A vega fasírt: vörös lencse hús helyett
A vörös lencsét 7-8 dl sós vízben, alacsony lángon kb. 15 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük és még melegen összetörjük villával vagy akár egy késes robotgéppel is apróra törhetjük. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát 2 evőkanál olajon lepirítjuk és a pépesített lencséhez adjuk, majd mehet hozzá a római kömény, a pirospaprika, az aprított petrezselyem, a só, a bors és a tojás.
Már csak ki kell sütni a vöröslencse-fasírtot
Vizezett kézzel körülbelül tojás nagyságú darabokat vagdalt alakúra formázunk a masszából és liszt-tojás-morzsa sorrendben egyesével bepanírozzuk őket. Végül egy serpenyőben közepes lángon kevés olajban, vagy ha kicsit egészségesebben szeretnénk elkészíteni, akkor kókuszzsírban készre sütjük. Fontos, hogy sütés közben megforgassuk a vöröslencse-fasírtokat, hogy minden oldaluk alaposan megsüljön.Ízlés szerint sült krumplival, krumplipürével, bulgurral, rizzsel vagy salátával tálalhatjuk. Amellett, hogy főételnek tökéletes a vöröslencse-fasírt, vendégváróként vagy előételként is megállja a helyét. Miután hagytuk kihűlni a fasírtokat, kenyérrel vagy savanyúsággal fel is szolgálhatjuk a családnak és a vendégeknek.