Hozzávalók
A zsemléhez
- 500 g BL-80-as kenyérliszt + 1 ek a formázáshoz
- 7 g szárított élesztő
- 70 g vaj + a kenéshez
- 1 tk só
- 1 csipet kristálycukor
- 250 ml víz
A májkrémhez
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 g csirkemáj
- 2 tk majoránna
- 1 mk őrölt fűszerpaprika
- só, bors
- 50 ml víz
- 150 g vaj + 100 g a tetejére
- 2 db jégkocka
A körözötthöz
- 250 g túró
- 70 g olvasztott vaj
- 100 g tejföl
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- só
- 1 tk mustár
A tálaláshoz
- 150 g szeletelt trappista sajt
- 4 db főtt tojás
- 1 db tv-paprika
- 1 db kígyóuborka
Hozzávalók
A zsemléhez
- 500 g BL-80-as kenyérliszt + 1 ek a formázáshoz
- 7 g szárított élesztő
- 70 g vaj + a kenéshez
- 1 tk só
- 1 csipet kristálycukor
- 250 ml víz
A májkrémhez
- 2 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 500 g csirkemáj
- 2 tk majoránna
- 1 mk őrölt fűszerpaprika
- só, bors
- 50 ml víz
- 150 g vaj + 100 g a tetejére
- 2 db jégkocka
A körözötthöz
- 250 g túró
- 70 g olvasztott vaj
- 100 g tejföl
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- só
- 1 tk mustár
A tálaláshoz
- 150 g szeletelt trappista sajt
- 4 db főtt tojás
- 1 db tv-paprika
- 1 db kígyóuborka
A zsemle elkészítésével kezdünk. Ehhez először a liszthez hozzáadjuk az élesztőt, a vajat, a sót, a cukrot és a vizet, és kb. 10 perc alatt bedagasztjuk a tésztát. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
A májkrémhez olajat melegítünk egy serpenyőben, rárakjuk a szeletekre vágott hagymát és fokhagymát, és közepes hőfokon 5 percig dinszteljük, majd magasabb hőfokon 1 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a májat, kb. 2 percig pirítjuk, majd megszórjuk a majoránnával és a fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk, és további fél percig pirítjuk. Felöntjük a vízzel, majd amikor elpárolgott, lekapcsoljuk a tűzhelyet. A májat egy turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 150 g vajat, és elkezdjük turmixolni. A végén beledobjuk a jégkockát is, és azt is lezúzzuk. Egy tálba öntjük az ekkor még kicsit hígnak tűnő krémet, a tetejére ráöntünk 100 g olvasztott vajat, és betesszük a hűtőbe.
A körözötthöz egy tálban összekeverjük a túrót, az olvasztott vajat, a tejfölt, a fűszerpaprikát, a sót és a mustárt.
A tésztát, enyhén lisztezett felületen 6-8 egyenlő részre osztjuk, és kis gombócokat formázunk belőlük. A tetejüket kissé lenyomkodjuk, és konyharuhával letakarva további 20-30 percig kelesztjük. Ha letelt az idő, lepermetezzük a tetejüket vízzel, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 7 percre, majd 180 fokra állítjuk a hőfokot, és további 15 percig sütjük. Ha letelt az idő, a zsemlék tetejét lekenjük egy pici olvasztott vajjal, és további 2 percre visszatesszük a sütőbe.
Hagyjuk kissé kigőzölögni a zsemléket, mielőtt felvágnánk őket, majd megkenjük a krémekkel, beletesszük a sajtot, a felszeletelt főtt tojást és a zöldségeket, és már ehetjük is.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 22 perc
- Pihentetési idő: 90 perc
Ha tetszett a kétféle kence és házi zsemle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!