Így ellenőrizzük, jól növekszik-e a baba!

Így ellenőrizzük, jól növekszik-e a baba!

Hirdetés
„Jó a magassága a 7 hónapos Sárinak?” – jön a kérdés a szülőtől. Ehhez egyrészt tudni kell Sári sajátosságait, azt, hogy addig hogyan növekedett, milyenek az adottságai, de azt is, hogy ezek a növekedési adatok milyen összefüggésben vannak az adott populációval.
Hirdetés

Azaz, hogy ha 100 fő 7 hónapos kislányt egymás mellé tennénk, akkor Sári hányadik lenne a „tornasorban”. Most hányadik, hányadik volt, és hogyan jutott a jelenlegi értékre. Ez az a görbe, amelyet percentilisgörbének hívunk, és ez az, amellyel a növekedés, a tápláltsági állapot nagyon jól nyomon követhető.

Nem elég ránézni a gyermekre? 

Tapasztalt szemek hamar észreveszik, ha probléma van, de a legmegbízhatóbb a növekedési görbe, más néven percentilisgörbe vezetése. Hiszen lehet normális is Sári értéke, de ha nem ismerjük az előzményeket, akkor félrevihet az infó, ugyanis kizárólag egy mérésből nem látjuk, hogy nem lassult-e le vagy gyorsult fel túlzottan a növekedése az eddigiekhez képest.

A súlygyarapodás üteme babakorban az etetési módtól függ: a szoptatott babák a tápszeres babákhoz képest az első 3-4 hónapban lassabban, majd ütemesebben híznak. A szoptatott és tápszeres babák növekedése 1-2 éves korra hasonló lesz. 

baba növekedés

A növekedés monitorozásához tehát szükség van:


1. Megfelelő adatokra

Hogyan mérjünk? 

Ha nem az orvosi vagy védőnői rendelőben történik a mérés, igyekezzünk pontosan mérni otthon. Ezért minden mérést ismételjünk meg kétszer egymás után, ha van eltérés a két mérés között, akkor harmadjára is. Ne legyen a kislányok hajában hajgumi, csat, és magasságméréshez se legyen felfogva a hajuk. A zoknit, a cipőt és a pelust is vegyük le a babákról!

2 éves kor alatt:

Hossz: 2 éves kor alatt mindig fekve mérünk, amihez két felnőtt jelenléte szükséges. Leragasztunk sík talajra (pl. parketta) egy mérőszalagot, melléteszünk egy törölközőt, és arra fektetjük a babát. A mérőszalag 0 pontjához csúsztatjuk a gyermeket, és egy kemény könyvet teszünk a fejéhez (a baba előre nézzen). Nyújtsuk ki a baba térdét, ahol a sarka véget ér, az az adat kell nekünk. Ne fogjuk le a gyermeket, inkább tereljük el erre a pár másodpercre a figyelmét.

Súly: A babamérlegen fekve mérünk, elvonva a baba figyelmét, hogy ne mozgolódjon. Ha teszünk alá valamit, tárázzuk le mérés előtt. Ha nincs babamérlegünk, álljunk rá a digtális mérlegre először baba nélkül, majd babával, és utóbbiból vonjuk le a saját súlyunkat.

2 éves kor felett:

Magasság: A gyermek álljon a falhoz, sarka érjen hozzá, nézzen egyenesen, és teljes talpon álljon a talajon. A jó öreg könyves módszer szuper, legalább kétszer mérve, hogy pontos legyen. 

Súly: 2 éves kor felett digitális mérlegen mérjük a gyermeket.

Milyen gyakran mérjünk? 

Egészséges gyermekeknél 6 hónapos kor előtt havi egyszer, 6-12 hónapos kor között kéthavonta egyszer, 1-3 év között háromhavonta egyszer.

centi mérő

2. Megfelelő percentilisgörbékre

A WHO növekedési táblázatai segítségével láthatjuk, hogy az egészséges gyermekek hogyan növekednek optimális körülmények között. A pontosság kedvéért érdemes az applikáció segítségével használni a görbéket (pl. Growth vagy Child growth tracker).

