A mexikói kukoricasaláta elkészítéséhez először a kaliforniai paprikát egy tepsire tesszük és 200 fokos sütőben addig sütjük, amíg a héja meg nem feketedik. Ha megsült, kivesszük, és egy alufóliába csomagoljuk. 15 perc után kicsomagoljuk, leszedjük a héját, kicsumázzuk, a húsát pedig nagyobb darabokra vágjuk.
A kukoricát sós, lobogó vízben pár perc alatt félpuhára főzzük, leszűrjük. Egy serpenyőben az olívaolaj felén aranybarnára pirítjuk. Mielőtt elzárjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az őrölt köménnyel és a füstölt pirospaprikával.

Az avokádót elfelezzük, kiszedjük a magját, és egy kanállal kiszedjük a belsejét. Felkockázzuk és ráfacsarjuk a lime levének a felét. A lilahagymát vékony szeletekre vágjuk. A koriandert felaprítjuk. A koktélparikat elfelezzük.
Egy nagy keverőtálba rakjuk a pirított kukoricát, a sült paprikát, az avokádót, a paradicsomot, lilahagymát, felaprított jalapeno paprikát, koriandert és összeforgatjuk a maradék olívaolajjal és a lime másik felének a levével. Tálakba szedjük és rámorzsolunk egy kis fetát.