Hozzávalók
A töltött paprikához
- 600 g darált sertéshús
- só, bors
- 200 g rizs
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 mk őrölt köménymag
- 1 db tojás
- ½ fej vöröshagyma (180 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 db tv-paprika (90 g/db)
A szószhoz
- 1 ek sertészsír
- 50 g finomliszt
- 200 g sűrített paradicsom
- 1.3 l víz
- 2 szál zellerzöld
- só, bors
- 40 g kristálycukor
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
A főtt krumplihoz
- 3 db krumpli (200 g/db)
- só
Töltött paprika főtt krumplival
Hozzávalók
A töltött paprikához
- 600 g darált sertéshús
- só, bors
- 200 g rizs
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 mk őrölt köménymag
- 1 db tojás
- ½ fej vöröshagyma (180 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 db tv-paprika (90 g/db)
A szószhoz
- 1 ek sertészsír
- 50 g finomliszt
- 200 g sűrített paradicsom
- 1.3 l víz
- 2 szál zellerzöld
- só, bors
- 40 g kristálycukor
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
A főtt krumplihoz
- 3 db krumpli (200 g/db)
- só
A töltött paprika főtt krumplival az igazi! A töltelékhez a darált húst sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a rizst, a fűszerpaprikát, a köményt, a tojást, a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd az egészet alaposan összekeverjük.
A paprikákat megskalpoljuk, és megtöltjük őket a töltelékkel. Ne legyenek túl feszesek, mert akkor könnyen szétrepedhet a paprika a főzés során. Nem baj, ha marad a húsból, formázzunk belőle kb. 60 grammos kis gombócokat.
A mártáshoz zsírt hevítünk egy lábasban, majd rászórjuk a lisztet, és kb. 1 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és kevergetve további fél percig pirítjuk, majd egy habverő segítségével folyamatosan kevergetve öntjük hozzá a vizet, hogy csomómentes legyen. Beletesszük a töltött paprikákat, a gombócokat, a zeller zöldjét, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük a cukorral, a tetejét megszórjuk a fűszerpaprikával, és alacsony hőfokon, időnként megrázogatva a lábast, kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. A főzési idő függhet attól, hogy előgőzölt rizst használtunk-e, vagy sem. Én sima rizzsel dolgoztam.
A krumplik megfőzése és tálalás
A krumplikat megpucoljuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, és bő, lobogó, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt töltött paprikát a krumplival tálaljuk.
- Elkészítési idő: 1 óra 50 perc
Ha tetszett a töltött paprika főtt krumplival receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!