Lehetséges tünetek a hozzátáplálás ideje alatt - ezekre számíthatsz!

Hirdetés

Lehetséges tünetek a hozzátáplálás ideje alatt - ezekre számíthatsz!

Hirdetés
„Valami nincs rendben!” – halljuk a szülőktől mindennap. Tapasztalom, hogy a szülői megérzés helyes szokott lenni, de sajnos az is előfordul, amikor szinte várják a tüneteket. Mikor bevezetik a borsót, és egy kis pötty lesz a baba bal csuklóján, ezért soha többet nem adnak neki. Vagy úgy gondolják, a borsó miatt nyűgös napokig a baba. Nézzük most a leggyakoribb problémákat a hozzátáplálás ideje alatt!
Hirdetés

Az első tanácsom, hogy ne várjuk a tüneteket, inkább számítsunk rájuk. A széklet a hozzátáplálás elkezdése után biztosan változni fog. Az emésztés egy egészséges babánál ilyenkor már szuperül működik, ne aggódjunk! Van jó pár konyhai technika, amelyek használatával a tápanyagok felszívódása jobb lesz (pl. pürésítés, hőközlés, stb.), illetve az emésztés is könnyebbé tehető például a durva rostok kiszűrésével, a puffadást okozó anyagok pedig csökkenthetők áztatással vagy kimosással.

Gond akkor van a hozzátáplálás ideje alatt, ha: 

 • a széklet változása aggodalomra ad okot: vér, véres pötty, nyálka, problémát okozó székrekedés, hasmenés, széklet színének változása (pl. fehér, szürke, de a piros elszíneződés gyümölcstől vagy céklától is lehet).
 • a bőrtünetek aggodalomra adnak okot (pl. ekcémás foltok, csalánkiütés, viszketés miatti nyűgösség – hozzátéve, hogy az ekcémát nem csak étel okozhatja!).
 • hányást, nagyon gyakori öklendezést, gyakori köhögést, esetleg lázat tapasztalunk.
 • a növekedés üteme eltér az elvárttól.
 • a gyermek rendszeresen sír evés előtt, közben vagy után. Erre különösen ügyeljünk, ne vegyük félvállról!
 • ha a gyermek „furcsán” eszik (pl. raktároz ételt a szájában, nem rág időben, stb.).
 • kitér az evések elől, nem élvezi, elkerüli vagy elutasítja.
 • rendszeresen ideges, feldúlt.
 • reflux tüneteket tapasztalunk. 
 • egyéb nem várt tünetek jelentkeznek: fájdalom, szédülés, arcdagadás, kékes szájszín, gyors levegővétel, stb.

Fontos, hogy ne diagnosztizáljuk a babát az internetről vagy ismerősön keresztül! Ha bármi furcsát tapasztalunk, elsősorban a gyermekorvost keressük fel! Ha komoly a gond, a sürgősségi betegellátás segítségét kérhetjük (pl. ájulás, nehéz légzés). 

Fotó: Freepik

A fenti tünetek egy része megelőzhető:

 • a megfelelő étel megfelelő időben való kínálásával
 • a babánk ismeretével: hol tart most?, hogyan ül?, jó az evési pozíció?, és az evőeszköz?, jó a falatméret?, vagy az állag? Utóbbival kapcsolatban nem árt tudni például, hogy a püré és a darabka egy falaton belüli összekeverése a legtöbb babánál öklendezést okoz.
 • elsősegély protokollok ismeretével. Tudod, mit kell tenned, ha a baba félrenyel?
 • a családi anamnézis ismeretével: a szakirodalom szerint akkor sem kell késleltetni az allergének vagy a glutén bevezetését, ha a szülők vagy a tesó ebben a betegségben szenved. De előfordulhat, hogy a babánál is gondot okoz, erre fel kell készülni. Bevezetés előtt kérjük szakember segítségét, ne tegyük rögtön tiltólistára az adott ételt! 

Ma már sokat változtak a protokollok, így például a gyakori allergéneket ajánljuk bevezetni a gyermek hozzátáplálása során minél előbb. Fontos, hogy hagyjunk egyes új allergének, ételek között 3-4 nap szünetet, hogy ha bármilyen tünet van, ne kelljen totózni, vajon mi okozhatta. 

Gyermekgyógyász kollégákkal gyakran látjuk, hogy a szülők saját gondolatok alapján elvesznek a baba étrendjéből allergéneket: pl. kicsit nyűgös – nem adok neki tejet. Még mindig – akkor tojást sem. Mintha megint nyűgösködne – elveszem a glutént is. Így kilyukadhatunk oda, hogy a gyermek idővel alultáplált lesz. 

A kieső tápanyagokat minden esetben pótolni kell!

Hiszen a babáknak is a vegyes étrend ajánlott, igazodva a korukhoz, fejlettségükhöz. Ha nem kap tejet, és mondjuk már nem is fogadja el 1 évesen a tápszert, akkor a kalcium utánpótlásáról gondoskodni kell. És ez sajnos nem olyan egyszerű, hogy akkor magas kalciumtartalmú ételeket kapjon a baba, hiszen a kalcium felszívódása sok mindentől függ. Ugyanígy a fehérje, a vas, az omega-zsírsavak, stb. Bízzuk ezt szakemberre!

Ha bármilyen tünetet észlelünk a hozzátáplálás ideje alatt, keressük a gyermekorvost! Ő az, aki ha szükséges, szakorvoshoz irányít minket, és ellát tanáccsal, hogy addig is mi a teendő. Ne féljünk, a hozzátáplálás egy szuper időszak, komolyabb tünetek az esetek nagy részében nem jelentkeznek. Egy-egy pötty miatt pedig ma már nem diétáztatják a gyermekeket, hagyatkozzuk a szakemberek tanácsára. 

És legvégül: bízz az ösztöneidben, ne hagyd, hogy az internetes fórumok félrevigyék a megérzéseidet! A szülő és a gyermekorvos a gyermek legnagyobb segítsége a tünetek gyors és szakszerű ellátásában.

Receptajánló: Szuperzöld bébipüré

Szuperzöld bébipüré
Szuperzöld bébipüré

Ha tetszett ez a cikk, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?