A szilvás gombóc tésztájához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a szilvákat mérettől függően elfelezzük vagy negyedeljük, a lényeg, hogy kb. 4 cm-es darabokat kapjunk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, és állni hagyjuk.
A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy-egy darab szilvát, és a tálban maradt fahéjas cukorból is egy keveset.
Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.
A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is.
A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Nagymamaszilvásgombóc-receptje

Klasszikus, nagyit idéző gombóc fahéjas szilvával töltve! Meleg napokra is, vagy ha hideg napokon egy kis melegségre vágyunk!
A Nagymama szilvásgombóc-receptje igazi klasszikus, ami egyszerre idézi fel a gyerekkor ízeit és a nagyi konyhájának meleg hangulatát. A puha krumplis tészta, a fahéjas szilva és az aranybarnára pirított morzsa találkozása maga a tökéletes, otthonos desszert. Melegen, porcukorral szórva a legfinomabb – egy falat, és máris visszarepülsz az időben!
Hozzávalók
A töltelékhez
A morzsához
A tálaláshoz
Elkészítés
A szilvás gombóc tésztájához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk kihűlni.
A töltelékhez a szilvákat mérettől függően elfelezzük vagy negyedeljük, a lényeg, hogy kb. 4 cm-es darabokat kapjunk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, és állni hagyjuk.
A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy-egy darab szilvát, és a tálban maradt fahéjas cukorból is egy keveset.
Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.
A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is.
A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Ez a szilvás gombóc pont olyan, amilyennek lennie kell: puha, illatos, és minden falatja egy kis nosztalgia. Hideg napokon felmelegít, nyáron pedig a szezon szilvájával lesz verhetetlen. Ha igazán nagymamásra szeretnéd, tálald nagy bögre kakaóval vagy vaníliasodóval – és ne spórold ki a porcukrot a tetejéről!
Még több gömbölyű gombóc vár az oldalunkon, ami legalább olyan jó, mint a nagymama szilvásgombóc-receptje:
Ha tetszett a Nagymama szilvásgombóc-receptje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!