Konyhai technikák a hozzátáplálás ideje alatt

Hirdetés

Konyhai technikák a hozzátáplálás ideje alatt

Hirdetés
Anyaként tudom, hogy a bolti bébiételek kincset érhetnek. Van, hogy nincs kedvünk, időnk, vagy módunk főzni, illetve előfordulhat, hogy úgy gondoljuk, nem is menne nekünk a babaétel elkészítése.
Hirdetés

Szakemberként mégis azt tanácsolom, hogy amikor csak tudunk, házi készítésű finomságokat adjunk a gyermeknek, hiszen a családi ételeknek köszönhetően a gyermek

  • ebben a rendkívül érzékeny periódusban megismerkedik több száz étellel, alapanyaggal, azok szenzoros tulajdonságaival együtt (tapintás, szaglás, ízlelés, stb. útján). Tudjuk, hogy ez a sok tapasztalat hozzájárul, hogy később ne legyen probléma a gyermek táplálkozásával.
  • megismerkedik a családra jellemző ételekkel, így átélheti, hogy amit ő eszik, az ugyanaz a biztonságos étel, amelyet a szülei, testvérei is esznek.
  • bevonható hamar az asztaltársaságba, nem kell sokáig külön főzni rá, és ha előre tervezzük a menüt, mi magunk felnőttként is egészségesen étkezhetünk.

Így nagyobb ellenőrzésünk lehet afelett, mit kap a gyermek valójában. Az ételeink persze nem tökéletesek, nem kell, hogy minden egyes falat bio, extrém különleges minőségű legyen, a családi spenótfőzelék ugyanúgy jó lehet. Nyilván a minőségi, friss zöldségeket és gyümölcsöket preferáljuk, nem csak a baba számára! 

Milyen eszközök kellenek a bébiétel készítéséhez?

Egyetlen dologra esküszöm, ami pár ezer forintos beruházás, ez a párolókosár. Minden más valószínűleg már van otthon, persze karcmentes, tiszta, nem elhasznált verzióban: zöldséghámozó, palacsintasütő, tapadásmentes serpenyők, edények fedővel, fakanalak, vágódeszkák, kések, tepsik, muffinsütő, tárolóedények és a titkos püréhozzávaló: egy szuper turmixgép (jó, ha nagy teljesítményű). Lehet botmixer is, a lényeg, hogy mindig alaposan tisztítsuk el! 

Konyhai technikák

Előkészítés

A megfelelő élelmiszerbiztonság betartása különösen fontos a babaételek készítésénél. A picik hajlamosabbak az élelmiszerek által okozott betegségekre, mint az idősebb gyermekek vagy felnőttek, ezért mindig tisztán főzzünk, mossunk kezet, tartsuk tisztán a munkafelületeket és az alapanyagokat egyaránt! Egy konyharuha például problémát tud okozni, ha a nyers húshoz ért kezünket töröltük bele, majd a baba evőeszközeit is ezzel töröljük. 

Hogyan főzzünk?

Itt az oldalon igyekszünk segítséget nyújtani a különböző konyhai technikák terén is. Láthatjuk, rengeteg módszer és számos lehetőség van. Az alábbiakban összegyűjtöttem ezek előnyeit és hátrányait a babaételek szempontjából:

Párolás 

Előny: egyszerű, az ételek natúr íze érezhető, tápanyagtartalmuk szuperül megmarad. Az étel jól emészthető lesz, és zsiradék sem szükséges hozzá. A pároló folyadékot variálhatjuk (pl. zöldség- vagy húsalaplé, gyümik esetében fahéj, szegfűszeg, vanília is mehet bele), és ezt könnyen felhasználhatjuk a pürésítéskor is.

Hátrány: az első néhány hozzátáplálási hét után túl natúr íz, a gyermeknek finomságok, fűszerek, ízek kellenek!

Sütés

Előny: pörzsanyag lesz az ételen, ami finom ízt kölcsönöz. A pici zsiradékon (pl. hőálló olíva- vagy napraforgóolaj) való sütés szuper, de figyeljünk, nagyon sok pörzsanyag ne legyen az ételen! Sütőben is nyugodtan süthetünk a kicsinek.

Hátrány: a bő zsiradékban sütést többnyire kerüljük, mert ilyenkor az étel nehezebben emészthető lesz.

Főzés

Előny: puha, könnyen emészthető végeredmény. 

Hátrány: az alapanyagok tápanyagtartalmának egy része kioldódik a főzővízbe, ezt azonban fel lehet használni.

Ami mindenre igaz: Vannak olyan kényesebb alapanyagok, amiknek az íze, állaga csak kíméletes, szabályozott hőközléssel tökéletes: steak, lazac, garnéla, szűzpecsenye, buggyantott tojás, stb. Fontos, hogy csak alaposan átsült ételeket kínáljunk a babának, ami azt jelenti, hogy az étel maghőmérséklete legalább 2 percen keresztül elérte a 72 fokot. Nyilván nem fogjuk a baba ételeit maghőmérővel ellenőrizni, így annyit jegyezzünk meg: nem most van itt az ideje a félig-meddig átsült finomságoknak. Amit mi meg sem érzünk, attól a baba meg is betegedhet.
Konyhai technikák

Használhatjuk a mikrót?

Természetesen, nem kell aggódni, semmilyen káros hatása nincs. Viszont az ételek nem egyenletesen melegszenek fel benne, ezért érdemes mindig kevergetni közben, illetve fedőt tenni rá. Emellett kiszáríthatja az ételt, így melegítéskor nagyon figyeljünk, mert a baba a mikrós, melegített ételeket nehezebben tudja megrágni. 

Összefoglalva: a családi, egészséges ételkészítési eljárásokkal készült fogásokat a baba is fogyaszthatja. Picit módosítva, de nem szükséges hónapokon keresztül ragaszkodni a párolással készült ételekhez. Nem egy kipipálandó, bekanalazandó feladat az étkezés, hanem öröm és tapasztalatszerzés is. Éppen ezért bátran főzzünk, ízekkel teli babaételekre fel!

Ha tetszett a cikk, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

(Képek: Unsplash, Freepik)

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?