Hozzávalók
A buktához
- 300 ml tej
- 90 g kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 600 g finomliszt + a formázáshoz
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 100 g olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 1 csipet fahéj
A töltelékhez
- 720 g sűrű szilvalekvár
A bukta tetejére
- 70 g olvasztott vaj
- 1 ek porcukor
A krumplileveshez
- 30 ml étolaj
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- kb. 2 l víz
- 500 g krumpli
- 1 szál sárgarépa (130 g/szál)
- 1 tk fűszerpaprika
- ½ tk őrölt fűszerkömény
- 1 ek daráltpaprika-krém
- 1 ek pritaminpaprika
- só, bors
- 10 g sűrített paradicsom
- 1 csokor friss petrezselyem
- ½ db tv-paprika (150 g/db)
- 2 pár virsli
A habaráshoz
- 175 g tejföl
- 20 g finomliszt
A tálaláshoz
- 175 g tejföl
Hozzávalók
A buktához
- 300 ml tej
- 90 g kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 600 g finomliszt + a formázáshoz
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 csipet só
- 100 g olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor (12 g-os kiszerelés)
- 1 csipet fahéj
A töltelékhez
- 720 g sűrű szilvalekvár
A bukta tetejére
- 70 g olvasztott vaj
- 1 ek porcukor
A krumplileveshez
- 30 ml étolaj
- 1 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- kb. 2 l víz
- 500 g krumpli
- 1 szál sárgarépa (130 g/szál)
- 1 tk fűszerpaprika
- ½ tk őrölt fűszerkömény
- 1 ek daráltpaprika-krém
- 1 ek pritaminpaprika
- só, bors
- 10 g sűrített paradicsom
- 1 csokor friss petrezselyem
- ½ db tv-paprika (150 g/db)
- 2 pár virsli
A habaráshoz
- 175 g tejföl
- 20 g finomliszt
A tálaláshoz
- 175 g tejföl
A gyerekmenü első lépéseként a buktához a tejet meglangyosítjuk, beleteszünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. Egy dagasztótálba beleöntjük a lisztet, a tojást, a tojássárgáját, a sót, a megmaradt cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a korábban felfuttatott élesztős tejet, majd kézzel vagy egy robotgép segítségével 8-10 percig dagasztjuk. Kissé megformázzuk a tésztát, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A krumplileves elkészítése a gyerekmenühöz
A krumplileveshez olajat melegítünk egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük. Felöntjük 150 ml vízzel, és most már közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Ismét felöntjük 150 ml vízzel és szintén addig főzzük, amíg a víz el nem párolog.
Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott krumplit, a karikára vágott répát, ízesítjük a fűszerpaprikával, a köménnyel, a daráltpaprika-krémmel, a pritaminpaprikával, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a sűrített paradicsomot. Az egészet elkeverjük, majd felöntjük a maradék vízzel. Amikor forr, hozzáadjuk a petrezselymet és a hosszában félbevágott tv-paprikát is. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Amikor puhák a zöldségek, hozzáadjuk a karikára vágott virslit. A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd kanalazunk rá egy merőkanálnyit a levesből, csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest. Egyet forralunk rajta, levesszük a tűzhelyről és tejföllel tálaljuk.
A bukta formázása és töltése
A buktához a megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd kb. 80-85 grammos kis gombócokat formázunk belőle. Egy konyharuhával letakarjuk és kb. 20 percet kelesztjük. A kis gombócokat hosszú, kb. 0,5 cm vastag, ovális formára nyújtjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta közepe ne vékonyodjon el. Minden kis tészta közepébe kanalazunk egy nagy evőkanálnyit a lekvárból. Ne sajnáljuk! 🙂 A tészta 2 rövidebbik oldalát felhajtjuk a töltelékre, majd a tőlünk távolabbra eső hosszú oldalt áthajtjuk a szemközti oldalra. Itt elvékonyítjuk, összedolgozzuk a tésztát, majd egyet hajtunk rajta, hogy az illesztés alulra kerüljön.
Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk a buktákat, majd egy konyharuhával letakarjuk őket és hagyjuk ismét 20 percig kelni. A tetejüket lekenjük az olvasztott vajjal és betesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre kb. 30 percre. Amikor megsült a bukta, kivesszük a sütőből és ismét lekenjük a tetejüket az olvasztott vajjal. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
- Elkészítési idő: 50 perc
- Pihentetési idő: 1 óra 40 perc
- Sütési idő: 30 perc
Ha tetszett a gyerekmenü receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!