Csirkés-cukkinis-újburgonyás püré

Hozzávalók

1
főre
+
100 g cukkini (tisztítva)
60 g újburgonya (tisztítva)
40 g csirkecombfilé
1 ek olívaolaj
friss petrezselyemzöld
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Csirkés-cukkinis-újburgonyás püré

A gyermekek megfelelő fejlődése szempontjából szuper, ha már a hozzátáplálás korai szakaszában energiában és tápanyagokban gazdag ételekkel kínáljuk őket. Ez a püré már egészen kicsiknek is jó választás!
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

1
főre
+
100 g cukkini (tisztítva)
60 g újburgonya (tisztítva)
40 g csirkecombfilé
1 ek olívaolaj
friss petrezselyemzöld
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A cukkinis püré elkészítéséhez a zöldségeket meghámozzuk, a burgonyát felkockázzuk 2 x 2 cm-es darabokra, a cukkinit érdemes nagyobbra vágni (3-4 cm), hiszen ez könnyebben megpuhul, mint a többi alapanyag. 

Kis, 1-2 cm-es kockákra vágjuk a csirkehúst is, majd forró olajon néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, majd ízesítjük apróra vágott petrezselyemzölddel.

Felöntjük kb. 80 ml vízzel, ezután egy fedőt rakunk az edényre, és 15-20 percig pároljuk (közben, ha szükséges, pótoljuk a vizet), míg meg nem puhulnak az alapanyagok. A párolólevet felhasználva, a babánknak megfelelő állagúra turmixoljuk, és melegen tálaljuk.

Csirkés-cukkinis-újburgonyás püré
Csirkés-cukkinis-újburgonyás püré
  • Előkészítési idő: 5 perc
  • Elkészítési idő: 20-25 perc
  • Összesen: 25-30 perc
TIPP: 1 éves kor alatt nem szükséges az ételek sózása, még akkor sem, ha számunkra íztelennek tűnik, hiszen a babák sokkal intenzívebben érzik az ízeket, mint mi, felnőttek.

Nyugodtan bevonhatjuk az ételkészítés folyamatába már a kisebbeket is. Például, ha megmutatjuk neki a bevásárlás során a cukkinit, főzés előtt pedig megfoghatja, megnézheti, akkor máris van tapasztalata vele kapcsolatban, mire a tányérjára kerül, nem lesz teljesen idegen neki. 

Teljesen természetes, hogy a babák újdonságokat visszautasítanak. Lehetséges, hogy akár 8-10-szer is kell kínálnunk egy-egy ételt, mire elfogadják azt. Próbáljunk meg türelmesek, ugyanakkor kitartóak lenni, hiszen így növeljük az esélyét, hogy a későbbiekben nyitottak lesznek az ízek sokszínű világára. 

Ajánlott életkor:

Amennyiben az alapanyagokat már gond nélkül bevezettük, kb. 6-7 hónapos kortól adható. Egyéni állapotok esetén (allergia vagy allergiarizikó, evésproblémák stb.) azonban keressünk fel szakembert, mielőtt az ételt kínálnánk.

Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a baba életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. Ha kiköpi a pürét, azzal nem csak azt fejezi ki, hogy nem ízlik neki (lehet, hogy nem tetszik neki a hőmérséklet vagy az állag, de egy reflex is okozhatja). Hagyatkozzunk a jelzéseire, mutatni fogja, ha nem kér többet (pl. elfordul, becsukja a száját, eltolja a kanalat stb.).

A fenti adag 200 g készételre vonatkozik, amely irányadó mennyiség egy 6-7 hónapos babának. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes baba ennyit fog enni, ez csupán egy kiindulási alap. Ha a baba idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell, készítsünk dupla vagy másfélszeres adagot, és a maradékot rakjuk el későbbre. A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).

Ha tetszett a cukkinis püré receptje, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?