A WHO GÖRBÉK nyomtatható változata itt elérhető.

Az app a sok kis pontot a megfelelő helyre teszi, összeköti, így kialakul egy-egy görbe, és láthatjuk, hogy az átlag görbékhez képest ez hogyan alakul. Nem kell megijedni, az egészséges babák harmadánál is kereszteződnek a percentilisvonalak az első két életévben. Ez az a dolog, amire a szakemberek figyelnek. (Különösen oda kell figyelni a 3 pct alatti és a 97 feletti értékeknél.)

3. Szakemberre

Aki nyomon követi a fejlődést és időben beavatkozik, ha probléma van. Mindenképp kérjétek szakember segítségét, ha nem ütemes növekedést tapasztaltok, lassulást vagy percentilisvonal kereszteződést láttok! A szakember a görbék mellett a gyermekre is úgy néz rá, hogy látja a zsírraktárak elrendeződését, a szimmetriát/asszimmetriát, egyéb jeleket (pl. köröm, haj és bőr állapota). Figyelembe veszi a fejkörfogatmérés eredményeit is. 

Azonban máshogyan értékelünk egy korababát vagy egy Down-szindrómás gyermeket. A szakemberek és kezelőorvosok segítségedre lesznek ezekben az esetekben. 

Érdekesség, hogy a növekedés kicsit gyorsabb tavasszal és nyáron, sőt, növekedési ugrások is vannak, ezek váltják a normál periódusokat.

A normál növekedés mérföldkövei:

2 éves kor alatt:

Súly: 3 hós korig kb. 30 g, 3-6 hós kor között kb. 20 g, 6-12 hós kor között nagyjából 10 g súlygyarapodás jellemző naponta. A babák általában 4 hónapos korukra megduplázzák születési súlyukat, 1 éves korukra pedig megháromszorozzák.

Hossz: 7-12 hó között kb. havi 1,25 cm, 1-2 év között kb. évi 10 cm növekedés jellemző.

2 éves kor felett:

Évi kb. 2 kg súlygyarapodás az általános, 2-3 év között kb. évi 8 cm-t nőnek a gyermekek, így 24-30 hónapos korukra a felnőtt magasságuk felét elérik. Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról sem, hogy a szülők magassága nagyban befolyásolja a gyermek magasságát.

Az elhízás sajnos egyre gyakoribb, de soha nem fogyókúráztatunk gyermeket. Ilyen probléma esetén kérd dietetikus segítségét, és ne kalória vagy bármilyen tápanyag megvonását, esetleg light termékek adását vesd be, ezek ugyanis nagy károkat okozhatnak!

A BMI nem jó?

A BMI jelentése testtömegindex, vagyis a súly osztva a méterben vett testmagasság négyzetével. 2 éves kor felett használható, az egyik legjobb standardja és előjelzője a gyermekkori elhízásnak és alultápláltságnak. Ha a BMI értéke kisebb mint 15, akkor alultápláltság veszélye állhat fenn, ha ez az érték nagyobb mint 85, akkor pedig az elhízás veszélye fenyegethet.

Mindenkinek egyformának kellene lennie?

Közel sem. Lehet ugyanolyan boldog és egészséges két szélsőséges értéket mutató baba is. Minden a többi adattól függ, és persze a kicsi anamnézisétől. A görbék haszna az, hogy lássuk, hogyan alakul a gyermek testi fejlődése, milyen a tápláltsági állapota. Bízzunk a szakemberekben, ne a neten kérdezzük meg, hogy valami normális-e vagy sem. Ha ütemes, folyamatos a növekedés, a gyermek kedve jó és egészséges, ne izguljunk, és ne méricskéljünk naponta! ☺ Ha bármi probléma van a növekedéssel, a szakemberek segítségével könnyen elindulhatunk a megoldás felé vezető úton.

Ha tetszett a cikk, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hivatkozások: uptodate.com

Fotók: unsplash.com

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?