Hozzávalók
- 110 g liszt
- 2 tk sütőpor
- ½ tk vaníliamag-őrlemény
- 1 db tojás
- 2 db túlérett banán
- 2 ek olvasztott vaj
- 250 ml tej
- 100 g fagyasztott meggy
- ½ tk fahéj
Banáncsinta meggyöntettel
Hozzávalók
- 110 g liszt
- 2 tk sütőpor
- ½ tk vaníliamag-őrlemény
- 1 db tojás
- 2 db túlérett banán
- 2 ek olvasztott vaj
- 250 ml tej
- 100 g fagyasztott meggy
- ½ tk fahéj
A banáncsintához a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, vaníliamag-őrlemény) egy keverőtálban összekeverjük. Egy másik tálban felverjük a tojást, belekeverjük a villával püré állagúra nyomkodott banánt és a vajat, és jól összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a tej felét, majd a lisztes keveréket, végül a tej másik felét is, és simára keverjük.
A masszát egy közepes lángon hevített, tapadásmentes serpenyőben vagy palacsintasütőben sütjük: merőkanállal kb. 100 ml masszát a serpenyő közepére kanalazunk, és hagyjuk, hogy szétterüljön. 1 oldalnak 2-3 perc sülési idő kell, ezután megfordítjuk, és átsütjük a másik oldalát is. Vigyázzunk, ha magasabb lángon sütjük, leég, és a közepe nyers maradhat!
Mialatt sülnek a palacsinták, a meggyet egy edénybe tesszük, felöltjük kb. 100 ml vízzel, és felforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a fahéjat, és az egészet pürésítjük. Beállítjuk a megfelelő hőfokra (meleg/langyos, esetleg lehűtve hideg, de semmiképp nem forró!).
A kisült palacsinták mellé tesszük a meggyszószt, hogy a gyerkőc tunkolhassa a falatokat. Kisebb babáknak érdemes a palacsintát hosszúkás darabkákra vágni kínálás előtt.
TIPP: A banáncsinta akkor működik, ha a banán, amivel dolgozunk, túlérett. Ekkor édes, könnyen emészthető a babának is. Ez az a banán, amelyik már barna foltos, barnulófélben van, túlérettnek tűnik. Ha nem ilyen banánt vettünk, nem baj, vigyük haza sárgán, és pár nap alatt be fog érni szobahőmérsékleten.
A tejtől ne ijedjünk meg, ételkészítéshez az aktuális csecsemőtáplálási ajánlások szerint adható 1 éves kor előtt ebben a mennyiségben – jól felszívódó kalciumot és minőségi fehérjét adunk vele a babának. Tejfehérje-allergiás babáknak a tehéntej helyettesíthető növényi italokkal, de ilyen probléma esetén alaposan járjunk utána, hogy a diétára meddig van szükség, és egyáltalán szükség van-e rá, hiszen sokat változtak az ajánlások. A kieső tápanyagokat pótolnunk kell, ebben az esetben a dietetikus segít, növényi italok közül pedig kalciummal dúsított verziót használjunk a babaételekhez. (A rizstejet nem ajánlják a szakemberek 5 éves kor alatt, annak vélhetően magas arzéntartalma miatt.)
- Előkészítés: 10 perc
- Sütés: adagonként 5-6 perc (összesen: kb. 10 perc)
- Főzési idő: 10 perc
- Összesen: kb. 25 perc
Ajánlott életkor:
Darabos ételt már gond nélkül fogyasztó babáknak, ám egyéni állapotok esetén (pl. bizonyított allergia, evésproblémák, eltérő fejlődés stb.) az étel kínálása előtt keressük fel a szakorvost, fejlesztő szakembert vagy a házi gyermekorvost!
(Megjegyzés az adagokhoz: a babát igény szerint tápláljuk, azaz ő szabja meg, hogy mennyit kér, illetve kér-e egyáltalán az adott ételből. Ez minden egyes étkezés alkalmával eltérő lehet, a gyermek életkora, állapota, akár kedve szerint változhat. A fenti adag 2 felnőtt és 2 kisgyermek adagjára vonatkozik. Ha a gyermek idősebb, elképzelhető, hogy a mennyiséget növelnünk kell.)
A táplálás jól nyomon követhető a percentilis görbe segítségével, használatával megtudhatjuk, hogy a gyermek elegendő mennyiségű tápanyagot fogyaszt-e (ennek kiértékelésében a szakember segít).
Figyelem! A leírt tanácsok, receptek nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot vagy az egyéni dietetikai tanácsadást. Amennyiben a gyermeknek tünetei vannak, illetve fennáll nála bármilyen betegség (pl. allergia, cöliákia, nyelőcsőgyulladás stb.), vagy eltérő a fejlődése, kérjük, keressétek fel személyesen a házi gyermekorvost, szakorvost, dietetikust.
Ha tetszett a banáncsinta meggyöntettel recept, akkor nézzetek szét az SK KIDS rovatunkban, vagy csatlakozzatok a Gyerekmenü Facebook-csoportunkhoz, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!