A sárgarépa az egyik legnépszerűbb és legegészségesebb gyökérzöldség. Nemcsak finom, olcsó és egyszerűen beszerezhető alapanyagról van szó, a sárgarépát ezek mellett sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában is.
Miért vegyük?
A sárgarépa remek hozzávaló a hónap végére, hiszen már 500 forint körül beszerezhetünk egy kilónyit belőle. A zöldség gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, többek között rengeteg mennyiségű béta-karotint, káliumot, K1-,C- és B6-vitamint tartalmaz. A rendszeres fogyasztása így segíti a szervezetet a szabad gyökök elleni küzdelemben, jót tesz a szívnek, javítja az emésztést és erősíti az immunrendszert is.
Sőt, a répa az egészségre gyakorolt pozitív hatásai mellett a konyhában is remekül hasznosítható: rágcsálhatjuk nyersen, de a legegyszerűbb leveseket, turmixokat és salátákat is finommá, illetve egészségesebbé tehetjük vele.
Ha valami extrábbra vágysz…
Ha egy kis ihletre van szükséged a sárgarépa felhasználásához, ajánljuk figyelmedbe a tarhonyás zöldségleves, sárgarépás-zelleres rizottó és a ricottás zöldséges pite receptünket. A répafőzelék, a fokhagymás-mézes sült, illetve a zöldfűszeres sült sárgarépa szintén szuper választás lehet, ha szereted a zöldséget.
A répa remekül passzol különböző zöldséglevekhez is, kóstold meg például ezt a multivitaminos italt. Ha pedig répás desszertre és különlegességre vágysz, dobj össze egy chipslasagnét vagy néhány ízletes energiagolyót.
A sárgarépa zöldjét se dobjuk ki!
A sárgarépát megéri a zöldjével együtt megvenni. A zöldség így kicsit drágább, a zöld részek viszont szintén rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Azaz velük még több rosthoz, kalciumhoz, vashoz, illetve C- és A-vitaminhoz juttatjuk a szervezetünket.
Ráadásképp pedig: a sárgarépa zöldjében nincs zsír vagy koleszterin, és egy csésze nyers zöld nagyjából mindössze 90 kalória.
A sárgarépa zöldjének felhasználása
A sárgarépa zöldjét szintén rengetegféleképpen felhasználhatjuk a konyhában: szuper saláta-alapanyag, és többek között remek extra hozzávaló levesekhez, zöldségturmixokhoz és gyümölcslevekhez is.
A zöld részek kicsit kesernyések, így gyakran végzik a kukában. Amennyiben viszont néhány percig forrásban lévő vízben áztatjuk őket, enyhíthetjük a jellegzetes, intenzív ízt.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!