Megjött a kedved egy kézműves, édes, jeges gombóchoz? Akkor ne keress tovább, mert ezek a fagyizók totál biztos csillapítani fogják a nyár végi szomorúságot!
Sissi Fagyizó
A Sissi Fagyizó, avagy a fagylaltok királynője, nagy hírnévnek örvend szerte az országban. Ezt bizonyítja, hogy mára már négy üzletben árulják a fagyos finomságaikat: Gödöllőn két helyszínen, Balatonakarattyán és Veresegyházon. De miért érdemes ellátogatni hozzájuk a nyár utolsó hétvégéjén? A Sissi Fagyizóban nincs kompromisszum, ha az alapanyagok minőségéről van szó, mivel minden gombóc valódi tejből, tejszínből és friss, prémium gyümölcsökből készül. A választéktól pedig egyenesen leesik az ember álla, mert akár 48-féle íz közül lehet válogatni. Van itt minden a klasszikus csokoládétól és vaníliától egészen a merészebb kreációkig, mint például a kecskesajtos-áfonyás vagy a fügés-diós gesztenye.

A Sissi ráadásul nagy hangsúlyt fektet az aktualitásokra is, augusztusban például egy egész hétvégét szenteltek az országtorták ihlette fagyiknak, és gyakran rukkolnak elő kreatív, szezonális ízekkel is. Nem véletlen, hogy az évek során számos díjat bezsebeltek, köztük az Év Fagylaltja és a Balaton Fagyija elismeréseket is. Szóval bátran keressétek a Sissi Fagyizókat, ha egy komplett fagylaltélményt élnétek át, ahol a hagyomány és kreativitás találkozik.
Cím: 8172 Balatonakarattya, Bercsényi lejáró
Bringatanya Somogyi Fagylalt műhely
Ha olyan ember vagy, aki a fagyizó pultjánál egy órát is el tudna tölteni az ízek közötti vacillálással, akkor a Bringatanya nem fogja megkönnyíteni a dolgod. A gyenesdiási fagylaltműhely a balatoni bringaútvonal ikonikus megállója, ahol mindig 29-féle fagyi sorakozik a pultban. Viszont ez nem minden, mert a fagyizó több mint 83 ízkombinációval dolgozik, melyek közül naponta új és új válogatás kerül ki a pultba. A klasszikus vaníliával itt tahiti és madagaszkári verzióban is lehet találkozni, de olyan kreatív kombinációk is készülnek, mint a tonkabab–feketeribizli–mogyoró, a sós pisztácia vagy a vörösboros-áfonyás gesztenye.

A Bringatanya igazán 2017-ben robbant be a köztudatba, amikor fagylaltmesterük, Somogyi Renáta megnyerte a Gelato World Tour magyar fordulóját, majd az Eb-n ezüstöt hozott el, és megkapta az „Európa legjobb csokifagyija” címet is az Il Mio Cioccolato nevű kreációjával. Azóta pedig nem tudnak leállni a díjak bezsebelésével, legyen szó a „Balaton fagyija” vagy az „Év fagylaltja” elismerésről. Viszont az i-re a pontot a 2021-es világbajnokságon szerzett bronzérm tette fel, ahol egyedül Olaszország és Dél-Korea előzte meg őket. Egy gombóc Bringatanya-fagyi tehát nemcsak édes élvezet, hanem világszínvonal is!
Cím: 8315 Gyenesdiás, Madách út 45.
Pepenero Fagyizó
A kecskeméti Pepenero Fagyizó egy igazi kreatív műhely, ahol minden gombóc mögött elhivatott kísérletezés rejtőzik. Nem túlzás ez a kijelentés, mivel a Hajdu család is egy matematikai művelethez hasonlítja a tökéletes fagylalt elkészítését. Ebben a folyamatban bizony nem sajnálják a precizitást és a minőségi alapanyagokat sem. Hajdu Szabolcs harminc évvel ezelőtt vágott neki a fagyigyártó műhelyének Nagykőrösön, ami azóta Cegléden és Kecskeméten is megtalálható. Ráadásul idővel csatlakozott hozzá fia és lánya is, így valóban családi tradícióra épülő ízeket lehet találni a Szabadság téren.

