Fantasztikus desszertek

Nagymamaszilvásgombóc-receptje

Nagymama szilvásgombóc-receptje
Nagymama szilvásgombóc-receptje

Hozzávalók
1 kg
krumpli
(tisztított súly)
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
60 g
keményítő
1 ek
búzadara
30 g
olvasztott sertészsír
1 db
tojás
A töltelékhez
300 g
szilva
4 ek
kristálycukor
1 ek
őrölt fahéj
A morzsához
180 g
zsemlemorzsa
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
1 ek
barna cukor
A tálaláshoz
2 ek
porcukor

Elkészítés
  1. A szilvás gombóc tésztájához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk kihűlni. 

  2. A töltelékhez a szilvákat mérettől függően elfelezzük vagy negyedeljük, a lényeg, hogy kb. 4 cm-es darabokat kapjunk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, és állni hagyjuk.

  3. A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy-egy darab szilvát, és a tálban maradt fahéjas cukorból is egy keveset.

  4. Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.

  5. A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is.

  6. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és porcukorral megszórva tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Klasszikus, nagyit idéző gombóc fahéjas szilvával töltve! Meleg napokra is, vagy ha hideg napokon egy kis melegségre vágyunk!

A Nagymama szilvásgombóc-receptje igazi klasszikus, ami egyszerre idézi fel a gyerekkor ízeit és a nagyi konyhájának meleg hangulatát. A puha krumplis tészta, a fahéjas szilva és az aranybarnára pirított morzsa találkozása maga a tökéletes, otthonos desszert. Melegen, porcukorral szórva a legfinomabb – egy falat, és máris visszarepülsz az időben!

Hozzávalók

20 db gombóchoz
1 kg
krumpli
(tisztított súly)
200 g
finomliszt + a nyújtáshoz
60 g
keményítő
1 ek
búzadara
30 g
olvasztott sertészsír
1 db
tojás
A töltelékhez
300 g
szilva
4 ek
kristálycukor
1 ek
őrölt fahéj
A morzsához
180 g
zsemlemorzsa
30 g
vaj
1 mk
őrölt fahéj
1 ek
barna cukor
A tálaláshoz
2 ek
porcukor

Elkészítés

  1. A szilvás gombóc tésztájához a krumplit megtisztítjuk, 3 cm-es darabokra kockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük, majd még forrón áttörjük. Szétterítjük és hagyjuk kihűlni. 

  2. A töltelékhez a szilvákat mérettől függően elfelezzük vagy negyedeljük, a lényeg, hogy kb. 4 cm-es darabokat kapjunk. Összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, és állni hagyjuk.

  3. A kihűlt, áttört krumplihoz keverjük a tészta többi hozzávalóját, alaposan összegyúrjuk, és liszttel bőven megszórt deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kb. 8 cm-es négyzeteket vágunk, mindegyik közepébe teszünk egy-egy darab szilvát, és a tálban maradt fahéjas cukorból is egy keveset.

  4. Összecsípjük a sarkait, gombócot formázunk belőle és gyöngyöző, enyhén cukros és sós vízben kb. 10 perc alatt kifőzzük őket. Mikor feljöttek a víz tetejére, még 2 percig főzzük. A tészta leeső részeit újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és méretre vágjuk, majd betöltjük és kifőzzük.

  5. A zsemlemorzsát száraz, közepesen forró serpenyőben aranybarnára pirítjuk, majd hozzákeverjük a vajat, és ha kicsit hűlt, a fahéjat és a cukrot is.

  6. A kifőtt gombócokat meghempergetjük a morzsában, és porcukorral megszórva tálaljuk.


nagymama-szilvas-gomboc-receptje-1
Nagymama szilvásgombóc-receptje (Fotó: Street Kitchen)

Ez a szilvás gombóc pont olyan, amilyennek lennie kell: puha, illatos, és minden falatja egy kis nosztalgia. Hideg napokon felmelegít, nyáron pedig a szezon szilvájával lesz verhetetlen. Ha igazán nagymamásra szeretnéd, tálald nagy bögre kakaóval vagy vaníliasodóval – és ne spórold ki a porcukrot a tetejéről!

Még több gömbölyű gombóc vár az oldalunkon, ami legalább olyan jó, mint a nagymama szilvásgombóc-receptje:

Triplamogyorós gombóc

Barackos gombóc

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Ha tetszett a Nagymama szilvásgombóc-receptje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept