Hűvösvölgy és környéke leginkább a kirándulóhelyeiről lehet ismerős a többségnek. Sokan járnak ide kikapcsolódni a város zajából, hiszen könnyen megközelíthető és itt van a Hármashatár-hegy egyik oldala, valamint a Normafáról érkező Gyermekvasút végállomása is. Az elmúlt nagyjából 5 évben pedig a gasztronómia területén is elkezdett fejlődni a környék, ma már több nívósabb étteremben is elkölthet egy vacsorát az, aki erre merészkedik. Egy dolog azonban nagyon hiányzott a környékről – nekem legalábbis biztosan –, az pedig az igazán jó kávé. 2023 őszén azonban beteljesült a „Hüviben” élők minden vágya, a Kisvasút Pihenőnek köszönhetően.

Gasztroműsortól a pizzakemencéig
Bereczky Máté 6-7 évig dolgozott egy gasztronómiával foglalkozó műsorban, így került egyre közelebb a szakmához, és látott bele annak részleteibe. Ekkor ismerkedett meg Tóth Sándorral is, a Costa Rica-i magyar Bányai kávébirodalom vezetőjével, akivel azóta is jó kapcsolatot ápol. Így nem is volt kérdés, hogy ha egyszer nyit egy helyet, akkor milyen kávét kínál vendégeinek.
„Ma már sok jó itthoni kávépörkölő van, de olyan azért kevés, amelyik magyar kávéval dolgozik, így szerintem ez egyedülálló, nemcsak magyar viszonylatban, hanem külföldi tekintetben is” – mondja Máté. A kávé tehát adott volt, a Gyermekvasút végállomásán elhelyezkedő helyiségtől pedig előző tulajdonosa egy ponton úgy döntött, szeretne megválni. Máté környékbelinek számít, így ez a hír hamar eljutott hozzá, elérkezett hát az idő, hogy megvalósítsa régóta benne motoszkáló álmát és nyisson egy vendéglátóegységet. Na, de miért pont pizza?

A Gyermekvasútként ismert kisvasút végállomásán korábban is pizzát ehettek a megfáradt túrázók, ez egy fontos szempont volt, hiszen a vendégek megszokták és keresték azt. Máténak pedig ez nem jelentett problémát olyan szempontból, hogy az olasz konyha a maga egyszerűségével amúgy is a szíve csücske. Emellett a puszta logika is ebbe az irányba terelte, hiszen hétvégén rengetegen megfordulnak itt: vasutazó nagycsaládok, kiránduló idősek és fiatalok, akik megéheznek a túra után. Így olyan ételt kell kínálni nekik, ami könnyen, gyorsan elkészíthető. És ez mi más lenne, ha nem a pizza? A hatalmas fekete kemence a vendégtérben helyezkedik el, így amolyan látványkonyhaként is működik, ami szintén izgalmas lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Pizzatészta autodidakta módon
Máté a pizzatészta-készítést teljesen autodidakta módon tanulta meg, a nápolyi alapelvekre támaszkodva, mégis egy saját, egyedi receptet megalkotva. Nem titkolja, hogy erre ráment bőven egy karácsonya és egy szilvesztere, meggyűlt a baja az élesztővel, aztán pedig, mikor igazán beindult az üzlet, újra kellett tervezni a csapata segítségével, hogy a napi 100 pizza eladását is meg tudják valósítani az előre begyúrt és kelesztett tésztával. Mindez azonban egy percig sem szegte kedvét, sokkal inkább kihívásként tekintett a folyamatra.

A Kisvasút Pihenő feltétekben is igyekszik a nápolyi gyökerekből táplálkozni. Nincsen 20-féle pizzájuk, inkább a biztos klasszikusokra mennek rá minőségi, olasz alapanyagok használatával. A későbbiekben terveznek ezeken felül szezonális különlegességekkel is kísérletezni, de ez még a jövő zenéje.
A Kisvasút Pihenő kínálata
Margherita, az örök klasszikus
A királynő pizzája, amivel egyszerűen nem lehet mellélőni! A tészta légies, de nem megy át a canotto irányba, kellemesen buborékos – azok is elégedettek lesznek vele, akik nem a nápolyi vonalhoz szoktak. A paradicsomszósz ízes, és mozzarellából sincsen hiány a pizzán. Az egészet pedig néhány levél friss bazsalikom bolondítja meg.

Prosciutto cotto
Akik a húsos vonalat kedvelik, azoknak kiváló választás lehet a prosciutto cotto, ami a méltán híres olasz sonkával érkezik frissen a kemencéből. A feltétekkel ezen a pizzán sem spórolnak Mátéék, bőven van rajta sonka és sajt is, hogy a kirándulásban megéhezők biztosan jóllakjanak. Ennek ellenére az alapanyagok nem nyomják el egymást, inkább kiegészítik, tökéletes harmóniát teremtve.

Négysajtos
A másik nagy klasszikus a vegák egyik kedvence, a négysajtos pizza. Ezt a típust főleg akkor ajánljuk, ha igazán éhesek vagytok, mert jól meg van pakolva nyúlósra olvadó, finom sajtokkal. Teljesen addiktív változat, garantáltan visszatértek még a Kisvasút Pihenőbe miatta!
Tartufo
A klasszikusok mellett Máté bőven ad helyet a kísérletezésnek is. Ha a szarvasgomba mellett éppen másfajta gombát is tud beszerezni, akkor egészben abból is pakol rá, így a miénkre például shimeji gomba is került, mi pedig szeretjük az ilyen lazaságot! Egyébként ez is egy király pizza, aki egy picikét ínyencebb ízvilágra vágyik, annak feltétlenül ki kell próbálnia!

Desszertek, kávék, italok
Ha nem maxon korgó gyomorral érkezünk a Kisvasút Pihenőbe, akkor is találunk fogunkra való étket! A házi készítésű tiramisu egyenesen kötelező elem, pláne, hogy nagy örömünkre pisztáciás változatban is kapható ez a szuperkrémes desszert.
A kávékról már tettünk említést. Nem túlzás azt állítani, hogy Hűvösvölgyben ez a legminőségibb hely kávés vonalon. De az biztos, hogy világos pörköléssel máshol a közvetlen közelben nem találkozhatunk. Aki pedig frissítőre vágyik, annak a házi limonádé segíthet a hűsölésben a nyári kánikula idején (is). De esti italozásra is simán beülhettek ide hétvégén.

A Kisvasút Pihenő több, mint pizza
A Kisvasút Pihenő az a hely Hűvösvölgyben, ahol tényleg mindenkit nagy szeretettel várnak. Máté mögött egy összetartó csapat áll, akik vele együtt mindig készek az újításokra, és kitörő lelkesedéssel várják a vendégeket még a hétvégi hatalmas dömpingben is. Legyen szó kirándulás utáni feltöltődésről, baráti összejövetelről vagy csak egy rövid délutáni kávézásról, itt bárki megtalálja a számítását!
Cím: 1029 Budapest, Gyermekvasúthoz vezető út 5. (Gyermekvasút végállomás, Hűvösvölgy)