Street Kitchen Guide

OrvosiegyetemhelyettolaszfagyizótnyitottGiandomenicoaVáciutcában

A turistákkal teli Váci utcai forgatagban sétálgatva egy igazi, ízig-vérig olasz fagyizóba futhatunk bele, amely nem más, mint a Giandó. Itt a hagyományos olasz fagylaltkészítés mestersége találkozik a friss, minőségi alapanyagokkal, és a szenvedély az ízek iránt minden egyes adagban érezhető. A fiatal tulajdonos, Giandomenico Spotorno Olmó sikerének a kulcsa – a minőségen túl – a céltudatosságban és a motivációban rejlik.

Giandomenico 2017-ben érkezett Magyarországra, hogy folytassa orvosi tanulmányait, ám a koronavírus-járvány alatt azt érezte, hogy nem ez a szakma fogja számára a kiteljesedést jelenteni. Habár mindenféle vendéglátós tapasztalatot nélkülözött, az olasz vendégszeretet és közvetlenség ott csörgedezett az ereiben, így egy fagyizó megnyitásának az ötlete merült fel benne. Édesapja igazi olasz üzletember, így sok tanácsot és segítséget kapott tőle a nyitással kapcsolatban, de Giandó elmondása szerint szerette volna elkövetni a saját hibáit is, hogy fejlődhessen. A Giandó Budapest első üzletét a Haris közben nyitotta meg, majd később átköltöztette az egységet a Váci utcába. 

giando-37-1-scaled
Fotó: Szilágyi Nóri

Fagyikból hatalmas a választék

A Giandó kínálata rendkívül széles és változatos, így mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Az olyan signature ízek, mint a pisztácia, eper, citrom, csokoládé vagy mangó szinte mindennap megtalálhatóak a pultban, a többi íz azonban változik a szezonalitás jegyében. Ebben az olasz fagyizóban senki nem fog találni hupikék színű fagylaltokat, hiszen csakis természetes hozzávalókat használnak a gyártásnál. A friss gyümölcsök nagy része a környékbeli piacról érkezik, a többi alapanyag pedig egyenesen Olaszországból. A mogyorós hűsítő édesség piemonti mogyoróval készül, a pisztáciafagyihoz pedig a legjobb szicíliai, Bronte település környékén termesztett zöld pisztáciát használják, amelynek nincs párja a világon.

giando-17-scaled
Fotó: Szilágyi Nóri

A vegánok és tejérzékenyek is örülhetnek, ugyanis a Giandó számos tejmentes, sorbet opciót kínál, amelyek ugyanolyan gazdag ízvilággal rendelkeznek, mint tejalapú társaik. Mindezek mellett pedig érdemes figyelni a napi ajánlatokra is, hiszen a Giandó mesterei gyakran meglepnek minket új és izgalmas ízkombinációkkal.

giando-22-scaled
Fotó: Szilágyi Nóri

A Giandó Budapest háza táján kávéból sincs hiány

Ha Olaszország szóba kerül, akkor legtöbbünknek elsők közt ugrik be – a pizzán, pastán és gelatón túl – a méregerős, fekete pörkölésű eszpresszó, amit a helyiek egy másodperc alatt hörpintenek fel a pult mellett állva. A Giandóban a hagyományos presszón vagy kapucsínón túl rengeteg kávévariáció vár ránk az egyszerűtől a többrétegű, édes változatokig. Az affogatót mindenkinek csak ajánlani tudom a nyári melegben, ugyanis a tökéletes crema réteggel rendelkező kávéba itt egy adag vaníliafagyi is kerül. Az édesebb ízek kedvelői pedig választhatják a pisztáciakrém-kávé kombót, ami szintén közönségkedvenc lett az évek alatt.

giando-34-scaled
Fotó: Szilágyi Nóri

Hűsítő granita és citromban felszolgált fagylalt

Amikor anno a Street Kitchenhez kerültem, az első receptjeim közt szerepelt egy granita. Bevallom, előtte még sosem készítettem, és nem is ettem semmilyen formában, de nagy rajongóvá váltam. A granita nem egyenlő a jégkásával, ami sok esetben agyon is van cukrozva. A granita friss gyümölcspüréből, vízből és némi cukorból áll, és semmiképp sem veszti el a gyümölcs a természetes ízét. A Giandó granitája pedig pont ilyen tökéletes! Jelenleg citromos és epres ízekben kapható, de lehet, hogy nem is olyan sokára már kávés verzióban is elérhető lesz a kínálatban. Ha pedig egy igazi különlegességre vágytok, lecsaphattok egy citromban szervírozott citromfagyira is!

giando-26-scaled
Fotó: Szilágyi Nóri

A jó hírünk az, hogy mikor beköszönt a tél, akkor sem kell lemondani a kedvenc helyünkről. A hideg idővel egyidejűleg változik a kínálat, és a fagylaltok helyét átveszik a kekszek, forró csokik, valamint egyéb édes harapni- és innivalók.

Hamarosan bővül a Giandó-család

Ha Budapest belvárosában bandukolsz, és vágysz egy krémes, ízekben gazdag fagylaltra, ami visszarepít az olasz nyárba, akkor ne hagyd ki a Giandó gelateriát. Ráadásul mire ezt a cikket olvassátok, egy új „Giandóval” is gazdagszik fővárosunk, amit a Párisi Udvarban találhattok.

Giandomenico
Giandomenico
Budapest, Váci u 58, 1056 Magyarország

Ha tetszett a Giandomenico tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!