Amikor a látókörömbe került a Joe Bácsi Étterem, bevallom, kicsit szkeptikus voltam, de korábban okozott már meglepetést külvárosi vendéglátóhely. Arra jutottam, egy próbát megér, elvégre 25 éve töretlenül nyitva vannak a Nagykőrösi úton – ez csak jelent valamit!
Joe bácsi nem létezik
Spoiler: egyik tulajdonost sem hívják Joe-nak, se Jánosnak, se Józsefnek. Lőrincz Tamás és Kazinczy-Tóth Gábor viszik a helyet az 1998-as nyitás óta. A 25 év eleve kimagaslóan hosszú idő egy vendéglátóegység életében, de olyan sikersztorit szinte nem is hallottam még, hogy a tulajdonostársak ennyi ideig (a végtelenbe és tovább) együtt tudnak dolgozni – pedig nem alkotnak párt és nem kisgyermekkori barátok.
„A vendéglátós suliból ismerjük egymást, egy osztályba jártunk. Miután végeztünk, másfelé sodort az élet, de tartottuk a kapcsolatot, amikor egyszer csak adódott egy lehetőség. Kiadóvá vált ez a helyiség, ahol korábban is étterem üzemelt, egy ideje viszont zárva volt. Arra gondoltunk, nincs vesztenivalónk, belevágunk egy saját egységbe. Először ki se akarták adni nekünk, mert nagyon fiatalok, 22 évesek voltunk, de végül sikerült megegyezni. Összeraktuk a félretett pénzünket, és megnyitottunk. Egy amerikai stílusú steakes-BBQ-s helyet képzeltünk el, ehhez kerestünk nevet, és a Joe Bácsi lett a befutó” – meséli Tamás a kezdetekről.
Azóta megvásárolták az épületet, sőt bővültek is, többek között egy tüneményes kerttel és egy hangulatos fedett terasszal, ami egyébként télen is használható.
Lélegzetelállító atmoszféra
Az utcafrontról még nem sejtettem, milyen varázsvilágba csöppenünk Joe Bácsinál. A sok zöld, az igényes, kicsit vintage stílusban berendezett, de nem túltolt terasz annyira vonzó, hogy szívem szerint órákig ücsörögtem volna a helyen. Bent egy picit retrósabb a stílus, de egyáltalán nem ciki az sem.
A kínálat a kezdeti steakes vonal mellett inkább az újhullámos, bisztrós vonalhoz közelít, az adagok nagysága viszont a boldog békeidőket idézi. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a szezonalitásra: az aktuális ajánlat összeállítása követi az évszakra, sőt a hónapra jellemző gyümölcs- és zöldségkínálatot. A fix étlap is széles, több fogás a kezdetek óta, azaz 25 éve a menü részét képezi. Volt, hogy bizonyos ételeket levettek vagy módosítottak – de a törzsvendégek ezt egész hamar kiszúrták és szóvá is tették. 😀 Mások viszont kiélvezik a lehetőséget, hogy a Joe Bácsi Étterem csapata hónapról hónapra új, kreatív, izgalmas fogásokkal készül.
Kemencében sült pizza, steak és finomfőzelék egy étlapon
Kötve hiszem, hogy van olyan ember, aki kényelmetlenül érezné magát a Joe Bácsi Étterem teraszán. Azt pedig végképp kétlem, hogy bárki éhesen távozna, mert nem talál kedvére való fogást.
Konfitált tarja fokhagyma-esszenciával, idei finomfőzelékkel
Mindig meglep, ha egy menő étterem étlapján főzeléket látok. Legutóbb a gödöllői Smarniban kóstoltam egy újragondolt finomfőzit, és azt kell hogy mondjam, Joe Bácsié is legalább olyan tuti. Bárcsak ilyen lett volna a menzán! A szaftos húshoz remekül passzol a fokhagyma, nagyon jól eltalált kombináció a karalábépüré-alapú főzelékhez, amiben a zöldségek nincsenek péppé főzve, hanem kicsit roppannak. Bevallom, nem ettem meg az egész adagot helyben, és másnap hidegen kaptam be az utolsó pár falatot: de úgy is tökéletes volt, igazi könnyű, nyári ebéd.
Szerény bölénysteak
A szerénység nagy erény… de ez a steak nem az, csak a nevében! A húson libamáj és egy pirított gomba pihen, hozzá pedig füstöltsajt-mártás jár. Steakburgonya nélkül el se tudtok képzelni egy steaket? Nem is kell! A Joe Bácsi Étteremben házilag készül a köret, nem mirelitből dolgoznak. A héjában sült krumplinak pedig nincsen párja, bárcsak több vendéglátóhely ébredne rá, hogy nem feltétlen jelent sok pluszmunkát egy minőségi sült krumpli felszolgálása a fagyasztottak helyett. A két élmény fényévekre van egymástól: ilyen a méltó köret a tökéletes steakhez.
