gombócot formázunk belőle. A gombócokat nyugodtan nyomkodjuk óvatosan össze a kezünkkel, és rakjuk őket egy tálcára felhasználásig.

  6. A harmadik fontos szabály a tökéletes házi falafelhez, hogy bő, forró olajban kell sütni. Lehet air fryerben és sütőben is, de közel se lesz olyan extra a végeredmény. Szóval inkább vállald be a bő olajba sütést.

  7. Az olajat kb. 160-180 fokosra melegítjük, és hármasával aranybarnára sütjük a falafeleket. 

  8. Humusszal, aprított petrezselyemmel, pirított szezámmaggal, lepénykenyérrel, zataar sült krumplival, meg amivel csak akarjuk, azzal tálaljuk!

  9. A +1 ráadás tipp, ha tényleg a legjobb falafelt akarod elkészíteni és elfogyasztani, hogy a sütés utáni 10. percben érdemes frissen betolni a kész kis csicseriborsó-fasírtokat.

www.streetkitchen.hu

Házilag falafelt készíteni nem is olyan nagy ördöngösség, mint azt gondolnánk. A munka nagy részét elvégzik a csicseriborsók, ahogy áznak a vízben. Utána már csak egy erős aprítógép és egy szintén erős szagelszívó kell, mert ezt bő, forró olajban kell sütni az igazán fullos végeredményért!

pictogram

Vegán

Hozzávalók

12 darab falafelhez
240 g
csicseriborsó
0.5 csokor
petrezselyem
0.5 csokor
koriander
1 tk
chilipor
3 gerezd
fokhagyma
2 tk
római kömény
bors
0.5 tk
kardamom
1 tk
szódabikarbóna
2 tk
őrölt koriander
30 ml
olívaolaj
fél citrom
3 ek
szezámmag
40 g
csicseriborsóliszt
1 adag
bő étolaj a sütéshez
A tálaláshoz
1 adag
hummusz
(házi)
aprított petrezselyem
pirított szezámmag

Elkészítés

  1. A házi falafel készítésnek három fő szabálya van, az első, hogy kizárólag száraz csicseriborsóval érdemes dolgozni. Szóval a konzerv és főtt verziót engedd el, amennyiben fullos végeredményt szeretnél.

  2. A száraz csicseriborsót egy tálba rakjuk és felengedjük bő vízzel. 8-12 órán át ázni hagyjuk, majd leszűrjük és átmossuk.

  3. A friss zöldfűszereket finomra aprítjuk, majd nagy teljesítményű aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a csicseriborsót, a chiliport, a fokhagymagerezdeket, a római köményt, sót, borsot, a kardamomot, a szódabikarbónát, az őrölt koriandert, az olívaolajat, a reszelt citromhéjat és a szezámmagot. Alaposan lezúzzuk, amíg egy morzsalékos állagot kapunk. 

  4. Itt lép életbe a második szabály! Nem szabad krémes állagúra turmixolni, hanem morzsalékosabbra kell hagyni. Ha nem viszi rendesen az aprítógép, érdemes néha megállni és kanállal átkeverni a masszát, majd így turmixolni tovább.

  5. A masszába belekeverjük a csicseriborsólisztet, és egy vizes fagyikanállal 12 gombócot formázunk belőle. A gombócokat nyugodtan nyomkodjuk óvatosan össze a kezünkkel, és rakjuk őket egy tálcára felhasználásig.

  6. A harmadik fontos szabály a tökéletes házi falafelhez, hogy bő, forró olajban kell sütni. Lehet air fryerben és sütőben is, de közel se lesz olyan extra a végeredmény. Szóval inkább vállald be a bő olajba sütést.

  7. Az olajat kb. 160-180 fokosra melegítjük, és hármasával aranybarnára sütjük a falafeleket. 

  8. Humusszal, aprított petrezselyemmel, pirított szezámmaggal, lepénykenyérrel, zataar sült krumplival, meg amivel csak akarjuk, azzal tálaljuk!

  9. A +1 ráadás tipp, ha tényleg a legjobb falafelt akarod elkészíteni és elfogyasztani, hogy a sütés utáni 10. percben érdemes frissen betolni a kész kis csicseriborsó-fasírtokat.

legszaftosabb-falafel
Legszaftosabb falafel (Fotó: Street Kitchen)

Ez a falafel nemcsak vegán és fehérjében gazdag, de annyira ütős, hogy önmagában is megállja a helyét. Tálald friss pitával, házi hummusszal és jó adag petrezselyemmel – vagy dobj mellé sült krumplit, hogy tényleg street food feeling legyen otthon!

A legszaftosabb falafel mellett van egy, s más még a tarsolyunkban, hiszen falafelből sosem elég! Itt is van még három recept!

Ropogós falafel golyók

Falafel air fryerben

Falafeles vegán shawarma

Ha tetszett a Legszaftosabb falafel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept