Hozzávalók
A szószhoz
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 180 g passata
- 40 g sűrített paradicsom
- 2 - 3 levél friss bazsalikom
- 1 csipet szárított oregánó
- ½ tk só
- 2 db aszalt paradicsom
A tésztához
- 200 g liszt
- 175 g görög joghurt
- 1 tk sütőpor
- ½ tk só
a sütéshez olívaolaj spray
Feltétek (ízlés szerint)
- 5 - 6 szem magozott olívabogyó
- 4 - 6 szelet kolbász
- 4 - 6 szelet sonka
- 4 - 6 szelet paprika
- 4 - 6 szelet paradicsom
- 15 g csemegekukorica
- 20 g reszelt sajt
Egyszerű pizza gyerekeknek
Hozzávalók
A szószhoz
- 1 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 180 g passata
- 40 g sűrített paradicsom
- 2 - 3 levél friss bazsalikom
- 1 csipet szárított oregánó
- ½ tk só
- 2 db aszalt paradicsom
A tésztához
- 200 g liszt
- 175 g görög joghurt
- 1 tk sütőpor
- ½ tk só
a sütéshez olívaolaj spray
Feltétek (ízlés szerint)
- 5 - 6 szem magozott olívabogyó
- 4 - 6 szelet kolbász
- 4 - 6 szelet sonka
- 4 - 6 szelet paprika
- 4 - 6 szelet paradicsom
- 15 g csemegekukorica
- 20 g reszelt sajt
A gyerkőcpizza elkészítéséhez először a szószt készítjük el, alacsony lángon, az olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. Fél perc után felöntjük a passatával, a paradicsomsűrítménnyel, beledobjuk a bazsalikomot, az oregánót, a sót és az aszalt paradicsomot. 15 percig közepes lángon forraljuk, ha kell, pótoljuk a folyadékot. Ezután botmixerrel pürésítjük, és hagyjuk kihűlni.
A tészta összetevőit kézzel összedolgozzuk. 5-6 db labdát formázunk belőle, és tenyérnyi nagyságúra, kb. 1,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, majd olajat spriccelünk a felületére. Erre helyezzük a mini pizzatésztákat, és mindkét felüket alacsony lángon kb. 2-2 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Ekkor bekapcsoljuk a sütőt, és előmelegítjük 200 fokra.
A pizzákat átadjuk a gyerkőcnek: hagyjuk, hogy rákenje a szószt, és arcocskákat formázzon a feltétekből. A kész pizzákat a sütőben kb. 4-5 perc alatt készre pirítjuk.
- Előkészítési idő: 25 perc
- Főzési idő: 15 perc
- Sütési idő: 10 perc
- Összesen: 50 perc
Tipp: Pizzatésztát eredetileg nem könnyű készíteni, ezért inkább egy egyszerű naant ajánlok, ami nagyon puha, önmagában is nagyon finom, ha a gyerkőc semmit nem akar rátenni. Ezt a kenyérkét ajánlom dolgos hétköznapokra is, 2 perc alatt összeállítható, a babának is összevágható, hogy biztonsággal egye, de a felnőttek is imádni fogják. Pizzaalapként is megállja a helyét, és nincs annál jobb élmény, mint amikor a gyerkőc saját maga, vidáman készíti a saját ételét! Szuper program gyerekpartira is!
Ajánlott életkor:
darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a gyerkőcpizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!