Joe Bácsi csirkéje
Joe Bácsi csirkéje régi motoros az étlapon, bár az évek során nyilván átesett némi ráncfelvarráson. Jelenleg így néz ki az étel: a méretes rántott csirkemellre egy gombás-sajtos-sonkás ragu került, a ráolvasztott reszelt sajt alatt pedig zöld spárga bújik meg. A kevesebb néha több – tartja a mondás, Joe Bácsi csirkéje viszont a többnél is több. 😀 Meglepő módon viszont jól működik együtt ez a sok random elem, én egyedül a rántottságot nem érzem indokoltnak, ugyanis a mártás így is, úgy is eláztatja a húst. Laktatónak viszont biztos, hogy laktatóbb lesz ettől az extra bundától, de szerintem picit egészségesítve, bő olajban sütés nélkül is príma kis kaja lenne ez.
Bivaly pizza
Kifejezetten jól bírom a csípőset, így nem gondoltam, hogy meg tudnak lepni a Bivaly pizza pepperonijai. Végül nagyon óvatosan, kis falatokban, sok víz mellett fogyasztottam el a fatüzelésű kemencében sült pikáns pizzát, ami olasz lisztből készül, 48 órás kelesztéssel. Nem klasszik vékony tésztás, de levegős és könnyed. A szupercsípős paprikákon kívül paradicsomszósz, sajt, sonka, szalonna és szalámi teszi teljessé. Tamás azt mondta, ez az egyik legnépszerűbb pizza: jól bírhatják a csípőset a helyiek, az egyszer biztos!
Napközis piskóta csokival
Nemcsak menzás finomfőzeléket, hanem napközis piskótát is kóstolhatunk a 18. kerületi helyen. Ez a desszert egy kicsit fricska, hiszen nincs benne semmi extra, mégsem a „közismert” vízízű, kesernyés löttyel leöntött félszáraz piskóta érkezik, hanem egy valódi csokiöntetben úszó pihepuha édesség. Adagra is nagyobb, mint a suliban megszokott: ezen még osztozkodni is ér, nem fog hiányozni a repeta!
Lávasüti vaníliafagyival
Csak a fotó kedvéért vágtam bele egy kanálkával ebbe a desszertbe, és TÉÉÉNYLEG csak azért kóstoltam meg, mert már ott volt a kanálon egy falat! 1,5 perccel később viszont üres is volt a tányérom, annyira csodálatosan finom ez az édesség. Nem cukrosan édes, hanem nagyon csokis, és bámulatosan jó állagú: kívül szilárd, belül folyik. Meggy helyett én jobban szeretem más, picit fanyarabb piros bogyós gyümölccsel, de az elmaradhatatlan vaníliafagyi kárpótolt.
Húsleves „Naményi” csigatésztával
Majdnem kifelejtettem a húslevest! Az aranysárga, telt ízű lében bőven van zöldség és tészta is, de a legextrább mégis a mellé tálalt velős pirítós. Forrón az igazi!
A Joe Bácsi Étterem nem egy átlagos külvárosi vendéglő
A belvárosban sok helyet ismerek, de mindig bajban vagyok, ha valaki azt kérdezi, ajánljak valami JÓT a Deák/Nyugati/Széll Kálmán környékén. A külvárosi felfedezettjeim valamiért mindig jobban megmaradnak és belevésődnek az agyamba. Ezek a helyek őszintén meglepnek: annak ellenére, hogy nincs külföldi vendégkör, javarészt a környékbeliek tartják fenn, mégis megmaradnak, és nem akármilyen minőséget produkálnak. Nem tudom, mikor sodor legközelebb a Nagykőrösi út fele az élet, vagy milyen alkalom esik be, hogy újra ellátogassak a Joe Bácsi Étterembe, de biztos, hogy nem fogok róla elfeledkezni. Mindenkinek ajánlom, aki a belvároson kívül, de mégsem vidéken vágyik egy kis kulináris élvezetre, vegye célba Joe Bácsi éttermét, és a bámulatos teraszon kóstoljon bele a finomságokba! Bízom benne, hogy még legalább 25 évig színesíti a budapesti gasztronómiát Tamásék étterme.
Joe Bácsi Étterem
Cím: 1188 Budapest, Nagykőrösi út 49.
Ha tetszett a Joe Bácsi Étterem cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!