Fontos megemlíteni, hogy a Pepeneróban a fókusz a vendéglátáson és ebből kifolyólag a vevőn van. Nem indulnak versenyeken, hiszen számukra a közönség véleménye a legfontosabb. Szerencsére a vásárlók több mint elégedettek, a híres vörösboros fekete ribizli ízük például a közönségszavazáson első helyet nyert el. Emellett persze további mennyei választék vár azokra, akik Kecskemétre látogatnak. Szinte mindenki megtalálhatja az ízléséhez passzoló gombócot. A klasszikusok mellett olyan különlegességek is lapulnak a pultban, mint az csokis-rizses, a banános vagy a somlói galuskás fagyi.
Cím: 6000 Kecskemét, Szabadság tér 1/A
Cioccolatte Gelateria BudaPart
A Buda-Partra nemcsak a panoráma miatt érdemes ellátogatni, hanem a Cioccolatte fagyijai miatt is, hiszen itt nemcsak kóstolhatsz, hanem a fagylaltkészítés teljes folyamatába belepillanthatsz. A Pozsonyi úti üzlet sikerét vitték tovább, de persze jó pár csavarral. Mit jelent ez a gyakorlatban? Tágasabb terek, nagyobb választék, izgalmasabb ízek, régi kedvencek és a jól ismert, barátságos fogadtatás. A fagyizó mesterei, Szilvia és Giuliano Olaszországban, Maurizio Poloninál sajátították el a fagylaltkészítés fortélyait. Így lett, ahogy a mondás tartja, tanítványból mester. A mai napig az Olaszországban elsajátított precizitást, kreativitást és szeretetet adagolják bele minden gombócba.

Az ízmenyország itt sem várat magára, mert akár 30-féle íz közül válogathatunk. A megújulás itt alap, a fagyizni vágyókat pedig egy igazi utazásra invitálják a különböző országokat idéző finomságok. Mindezek mellett a látványos csokoládécsap, a tipikus olasz sütemények és a kávépult, valamint a szépséges panorámával rendelkező terasz is ellenállhatatlan hangulatot teremt. Természetesen minden gombóc frissen készül, és a mesterek figyelnek arra is, hogy aki ételintoleranciával érkezik, glutén- vagy tejmentes, sőt cukormentes alternatívákból is találjon kedvére valót.
Cím: 1117 Budapest, Buda-Part tér 3.
Hirschmann Fagyizó
A különlegesebbnél különlegesebb ízek mellett persze meg lehet találni az igazi klasszikusokat is, ebben utazik például a Hirschmann Fagyizó. A családi házból kialakított fagylaltozó 1965-ben nyílt meg a nagyközönség számára, akik azóta is lelkesen látogatják ezt a családias egységet. Már az első lépéskor észre lehet venni, hogy ez nemcsak egy egyszerű fagyizó, hanem egy valóságos időgép. A dekorációtól kezdve a kanyargós betűkig minden a régi idők nosztalgiájára emlékeztet. Viszont az igazi élményt a fagylaltok adják. Házi, kézműves fagyik várják a kóstolókat, amik szigorúan a hagyományos recept alapján készülnek.

A választék korlátozott, tehát nem a mennyiségre, hanem inkább a minőségre fordítanak figyelmet. A klasszikus citrom, vanília és csoki kétségkívül verhetetlen, de a fagyizónak esze ágában sincs itt megragadni. Ugyanis a család minden generációja hoz valami újat, ha ízekről van szó. Hirschmann Máté, aki a negyedik láncszem a családi vállalkozásban, például olyan extra ízekkel rukkolt elő, mint a Banános nyaflaty vagy a Diós balhé.
Cím: 8621 Zamárdi, Táncsics Mihály u. 1