Hozzávalók
A paprikához
- 150 g rizs
- 400 g darált húspótló
- só, bors
- 1 mk fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 tk majoránna
- 2 db tojás
- 8 tv-paprika
A paradicsomszószhoz
- 4 ek étolaj
- ½ fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 600 ml passata
- só, bors
- 1 ek kristálycukor
- 1 tk fűszerpaprika
- 0. 25 db zellergumó (500 g/db)
- kb. 500 ml víz
- 1 ek keményítő
Hozzávalók
A paprikához
- 150 g rizs
- 400 g darált húspótló
- só, bors
- 1 mk fűszerpaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 tk majoránna
- 2 db tojás
- 8 tv-paprika
A paradicsomszószhoz
- 4 ek étolaj
- ½ fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 600 ml passata
- só, bors
- 1 ek kristálycukor
- 1 tk fűszerpaprika
- 0. 25 db zellergumó (500 g/db)
- kb. 500 ml víz
- 1 ek keményítő
A vega töltött paprika töltelékéhez a rizst átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű hideg vízben, kevés sóval, közepes lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik alóla, és a rizs 90%-osra készül, ezután lefedve hűlni hagyjuk.
A darált húspótlót összekeverjük a főtt rizzsel, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a fűszerpaprikát, a zúzott fokhagymát, a finomra vágott vöröshagymát és a majoránnát. Hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan összedolgozzuk az egészet.
A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat és szorosan, légmentesen megtöltjük őket.
Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb lesz teljesen megtölteni, mert ott tud távozni a beszorult levegő.
A paradicsommártáshoz egy lábosban, olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és mikor jól lepirult, jöhet bele a zúzott fokhagyma és a passata. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot és a fűszerpaprikát, és beledobjuk a zellerdarabokat is. Felöntjük vízzel, és óvatosan belehelyezzük a töltött paprikákat. Fedő alatt 30-35 perc alatt készre pároljuk, majd a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártáshoz öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk a mártást – ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni. Köretként cikkekre vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!